«Ажіотаж» в Криму: пенсіонери, чайки та безхатьки…

«Шеф все пропало» – так словами героя Андрія Миронова вже рік підряд говорять кримські готельєри і власники приватних помешкань. Влада Криму вкотре визнала, що курортний сезон буде зірвано і 2017 рік не став виключенням. Кількість туристів сильно знизилася, якщо в 2013 році, в останньому «українському» курортному сезоні в Крим приїхало близько шести мільйонів відпочиваючих, то в 2016 році ця цифра склала всього сімсот тисяч. До слова, до окупації, така кількість туристів відвідувала район великої Ялти за два місяці літа. Цей вражаючий контраст не може не викликати подив, але факти річ невблаганна. Промовистим підтвердженням є цьогорічне відкриття курортного сезону, коли веб-камери показують порожні пляжі, закриті кафе, бари, дискотеки і місцевих пенсіонерів, які неспішно прогулюються набережними, злісно поглядаючи в бік місцевих безхатченків, котрі відпочивають на лавочках в парках і скверах після «тяжкої трудової ночі».

Про зрив курортного сезону кожного року говорять і в «кримському парламенті», постійно знаходячи «цапів відбувайлів», які в свою чергу, списують все на погодні умови, відсутність туристів, а через це коштів і так по замкнутому крузі. Та всі вони вперто не хочуть бачити кореня проблеми, відмовляються розуміти, що основними туристами в Криму були українці, оскільки росіянам було значно ближче і дешевше поїхати в Краснодарський край, а ті хто шукав відпочинок з комфортом і сервісом відвідували курорти Європи, Єгипту, Туреччини або ОАЕ. Другим вагомим чинником було те, що Україна надавала багатомільярдні дотації, які як виявилося, Росія надавати не в змозі, або не хоче. Ще однією проблемою стала вода, оскільки Північнокримський канал, живився водами Дніпра, який на щастя залишився українським і якщо ситуація не зміниться, то в найближчі кілька років Північ Криму перетвориться в пустелю з солончаками, яка не буде придатна для ведення сільського господарства. Наступною немаловагомою проблемою з погляду туристичної привабливості є відсутність залізничного сполучення з півостровом, проблеми з авіа перельотами і автодорогами, оскільки серйозні авіакомпанії через побоювання санкцій в Крим так і не прийшли, а Керченська паромна переправа всіх охочих перевезти не в змозі.

Читайте також  “Ви вже в курсі, за що нардепи проголосували! Сьогодні вони зробили все, щоб бути схожими на РФ”: воїн ЗСУ “наїхав” на депутатів

Крим для Путіна з однієї сторони став найулюбленішою іграшкою, а з іншої великим головним болем, оскільки з анексії Криму і розпочалося протистояння Росії з Україною і рештою цивілізованих країн. І чим далі, тим ситуація в Криму буде більш плачевною, з’являтиметься розумна альтернатива на Півдні Херсонської, Миколаївської і Запорізької областей.

Отже, як бачимо, референдум в Криму став для кримчан не спасінням, а великою проблемою, яка пов’язана з відсутністю туристів і в свою чергу заробітків. Якщо пани Аксьонов і Константінов хочуть побачити майбутнє своєї «малої Батьківщини», нехай подивляться на Абхазію, де були всесвітньо відомі курорти Гагри, Піцунда, Сухумі, а тепер на їх місці стоїть «совдепівська» пустка, депресивний регіон з озлобленим населенням.

Катерина Солодка – спеціально для “Прикарпаття online”

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: