Шокуючі премії та надбавки. Скільки заробляє скандальний мер Івано-Франківська та його не менш скандальні заступники

Зарплати державних службовців в Україні загалом є досить низькими. Однак потрапити на роботу в держслужбу й отримати хорошу посаду неабияк важко і водночас престижно. Проте, незважаючи на убогі заробітні плати, життя чиновників інколи вражає, і аж ніяк не бідністю, а навпаки, розкошами.

 

Статки, які нещодавно оприлюднили наші топ-чиновники, шокували не тільки українців, але і європейську еліту та провідних лідерів США. В той час, коли українська влада стоїть із простягнутою рукою перед міжнародними донорами, еліта держави в електронних деклараціях показує мільйони, невідомо як нажиті у бідній і корумпованій країні.

Звідки такі багатства – здогадатися неважко. Зважаючи на те, що корупція знищила Україну зсередини, стає зрозумілим, що приватні статки – не що інше, як вчорашні національні ресурси, нечесними способами переведені в приватний сектор. Формула збагачення дуже проста: спочатку здобули владу, а потім – державні багатства.

Формула збагачення дуже проста: спочатку здобули владу, а потім – державні багатства.

Щодо франківських чиновників, то до першого травня місцеві представники влади повинні були задекларувати свої статки. Цього разу заповнити декларацію мають не тільки депутати, а й державні службовці, керівники управлінь, департаментів, директори комунальних підприємств та ряд інших публічних функціонерів. Загалом, друга хвиля декларування повинна охопити понад 700 000 осіб.

Перші уже опубліковані декларації набули чималого розголосу. Як виявилося, більшість місцевих представників влади аж ніяк не бідні. Хоча до приходу на керівні посади вони були пересічними франківцями без бізнесу, елітних авто, вели середньостатистичний спосіб життя. Як бачимо, влада дала їм зелене світло до збагачення. Здобувши мандати депутатів та крісла чиновників, ці люди отримали не тільки статус, а й стали більш заможними. Хоч яка б у державі була ситуація (чи то війна, чи економічна криза) – маєш владу – маєш і гроші.

До приходу на керівні посади вони були пересічними франківцями без бізнесу, елітних авто, вели середньостатистичний спосіб життя.

До оприлюднення декларацій нам цікаво з’ясувати, скільки заробляють провідні чиновники міської ради. Чи справді заробітні плати так і залишилися низькими навіть після децентралізації (про що ми часто чуємо від державних службовців)? Адже місцеві бюджети мали б суттєво наповнитись – минулого року, зокрема, міський був у профіциті. Ми звернулися з інформаційним запитом до міської влади й отримали детальну інформацію про заробітні плати службовців, від мера до рядового працівника.

Читайте також  Марцінків пригрозив, що не піде на компроміс, якщо франківці будуть надалі перекривати дорогу

Слід зазначити, що перших заступників міського голови та керівників департаментів призначають фактично за квотним принципом. І хоч основне завдання управлінців – забезпечити функціонування міста у відповідних напрямках, все ж політична складова присутня навіть у таких призначеннях.

Левову частку ключових посад у міській раді отримали представники від партії ВО «Свобода». Воно й не дивно, адже це політична сила, яку найбільше підтримали франківці, крім того, у неї свій мер. Не обійшлось і без новацій – на деякі керівні посади були призначені представники з інших областей України.

Марцінків Руслан Романович

Представник «Свободи», міський голова Івано-Франківська є уособленням простоти, доступності й людяності. Захисник бідних та улюбленець пенсіонерів, він завжди гостро виступає проти олігархів. Пробувши рік при владі, попри свою скромність Руслан Марцінків таки подумав про покращення умов життя. Почав з автомобіля, змінивши старенький «Daewoo» на більш комфортний «Škoda Octavia». Про свою нову покупку мер відкрито повідомив у ЗМІ, і, як це не прикро, одразу дав маху, не врахувавши вимог нового законодавства.

Жити став краще, а до електронної декларації змін не вніс, у результаті зараз мера міста притягують до адміністративної відповідальності. Наразі справа в суді.

Скільки ж громада міста платить Русланові Марцінківу за його постійну і невтомну працю господарника?
За 2016 рік мер заробив 292 560,24 грн. Це в середньому 24 380 грн у місяць, майже 1000 доларів. Приблизно таку ж заробітну плату отримують директори комунальних підприємств і провідні управлінці в приватних компаніях.

Оклад 4024 грн – зовсім мізерний. Втім, мер отримує високі премії, що, фактично, кожного місяця в середньому становлять 11 480,54 грн (сума постійних премій за 2016 рік поділена на 12 місяців). Найбільший додаток до заробітної плати Марцінків отримав у грудні – 34 072 грн.

Вітенко Микола Іванович

Свободівець, перший заступник міського голови Микола Вітенко, незважаючи на свій молодий вік, вже встиг зробити досить успішну політичну кар’єру. Починав із заступника директора КП «Єдиний розрахунковий центр», згодом був депутатом міськради, водночас перебував на посаді її секретаря. Після останніх місцевих виборів став першим заступником мера та здобув депутатське крісло в обласній раді.

