Чому діти до 12 років не повинні користуватися гаджетами

Відповідь педіатрів.

Діти і підлітки користуються гаджетами в середньому в 4-5 разів більше, ніж рекомендується, передає Ukr.Media.

Педіатр Кріс Роуен рекомендує батькам більше часу приділяти дітям, особливо тим, яким ще не виповнилося 12 років. Він закликає батьків не дозволяти вільний час проводити за комп’ютером або в телефоні, адже такий вид дозвілля негативно впливає на їх розвиток.

Американська академія педіатрії і Канадське суспільство педіатрії заявляють, що діти у віці 0-2 років взагалі не повинні піддаватися впливу електронних пристроїв. Діти у віці від 3 до 5 років можуть користуватися ними не більше 1:00 в день, з 6 до 18 років – 2:00 в день.

Однак насправді встановлено, що діти і підлітки користуються гаджетами в середньому в 4-5 разів більше, ніж рекомендується, а це тягне за собою певні негативні наслідки, які в деяких випадках можуть загрожувати життю.

Портативні пристрої (мобільні телефони, планшети, електронні ігри) значно збільшили доступність і використання сучасних технологій, особливо дуже маленькими дітьми. Тому педіатр, а також біолог, Кріс Роуен наполягає на тому, щоб заборонити використання мобільних електронних пристроїв дітьми у віці до 12 років.

ТОП-10 основних причин цього рішення, засновані на даних численних досліджень.

1. Вплив на розвиток мозку

У маленьких дітей з народження і до двох років обсяг мозку збільшується в три рази і продовжує розвиватися до 21 року. На формування мозку впливає навколишня обстановка. Надмірне використання технологій може вести до недостатньої уважності і відставання в пізнанні навколишнього світу, порушень навчання, а також підвищеної імпульсивності і зниження здатності до самоконтролю, що може проявлятися як спалахи гніву.

2. Відставання у розвитку

Технології відволікають дитину від рухливих занять, а це може призвести до затримки розвитку. Зараз кожна третя дитина, яка приходить в школу, відстає у розвитку, а це негативно позначається на їхній успішності. Рухливість дитини підвищує її уважність і здатності до навчання, а використання технологій до 12 років тільки шкодять розвитку дитини.

Читайте також  Батьківські суботи листопада 2022 року: коли віряни будуть поминати предків

3. Ожиріння

Телебачення та відеоігри пов’язані з ожирінням. Діти, яким дозволено користуватися гаджетами в їх кімнатах, на 30% частіше страждають від ожиріння.

Кожен з чотирьох канадських дітей і кожний з трьох дітей в США має зайву вагу. У 30% дітей з ожирінням розвивається діабет, у них підвищується ризик інсульту, серцевого нападу та ранньої смерті. Через ожиріння діти XXI століття можуть стати першим поколінням, багато представників якого не переживе своїх батьків.

4. Недосипання

60% батьків не стежать за тим, як і коли їх діти використовують технологічні досягнення, а 75% дітей користуються ними у своїх кімнатах з дозволу дорослих. 75% дітей у віці 9-10 років сплять менше, ніж потрібно в їх віці.

5. Психологічні розлади

Технології можуть стати причиною психічних розладів у дітей. Тут мова йде про депресії, тривожності, порушення уваги, аутизмі, біполярному розладі, психозі та проблемній поведінці. У кожного з шести канадських дітей діагностовано психічний розлад, і багато з них вже в такому ранньому віці приймають небезпечні психотропні препарати.

6. Агресивність

Жорстокий медіаконтент може викликати у дітей неконтрольовану агресію. Ось, наприклад, у популярній відеогрі “Grand Theft Auto V” багато сцен сексуального характеру, вбивства, тортури і т. д., які також часто можна побачити на телеекранах у фільмах і телевізійних шоу.

7. Цифрове слабоумство

Зміст електронних медіа призводить до дефіциту уваги, а також зниження концентрації і пам’яті. Діти, у яких проблеми з концентрацією уваги, не в змозі нормально вчитися.

8. Залежність від гаджетів

Чим більше батьки захоплюються технологіями, тим менше часу виділяють для спілкування з дітьми. Тому діти дуже часто, не отримуючи достатньої кількості батьківської уваги, прив’язуються до пристроїв. Станом на 2009 рік кожен з 11 дітей у віці від 8 до 18 років відчував залежність від технологій.

Читайте також  Як уникнути переохолодження та обмороження: поради МОЗ

9. Радіаційні випромінювання

У травні 2011 року Всесвітня організація охорони здоров’я класифікувала стільникові телефони (і інші бездротові пристрої) як можливі джерела канцерогенів (“категорія ризику 2В”) через радіаційні випромінювання. Джеймс Макнейми з канадського Міністерства охорони здоров’я в жовтні 2011 року попередив про те, що “Діти більш чутливі до електромагнітних хвилях, ніж дорослі, так як їх мозок і імунна система продовжують розвиватися”.

До грудня 2013 року доктор Ентоні Міллер з Школи охорони здоров’я при Університеті Торонто грунтуючись на нових дослідженнях, контакт з радіочастотами слід класифікувати як 2А (ймовірний канцероген), а не 2В (можливий канцероген).

Американська академія педіатрії дотримується такої ж позиції: небезпека радіації існує.

10. Недоцільність

Подальше виховання та навчання дітей за допомогою технологій недоцільно.

Діти – наше майбутнє, але у них немає майбутнього, якщо вони зловживають технікою. Необхідно виробити комплексний підхід, щоб знизити рівень використання технологій дітьми.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.