Як франківські депутати позичають мільйони гривень

Активісти громадського руху “Чесно” проаналізували елекронні декларації депутатів міської ради та виявили, що деякі обранці позичають іншим більше, ніж заробляють самі.

“Свободівець” Гавриш потрапляє до списку злиднів і віддає сотні тисяч на партію. Керівник фракції “Батьківщина” Терешко вкладає мільйони у бізнес. Депутат від “Самопомочі” Гречанюк позичив 5 мільйонів, заробивши лише 100 тисяч за три роки.

Чому депутати зичать гроші своїм фірмам і родичам?

Найбільше в міській раді позичив представник БПП “Солідарність” забудовник Микола Ковальчук. Він задекларував 4 позики на загальну суму у понад 13,5 млн грн. Три позики він надав своїм підприємствам – ПП “Вамбуд”, ТзОВ “ОМК Інвест” та ТОВ “Ярополк”.

Натисніть для збільшення

Чого в мене гроші позичені? Бо в мене всьо вкладається просто в бізнес. Є декілька методів, по яких ти вкладаєш гроші в фірму – або поповнюєш статутний капітал або даєш фінансову допомогу на фірму. Фірма “ОМК Інвест” – це моє підприємство, яке зараз будується і розбудовується. Там цехи будуються нові, я людей набираю. І я інвестую туди гроші. Я даю гроші, інвестую. Це не тільки в мене, це у багатьох так, – коментує мільйонні позики Ковальчук.

Ще 400000 доларів депутат позичив третім особам. Цьогоріч він потрапив до списку злиднів, заробивши лише 48000 грн, два попередні роки входив у трійку найбагатших депутатів.

Я не хочу відкривати таємницю, кому я то позичив, бо це небезпечно для їхнього здоров’я (сміється). Ше якийсь наркоман подумає, шо в мене вдома ті гроші, а в мене четверо дітей, – зазначив депутат Ковальчук.

Керівник фракції ВО “Батьківщина” Руслан Терешко надав три позики третім особам на суму в 5,7 млн грн.

Читайте також  Петро Порошенко в Коломиї відкрив завод "Leoni" (фото+відео)

Ці гроші я позичив брату і бізнес-партнеру. Вони пішли на розвиток бізнесу, – коментує Терешко.

Депутат від “Самопомочі” Петро Гречанюк позичив грошей на суму у 5,6 млн грн.

Гречанюк за останні три роки задекларував трохи більше 123 тис. грн доходів, окрім позичених 5,6 млн грн, ще 4,7 млн грн він витратив на придбання рухомого і нерухомого майна.

Я з 91-го року займаюся підприємницькою діяльністю. Як ви думаєте – за ці роки я міг щось заробити? Я не тільки займався як директор “МЖК “Експрес – 24” я ще й був як підприємець. Я в свій час, як підприємець, побудував два будинки, я мав ліцензію на право виконання будівельних робіт. Я це все мав і все законно. Можна перевірити через податкову – мільйонні обороти були. Просто в тих деклараціях не було такої графи – показувати грошові кошти. То зараз так просто вийшло – в ті роки не показувалось, а тепер показується. Тому така різниця велика, – коментує Гречанюк.

Ще один представник БПП “Солідарність” Володимир Яблонь закриває п’ятірку найщедріших депутатів – він позичив 2,7 млн грн.

Ці кошти я позичив родині на розвиток бізнесу, – коментує Яблонь.

Чому партія забирає в депутатів останнє?

Є серед депутатів міськради і ті, які живуть у кредит.

Депутат від ВО “Свобода” Петро Гавриш має три кредити, які в сумі скаладають майже 3,2 млн грн. За підсумками аналізу декларації 2016 року Гавриш потрапив до списку злиднів, заробивши трохи більше 2 тис. грн за рік. Однак, ще не завадило йому пожертвувати на ВО “Свобода” 120000 грн. Також депутат позичив власній фірмі “Місто НВ” понад 200000 грн, вклав у її статутний капітал 5,5 млн грн та зберігає в банку майже 2 млн грн.

Натисніть для збільшення

Читайте також  На Прикарпатті суд відмовив учаснику АТО у позові щодо виплати допомоги до 5 травня (відео)

Колега Гавриша по партії та бізнесу Роман Онуфріїв має три кредити, взятих у 2011 році на загальну суму у понад 560 тис. грн. Як і Гавриш, Онуфіїв позичив фірмі “Місто НВ”, правда більшу суму коштів– 1,6 млн грн. Також сім’я депутата має заощаджень на майже 900000 грн. Онуфріїв теж пожертвував гроші ВО «Свобода» – 130000 грн.

Гавриш і Онуфріїв вже вдруге стали депутатами міськради від ВО “Свобода”. У цьому скликанні вони обидва працюють у бюджетній комісії. Роман Онуфріїв очолює комісію, а Петро Гавриш є її секретарем. У 2016 році Гавриш пропустив половину засідань бюджетної комісії.

Друкарня Гавриша і Онуфріїва “Місто НВ” отримує більшість підрядів на друк від міськради, а минулоріч депутати орендували для неї комунальне приміщення по 6,75 грн за квадратний метр.

За час написання матеріалу журналісти Громаського руху ЧЕСНО кілька разів намагались сконтактуватися з обома депутатами, однак телефонні дзвінки обидва ігнорували. На останній сесії міськради голова фракції “Свобода” Онуфріїв коментар давати відмовився, зіславшись на те, що має працювати.

Щедрий депутат Ковальчук з БПП має два кредити на понад 560000 грн.

Очільник місцевої “Батьківщини” Руслан Терешко, позичивши 5,7 млн грн, має кредит на 513000 грн у банку.

Ой, я вже так не пригадаю, нащо брав ці кошти. То було десять років тому. Ця сума не є надто великою, враховуючи, що я вже понад 20 років займаюсь бізнесом. Скажем так – гроші я брав на розвиток бізнесу, щоб поповнити статутний капітал. За ці кошти нічого не купувалось, – зазначає Терешко.

Екс-керівник обласної організації БПП “Солідарність” Володимир Кушнір винен своєму колезі по бізнесу Олександру Шаблєвському 350000 грн.

Читайте також  НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ ВІД ПРИКАРПАТТЯ РОЗПОВІВ, НА СКІЛЬКИ ЗБІЛЬШИЛАСЬ ЗАРПЛАТА НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ

Я дійсно позичив ці гроші. Ми розвиваємо бізнес і купували нове приміщення для підприємства. Мій бізнес-партнер позичив мені кошти, – коментує Кушнір.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.