На папері ніби є, а в кишені — пусто: дані статистики щодо середніх зарплат дуже дивують

Держстат визначив найприбутковіші професії. Якщо вірити цифрам, то непогано заробляють фахівці фінансової та страхової сфери, IT-технологій. Їхня зарплата у квітні становила майже 12 тисяч гривень.

Суттєво менші заробітки в торгівлі, промисловості, на транспорті, у будівництві — в межах 5,6 – 7 тисяч гривень. Найнижчі зарплати зафіксовано в сферах харчування (4,6 тисячі гривень), у сільському, лісовому та рибному господарстві (4,8 – 5,1 тисячі гривень). Медики та освітяни також не розкошують, заробляючи до 5,3 тисячі гривень. Різняться зарплати й по регіонах. Найвищі заробітки у Києві — в середньому 10 788 гривень.

Мешканці інших областей отримують значно менші суми. Наприклад, середня зарплата на Дніпропетровщині — 6440 грн., на Харківщині — 5880, на Черкащині — 5614 грн., на Волині — 5300 гривень. Цікаво, що середня номінальна зарплата у квітні порівняно з березнем зменшилася на 1,4% — до 6559 гривень. Попри це, прем’єр-міністр Гройсман переконує, що до кінця року середня зарплата має зрости до 7100 гривень.

“Невідомо, як тепер виводить показник середньої зарплати Держстат, — коментує Андрій Новак, голова Комітету економістів України. — Навіть та зарплата, яку вказують — 6550 гривень, є радше рідкістю, аніж масовим явищем. Щоб мати в середньому 6500 гривень, як мінімум третина працівників в країні повинна отримувати 10 тисяч гривень. А така зарплата зустічається дуже рідко, її отримують фахівці, які працюють на високооплачуваних посадах у найзаможніших містах-мільйонниках. Усі інші отримують набагато менше ніж 6 тисяч гривень, дуже велика кількість людей має мінімальну зарплату — 3200 гривень. Важко уявити, звідки наша статистика бере такі цифри. Ймовірно, це звичайні маніпуляції. Хтось чи в самому Держстаті, чи за вказівкою з Кабміну знайшов статистичний метод, як вийти на такий показник середньої зарплати. Для чого? Щоб продемонструвати, як “добре” уряд працює”

На думку економіста буде краще, якщо Держстат виводитиме показники реальної середньої зарплати, тобто співвідношення номінальної зарплати до інфляції.

“Тому треба критично відноситися до даних статистики, бо більшість з них не відповідає дійсності, особливо щодо таких показників, як зарплата, інфляція, безробіття. Економіка не працює, то про яке зростання зарплат може бути мова? Тим паче, що сам Кабмін нещодавно погіршив показник зростання ВВП з 3% до 1,8%, інфляції — з 8% до 11%, безробіття — з 9 до 11% на цей рік. Усі показники погіршуються, а Кабмін хоче, щоб зарплата зросла чи не на чверть за рік. При 1,8% росту ВВП таке підвищення заробітків можливе лише, якщо зростатиме інфляція”

Окрім цього Антрій Новак переконаний, що через останнє підвищення мінімальної зарплати, до якого примусили підприємців, трудові відносини тепер ще більше тінізуються. Роботодавці переводять працівників на 0,5 – 0,75 ставки, при цьому реально вони працюють повний робочий день, пише “Експрес”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.