Заморожувати чи консервувати? Що потрібно знати про заготівлю ягід та фруктів

Сезон заготiвель – у розпалi. Хтось крутить, хтось солить, хтось сушить, хтось заморожує. А як краще?

Фахіці одностайні — заморожувати на зиму овочi та фрукти цiннiше, анiж консервувати. Тодi у продуктi зберiгається увесь комплекс вiтамiнiв, а при консервуваннi вiн руйнується на 50-60%.

Пiд час зберiгання при мінус 20 градусiв заморожених овочiв та фруктiв упродовж 26 мiсяцiв втрат вiтамiнiв В1 та В2 не спостерiгається взагалi. Вмiст вiтамiну С через 8 — 12 мiсяцiв знижується вiд 13 до 40 %.

— У крайньому разi — перетирайте їх з цукром, який є чудовим консервантом, хоча й не належить до здорових продуктiв. Можна перемішати із медом. Добре помийте ягоди, дайте стекти з них воді, а потiм у рiвнiй пропорцiї добре перемішайте з медом, закрийте кришкою i поставте в холодильник. У такий спосiб у ягодах збережеться більше вiтамiнiв. А от при висушуваннi випаровується до 20% цiнних речовин, — каже Оксана Доценко, сімейний лікар.

Малину, смородину та й iншi ягоди не можна молоти на м’ясорубцi, перемiшувати звичною ложкою, бо вiд дотику металу в них руйнується вiтамiн С. Їх краще потовкти дерев’яним валком i ним же вимiшати. А помiдори, щавель чи цвiтну капусту слiд їсти лише сирими чи замороженими, бо варенi вони мiстять сiль щавлевої кислоти, яка не виводиться з органiзму.

А якщо морозите ягоди, перед тим, як закласти їх в морозилку, підсушіть на рушнику, злегка підцукруйте, щоб не злипалися. Кілька хвилин зачекайте, допоки цукор вбере вологу. Тодi розкладiть ягоди у контейнери чи мiшечки для харчових продуктiв — і на зберігання. Стрiмкий мороз не дає водi, що мiститься у клiтинах, перетворитися на великi кристали i зруйнувати клiтинну оболонку. Завдяки цьому ягоди тримають натуральну форму навiть пiсля розморожування.

Читайте також  Моя дружина – пoвiя…

Якщо варите компот із заморожених фруктів, кидайте ягоди в окріп відразу, щойно вийняли з морозилки. Коли у меню — пирiг, то фруктово-ягiдну начинку також краще не розморожувати.

— А які кришки найкращi?

— Однi господинi запевняють, що всi консервацiї на зиму в них чудово зберiгаються пiд полiетиленовими кришками, iншi цього способу не схвалюють. Санітарні лiкарі вважають, що при консервуваннi користуватися полiетиленовими кришками — неприпустимо, бо ними можна закривати тiльки солiння та варення.

А якщо закатуєте кришками, зберiгати такі банки слiд при температурi не вище вiд нуля градусiв, лiпше до мiнус трьох, i перед вживанням пiвгодини поварити. Якщо кришка пiднялася, з’явився “бомбаж”, змiнилися колiр i запах продукту, то таку консерву не можна навiть куштувати, щоб оцiнити на смак. I це стосується не лише тяжкостравних продуктiв, але й фруктiв та овочiв, якi трохи постояли герметично закупореними.

Фахiвцi стверджують, що бiльшiсть стерилiзованих продуктiв (огiрки, помiдори, кабачки, перець, буряк) можна зберiгати в герметично закритих банках протягом 1-3 рокiв. Основне, аби примiщення, де зберiгаються солiння, було прохолодним та сухим i не надмiр вологим. При високiй температурi зберiгання (наприклад, поблизу батарей центрального опалення або в комiрках у квартирi) термiн придатностi таких солiнь значно зменшується — до року.

Варення, джеми, сиропи зберiгають у сухому прохолодному примiщеннi. Вжити такi закрутки треба протягом року, бо при тривалiшому зберiганнi вони набувають темно-бурого кольору, втрачають поживнi властивостi. Оптимальна температура зберiгання — вiд +10 до +15 С, при температурi нижче нуля варення може зацукритись.

Найчастiше зацукровується варення з низькою кислотнiстю (з яблук, груш, абрикосiв). Щоб уникнути цього, при його приготуваннi додайте лимонну або виннокам’яну кислоту (2-3 г на 1 кг плодiв).

Читайте також  Просто підпаліть! Лікарка підказала, як "врятувати" паски від коронавірусу

Якщо ж усе-таки варення зацукрувалось, викладiть його у каструлю, нагрiйте до кипiння i знову перекладiть у чисту банку. Якщо пiд час зберiгання варення забродило, з’явились бульбашки газу i запах спирту, значить, його не доварили як слiд. На початку бродiння варення ще можна “врятувати”, якщо переварити. Для цього на 1 кг варення додайте 100 — 150 г цукру i прокип’ятiть усе упродовж 5-10 хвилин.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: