Сільський голова села на Калущині просить 300 тисяч гривень на генплан

24 лютого в Івано-Франківській облраді відбулося засідання постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування.
Aferisty-300x200

Після розгляду питань порядку денного комісія перейшла до опрацювання звернень. Зокрема, перш за все депутати розглянули звернення голови села Кропивник Калуського району Михайла Барнича. Сільський очільник попросив комісію посприяти у вирішенні питання стосовно розроблення генплану села і плану переселення людей з небезпечної зони, пише Бліц-Інфо.

Як пояснив Михайло Барнич, у 2014 році село увійшло до переліку населених пунктів Калущини оголошених зоною екологічної катастрофи. Тоді було обіцяно багато ,проте за ці роки ніяких заходів не проводилося. Він звертався в управління екології ОДА, проте звідти давали відписки, що немає грошей, а коли вони з’являться, то селу обов’язково допоможуть.

За словами війта село розвивається, є величезна церква, школа, будинок культури і ФАП, проте люди бояться того ,що одного дня їхні домівки опиняться під землею. Загалом під загрозою більше півтисячі дворів.

Тому голова просить депутатів виділити кошти на генплан для села, щоб він міг відселити людей з небезпечних зон. Окрім того посприяти в розробці плану відселення.

Заступник очільника управління екології ОДА Андрій Пліхтяк пояснив комісії, що розробкою генплану села за законом мають займатися органи місцевого самоврядування, тому він не розуміє чому голова постійно вимагає від його відомства щось зробити. На це Михайло Барнич відповів, що у сільради немає достатньо коштів на розробку цього документу, адже потрібні дані георозвідки, які дуже дорого коштують. До того ж це питання відноситься до екології, тому і писав до них.

Після цих слів сільського голови комісія почала по суті розбиратися в питанні, хто має дати гроші на розробку генплану і створити план відселення людей.

Читайте також  МАХІНАЦІЇ НА ФОНДОВІЙ БІРЖІ: ПРОКУРАТУРА ПОВІДОМИЛА ПРО ПІДОЗРУ КОЛИШНЬОМУ НАРДЕПУ

Як пояснив депутатам Андрій Пліхтяк, розробкою плану відселення має займатися управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Що ж стосується генплану, то це питання відноситься до компетенції департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА.

Проте, як виявилося георозвідку на замовлення держави уже провів інститут галургії. І для розробки генплану просто необхідно отримати дані дослідження. За словами сільського голови в інституті за ці дані готові продати за понад 300 тис.грн., тому село просить виділити ці кошти. Проте війту пояснили, що кошти на це повинна виділити держава, а не обласний бюджет, оскільки ця територія визнана зоною екологічного лиха.

В підсумку було прийнято рішення комісії звернутися до ОДА, щодо можливості отримання проектів виконаних робіт та проектів в зоні екологічного лиха, або ж посприяти виділенню з фонду регіонального розитку чи соціального розвитку коштів,  щоб допомогти цьому селу зробити генеральний план забудови.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: