Без засідок у кущах, але з “льодяником”: В Україні запрацювала дорожня патрульна поліція

Автомобілі дорожньої патрульної поліції планують обладнати сучасними камерами вимірювання швидкості

Сьогодні, 12 червня 2017 року, в Україні запрацювала дорожня патрульна поліція. На патрулювання автошляхів сьогодні вийшли понад 70 патрульних поліцейських. Про таке повідомив на брифінгу перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький, повідомляє УНІАН.

  • Пости патрульної поліції

“Нами було визначено понад 20 автопатрулів патрульної поліції… Вздовж ділянок доріг було визначено 8 колишніх стаціонарних постів ДАІ, на яких зараз також буде нести службу патрульна поліція. В майбутньому ці стаціонарні пости стануть дорожніми станціями патрульної поліції, де громадяни зможуть отримати певні послуги. Також на них буде розміщуватися не тільки патрульна поліція, а й у майбутньому інші служби, які будуть фактично взаємодіяти, щоб ще краще здійснювати нагляд за станом доріг, надавати послуги громадянам, а також взаємодіяти з метою поліпшення ситуації як з аварійністю, так і зі станом дорожнього покриття”, – сказав він.

Білошицький додав, що дорожня патрульна поліція патрулюватиме траси національного та міжнародного значення: Київ–Харків, Київ–Зборів, Луцьк–Ковель і Ягодин–Сарни. Відомо також, що патрульні поліцейські зупинятимуть транспортні засоби на підставах, які передбачені законом про Національну поліцію. При цьому заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький запевнив, що дорожня патрульна поліція не влаштовуватиме “засідок у кущах”.

“Горезвісних засідок у кущах не буде. Патрульні екіпажі знаходяться у режимі патрулювання”, – наголосив Білошицький. Він зазначив, що дорожня патрульна поліція реагуватиме на всі порушення у межах своїх повноважень, які передбачені законом.

  • “Сліпі перевірки”

За його словами, підрозділи дорожньої патрульної поліції забезпечені жезлом, який у народі називають “льодяник”. Також він додав, обговорюється питання про запровадження “сліпих перевірок”.

Білошицький наголосив: “Сліпі перевірки” – той момент, який ми зараз обговорюємо. Тобто на даний момент таких “сліпих перевірок” немає. Для того, щоб здійснювати ці “сліпі перевірки”, необхідні відповідні законодавчі зміни, які є дуже необхідними. Тому що за 5 місяців цього року патрульними поліцейськими вже було складено понад 20 тисяч протоколів за керування транспортними засобами у стані сп’яніння. І фактично ми бачимо, що, навіть попри підвищення відповідальності, яке відбулось минулого літа, зростає фіксація даного виду правопорушення. Це свідчить про те, що певна кількість водіїв не відчуває невідворотність покарання, а відчуває можливість уникнення відповідальності… Тому “сліпі перевірки” та пункти контролю тверезості – те, що використовується у багатьох закордонних країнах, – є необхідними”.

  • Камери вимірювання швидкості
Читайте також  Розстріл екс-глави “Укрспирту”: Нацполіція опублікувала відео роботи кілерів

Окрім того, відомо, що автомобілі дорожньої патрульної поліції планується обладнати сучасними камерами вимірювання швидкості. Білошицький зауважив: “Не плутайте з автофіксацією. Це є просто фіксація правопорушення швидкісного режиму. Тобто за наслідками цього вимірювання буде здійснено зупинку транспортного засобу і безпосередньо притягнення до відповідальності вже на місці, а не, як це передбачено системою автоматичної фіксації, пізніше поштою чи іншим способом. Тобто у майбутньому будуть автомобілі обладнані сучасними технічними засобами, які зараз використовуються у багатьох закордонних країнах і фактично довели свою ефективність”. Водночас у поліції повідомили, що камери вимірювання швидкості будуть мати необхідну сертифікацію.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.