Читайте також  У поліції запевняють, що у Марцінківа нема підстав для хвилювань: ніхто його не переслідує

Обіймаючи посаду першого заступника, Микола Вітенко за 2016 рік отримав загалом 263 859,17 грн заробітної плати. Щомісячні високі виплати в основному формуються з малого окладу (3771 грн) та високих премій. Середнє преміювання в місяць становить 9852,30 грн. Найбільшу грошову винагороду пан Вітенко отримав у грудні – 31 313 грн.

Білик Богдан Іванович

Заступник мера, який керує економічними питаннями, є одним із найдосвідченіших працівників міської ради. За його плечима – 36 років стажу на різних роботах. Очолював підприємства, окремі управління міськвиконкому. Та врешті таки став заступником міського голови.

За 2016 рік Білик отримав 264 603,01 грн заробітної плати при окладі 3569 грн. Левова частка виплат, як і в мера – завдяки преміюванню та матеріальній допомозі. Зокрема, найбільшу суму чоловік отримав у грудні – 30 507 грн.

Кайда Олексій Петрович

Заступник мера, який веде земельні питання та будівництво. Представник партії ВО «Свобода», учасник АТО, втім, зовсім не відомий в Івано-Франківську. Адже прийшов він служити громаді міста після того, як відбулися місцеві вибори. Кайді не звикати до переїздів – він родом із Бердянська, обіймав престижні посади і в Тернополі, і у Львові, а зараз обживається у Франківську.

Отримавши місце заступника, чоловік взяв на себе одні з найважливіших напрямків роботи: земля, майно, будівництво. В перші дні він сміливо пообіцяв громаді міста, що наведе порядок із незаконними забудовами. Рік минув, а обіцянка так і залишилася невиконаною. До того ж, міську раду поглинула судова тяганина. Предметом судових спорів є позови франківців щодо незаконного виділення землі, незаконних забудов, скасування рішень міської ради.

У зв’язку з тим, що Олексій Кайда був на фронті і перед тим, як поміняти камуфляж на діловий костюм, повинен був пройти офіційне звільнення зі служби, його працевлаштували пізніше за інших – тільки у квітні минулого року. Так, за 9 місяців 2016-го він заробив 206 091,67 грн. Незважаючи на великий досвід, оклад заступника становить всього 3569 грн, середня премія в місяць – 22 899,07 грн. До речі, у грудні Кайда отримав доплату в сумі 31 867,04 грн.

Левицький Олександр Михайлович

Заступник мера за квотою партії ВО «Батьківщина», який курує гуманітарні питання. Левицького вже втретє обирають депутатом Івано-Франківської облради. Чоловік був першим заступником голови обласної ради, помічником нардепа Шлемка Дмитра Васильовича. Маючи технічну освіту, Левицький відповідає за культуру, освіту, спорт та соціальний захист франківців. За 2016 рік він отримав 258 984,72 грн, середня зарплата в місяць становить 21 582,06 грн при окладі 3569 грн.

Читайте також  У Франківську мати розшукує зниклого сина (ФОТО)

За традицією теперішньої міської ради, високі зарплати формуються з премій та матеріальної допомоги. Найбільша сума преміювання була в грудні і становила 27 273,5 грн.

Савчук Оксана Василівна

Єдина жінка серед топ-управлінців міської ради, вдруге є її депутатом. За освітою вчитель української мови, вона стала секретарем міськради, і не дарма. Заробітки секретар має явно вищі, аніж педагог.
За 2016 рік Оксана Савчук отримала 241 599,82 грн, тобто, в середньому в місяць секретар міської ради має 20 133,31 грн. Оклад традиційно скромний – 3569 грн, та премії високі. Найбільша сума преміювання була у грудні – 29 807 грн, а загалом щомісяця до окладу пані Оксана отримує грошове заохочення в середньому 10 034,68 грн.

ПІБ Посада
ЗП, середня в місяць, грн
Найбільша премія, грн
Щомісячні премії, грн
Середні щомісячні премії, грн
Марцінків Руслан Романович міський голова
42887,0475
34072
137766,53
11480,54417
Савчук Оксана Василівна секретар МР
20133,31833
29807
120416,1
10034,675
Вітенко Микола Іванович перший заступник міського голови
21988,26417
31313
118228,18
9852,348333
Білик Богдан Іванович заступник міського голови
22050,25083
30507
102910,15
8575,845833
Левицький Олександр Михайлович заступник міського голови
21582,06
27273,58
116497,93
9708,160833
Кайда Олексій Петрович заступник міського голови
22899,07444
31867,04
84645,03
9405,003333

Проаналізувавши зарплати, які отримують представники міської ради та побачивши калькуляцію виплат, можна впевнено сказати, що живуть вони не на ці гроші, а на преміальні. Як бачимо, міські чиновники вважають свою службу доволі успішною, адже щомісяця отримують грошове заохочення, яке традиційно нараховують за добре виконану роботу. Також не жаліють для себе і матеріальної допомоги.

Немає суттєвої різниці між заробітною платою мера міста та його заступників. А в кінці року всі отримують чималу грошову винагороду, що часто є наслідком перевиконання бюджету та надлишком у ньому коштів. Саме це дає поштовх до високого преміювання, а ще, мабуть, українська традиція гідно відсвяткувати Різдво.

Автор: Наталія СЕРБИН

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 6

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.