Що робити, якщо на швидкості проб’є переднє колесо

Більшість водіїв реально не знають, як діяти в подібній ситуації.

Однією з найважчих, майже безвихідних ситуацій, у водінні вважається пробій переднього колеса під час руху на високій швидкості. Крім того, більшість водіїв реально не знають, як діяти в подібній ситуації.

По-перше, проблему завжди легше попередити: водій повинен регулярно стежити за тиском повітря в шині, інакше навіть цілком справне, але слабо накачане колесо при різкому повороті керма може «чиркнути» диском по асфальту. Тоді машина отримає «точку опори» і під дією відцентрової сили має всі шанси перекинутися на дах. Недарма останнім часом багато виробників застосовують системи контролю за тиском повітря в колесах і не бояться проколів шини з жорсткими боковинами. Майте на увазі, що перекачані шини – теж погано: при підвищеному тиску зменшується пляма контакту колеса з дорогою, що призводить до погіршення керованості.

По-друге, під час руху, особливо на високій швидкості, важлива правильна посадка, зокрема, водій повинен мати можливість зробити всі потрібні маніпуляції швидко, не відриваючи при цьому спини від крісла.

Хват керма також важливий: його потрібно утримувати неодмінно двома руками. Якщо розрив заднього колеса можна і не помітити, то при проколі переднього кермо досить відчутно рвоне в бік. Навіть при тому, що власники машин з гідропідсилювачем керма мають деяку перевагу – підсилювач згладить поштовх, – утримати кермо однією рукою все одно буде непросто. Чим машина важче, тим краще для її водія: легкий автомобіль простіше вивести з «стану рівноваги». Це не відноситься до позашляховиків: у них майже завжди високопрофільна гума і при проколі колеса виникає досить відчутний крен.

По-третє, якщо пробив переднє колесо і машину потягнуло в бік, ні в якому разі не можна різко гальмувати: автомобіль може закрутитися дзигою. Міцніше тримайте кермо і намагайтеся коригувати рух, скинувши газ. Коли ви зможете контролювати автомобіль – він поїде по дорозі з невеликим заносом, – починайте плавно гальмувати.

Читайте також  20-річний нетверезий водій насмерть збив двох малолітніх хлопчиків (ФОТО)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.