Податок на нерухомість: Скільки доведеться платити українцям?

Українцям доведеться заплатити за “зайву” житлоплощу
Українцям з “зайвою” житлоплощею вже через кілька місяців доведеться заплатити за кожен квадратний метр понад норму. Ставки податку і площа нерухомості, за яку не потрібно платити, визначає місцева влада.

У 2017-му прийдуть платіжки за минулий рік, тому податок нарахують з урахуванням мінімальної зарплати в розмірі 1 378 гривень, а ставка податку буде коливатися від 0 до 3% від мінімалки.

Ще в наприкінці 2015-го парламентарії внесли зміни до Податкового кодексу (закон №909), згідно з яким податком обкладаються не тільки житлові квартири і будинки, а й сараї, гаражі, погреби, літні кухні і т.д. Правда, більшість міськрад встановили нульову податкову ставку на господарські будівлі.

За що доведеться заплатити:
 • Житловий будинок
 • Прибудова до будинку
 • Квартира
 • Кімната в комуналці
 • Будинок на дачі

Податок стягується раз на рік. Крім того, власникам великого житла (понад 300 квадратних метрів для квартир і 500 – для будинків) доведеться додатково заплатити 25 тисяч гривень. Наприклад, власникові квартири площею 310 квадратних метрів в Києві до 1 липня має прийти платіжка на 28,4 тисячі гривень.

Якщо оплатити платіжку в вересні, доведеться заплатити штраф у розмірі 10% від податку, якщо в жовтні – сума штрафу сягне 20%.

Крім того, податковий інспектор може в рахунок боргу накласти на частину майна податкову заставу. Якщо податок не сплачується тривалий час, майно продають за рішенням суду. Крім того, за несплату податків передбачена кримінальна відповідальність (ст. 212 ККУ).

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.