68 квартир, 500 земельних ділянок, 30 мільйонів доларів: вражаючі декларації братів Дубневичів

Не всі депутати ходять на телебачення і роздають інтерв’ю. Є народні обранці, які не люблять світитися перед камерами та уникають публічності. Для них важливі зовсім інші речі, такі як бізнес інтереси.

Коли восени я аналізувала електронні декларації депутатів Верховної Ради і дійшла до Ярослава і Богдана Дубневичів, спочатку не могла повірити у те, що бачу. Декларація Богдана Дубневича займає 95 сторінок. Це абсолютний рекорд серед усіх нардепів. Брат лише трохи йому поступається. У нього 82 сторінки майна, грошей і цінностей.

“Сукупно у Дубневичів та їхніх дружин виявилось 68 квартир, біля 20 будинків і майже 500 земельних ділянок загальною площею у 300 гектарів. Та найбільше вразило навіть не майно, а сума готівки. Каса ж родин Дубневичів складає 29,5 мільйонів доларів. Якщо уявити ці гроші у вигляді купюр по 100 доларів, то їхня загальна вага складе майже 300 кілограм”,- пише журналіст видання Христина Бердинських .

“У чому ж секрету успіху цих депутатів і навіщо їм влада при таких статках? Для того, щоб це з’ясувати, восени я з’їздила у їхнє рідне село – Зубра, що знаходиться поблизу Львова. У цьому селі Дубневичам належить дві сотні земельних ділянок і 6 будинків. Найбільший – триповерховий, з родинним гербом і озером.

На запитання, що зробили Дубневичі для свого села, більшість людей відповідала: дуже багато.

Відремонтували дитячий садок та колишній сільський клуб, перебудували школу і амбулаторію. Та як з’ясувалося на місці, робили вони це не за власні накопичені мільйони, а за бюджетні кошти. Ремонти здійснювали, пов’язані з Дубневичами фірми. Єдине на що вони справді витратили свої гроші – це пам’ятник Тарасу Шевченко і іконостас у церкві”- зазначає Христина Бердинських.

Читайте також  Тищенко влаштував вечірку для дружини в розпал локдауну в Києві. Відео

На відкритті відремонтованої школи у Зубрі, у жовтні 2008 року був присутній тодішній президент Віктор Ющенко, а вже у грудні того ж року сільську школу відвідала Юлія Тимошенко, на той час прем’єр-міністр. Поява Тимошенко була цілком логічною, адже брати Дубневичі засідали тоді у фракції БЮТ Львівської облради.

Саме у період депутатства в облраді Богдан Дубневич придбав більшу частину своєї землі. А саме 176 ділянок, які він ретельно приховував увесь цей час від громадськості. За рік до впровадження електронного декларування Богдан Дубневич вказував у своїй офіційній декларації лише 10 ділянок.

Зараз фірми, пов’язані з Дубневичами, продовжують ремонтувати об’єкти соціальної інфраструктури у Львівській області. І як виявили журналісти сайту “Наші гроші.Львів”, у більшості випадків ці фірми ремонтують школи та дитячі садки саме на виборчих округах Дубневичів. Так само із дорогами.

Брати потрапили до парламенту у 2014 році після перемоги на мажоритарних округах. Але у Верховній Раді Дубневичі приєдналися не до свого колишнього лідера Тимошенко, а до президентської фракції. При чому, у Києві Дубневичі стали не менш активними, ніж у рідному селі. Ярослав очолює парламентський комітет з питань транспорту. А Богдан – член бюджетного комітету.

У обох є бізнес пов’язаний із транспортом, наприклад із залізницею. Це дуже схоже на конфлікт інтересів. Коли до влади приходять виключно задля реалізації власних бізнес цілей. Наприклад, одна із близьких до Дубневичів фірма, у 2014 році отримала замовлень від Укрзалізниці на 103 мільйона гривень, у 2015 на 170, а у 2016 на 300 мільйонів гривень. Хоча прізвища Дубневичів не фігурують у тендерній документації. Фірми очолюють менеджери, які раніше працювали у їхніх компаніях. Є інтереси братів і в енергетичному секторі.

Читайте також  Марцінків опублікував декларацію за 2019 рік

Отже, секрет успіху від Дубневичів дуже простий. Це бюджетні замовлення, близькість до влади і буде тобі збагачення. Ось для чого їм парламент. Усі спроби взяти коментарі у цих нардепів закінчилися нічим. Вони не вважають за потрібне звітувати перед громадськістю, можливо лише перед виборцями свого села. Їм також байдуже, що їхні компанії фігурують у кримінальних справах. Розслідування тривали роками і ні до чого не призвели.

“На цей блог вони теж не відреагують. У цей час королі електронних декларацій продовжують накопичувати готівку і майно. І все ж, сподіваюсь, що формулою успіху непублічних братів Дубневичів рано чи пізно зацікавляться не лише журналісти”,- підсумовує журналістка.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.