На Івано-Франківщині іноземні студенти-медики просять перескласти випускний іспит (відео)

Іноземні студенти-медики просять перескласти випускний іспит. Його результати ще не відомі та молоді люди впевнені, що екзамен провалили і дипломи не отримають.

А причина, кажуть, – не у поганих знаннях, а в нових тестах, начебто вони з помилками. Що ж не так – з’ясовували наші журналісти, пише Фіртка з посиланням на Подробиці.

Аммар на навчання до Івано-Франківського медвишу приїхав із Йорданії. До найважчого іспиту – він називається КРОК – готувався дуже старанно, стверджує хлопець. Адже від КРОКу залежить – чи отримає він диплом. Іспит – це двісті запитань, затверджених у Центрі тестування при Мінохорони здоров’я. З року в рік частково питання міняють – кажуть студенти. Але цьогороку – несподівано змінили відразу більше половини. І про це стало відомо – вже на іспиті.

“Питання завжди повторюються. В 16 році були як в 15 і в 14. Розумієте ? Цього року з’явилися питання новенькі взагалі. Більше ста питань новенькі”, – говорить Аммар Шабур, студент Івано-Франківського національного медичного університету.

“Якщо б вони змінили тільки частину запитань, ми б зрозуміли. Але вони поставили більше 60-и відсотків нових! Часу було обмаль – і ми просто були не готові до такої великої кількості нових питань”, – говорить Ашья, студентка.

Проблема не у складності – запевняють студенти, але в тому, що тести були із граматичними помилками та неправильно перекладені.

“Переклад англійською був дуже поганий. Щоб просто зрозуміти питання – доводилося неабияк подумати. В результаті, нам просто забракло часу, щоб відповісти на всі запитання іспиту”, – говорить Альфа, студентка.

А ще, в тестах можна було знайти медичні терміни, яких, начебто, взагалі не існує – кажуть майбутні медики.

Читайте також  Студентів в академічних відпустках можуть мобілізувати у ЗСУ, – МОН

“Думаю, це просто поганий переклад. Наприклад, ми мали питання про види смерті. І одна із відповідей – апарентна смерть. За шість років свого навчання – я ніколи не зустрічав такого медичного терміну”, – говорить Анас, студент.

Якщо шестикурсники провалять ліцензійний іспит – їм доведеться навчатися додатково – ще один рік. А навчання, звісно – платне.

“Ми повинні поїхати на батьківщину, зробити нову візу потім повернутися сюди і треба платити ще за один рік”, – говорить Аммар Шабур, студент Івано-Франківського національного медичного університету.

Результати іспитів – ще не відомі. Та студенти переконані – найімовірніше, більшість із них їх провалили. Кажуть – будуть вимагати, щоб їм дозволили іспит скласти повторно. З відповідним листом майбутні медики звернулися до центру тестування при МОЗ.

На офіційному сайті центру вже є відповідь – керівництво установи зустрілося із студентами-іноземцями з Ужгорода, Вінниці, Харкова та Одеси. І пообіцяло – вилучити складні та спірні тестові завдання, після проведення фахового висновку. А ось щодо перездачі, мовляв, це суперечить чинній нормативній базі.

Але, студенти-іноземці кажуть, так просто здаватись не збираються. Та навіть готові до акцій протесту – поки їх таки не почують в міністерстві охорони здоров’я.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.