Найбільші українські телеканали домагаються скасування заборони на показ російських серіалів

Найбільші українські медіагрупи мають намір в суді відстоювати своє право на показ російських фільмів, які були заборонені для трансляції в Україні. Про це 1 березня під час круглого столу «Підхід до формування чорних списків акторів і персон нон грата» заявили представники найбільших телевізійних груп Starlight Media, «1+1 медіа» та «Медіа група Україна».

p_60606_1_gallerybig

Голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко розповів, що 2 березня у Київському окружному суді відбудеться перше слухання у справі телеканалу «Україна» проти Держкіно щодо відновлення прокатного посвідчення на телесеріал «ФЕС», повідомила «Телекритика».

Нагадаємо, що у червні минулого року Держкіно видало прокатне посвідчення переробленому російському серіалу «Слід» під виглядом нового українського серіалу.

В оригіналі служба, про яку йдеться в серіалі, називалась федеральною. Транслювався серіал в ефірі каналів медіа групи «Україна». Під новою назвою він може знову потрапити в ефір попри заборону показувати фільми, вироблені фізичними та юридичними особами РФ, а також стрічки, які пропагують діяльність російських силових органів. Згодом Держкіно відкликало свій дозвіл на показ серіалу.

Цікаво, що експертна комісія Державного агентства України з питань кіно ще раз перевірила серіал через скаргу генерального директора «1+1 медіа» Олександра Ткаченка.

Тепер і «1+1 медіа» відстоюватиме у суді право на трансляцію російського телесеріалу «Кухня». Держкіно позбавило цей серіал прокатного посвідченя через появу в одній з його серій Йосипа Пригожина.

«Боротися з заборонами фільмів і списками заборонених артистів ми будемо через суд. Кожен випадок будемо розглядати окремо», – процитувала «Телекритика» керівник Starlight Media Володимир Бородянський, не уточнивши, які фільми його група хоче повернути в український ефір.

Нагадаємо, що днями канал ICTV, що входить у групу Starlight Media транслював серіал «Син батька народів» та інші серіали, що підпадають під заборону. Через це Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу, а також звернулась до СБУ та ГПУ з проханням здійснити перевірку достовірності документів наданих загальнонаціональним телеканалам України у 2015-16 рр. від російських правовласників майнових прав на фільми, поданих для оформлення державного прокатного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів.

Читайте також  ЯВКА ВИБОРЦІВ У БІЛОБЕРІЗЬКІЙ ОТГ СКЛАЛА ПОНАД 56%

«Поки що призначили позапланову перевірку. Є реальна потреба визначити підхід, як реагувати, якщо український продакшн знімає і випускає фільми з «проросійським душком». Спершу перевірка – потім звернемось до громадськості, продакшену, Незалежної медійної ради, щоб отримати і їх позицію», – голова Нацради Юрій Артеменко.

Також судиться із Держкіно за так звані «чорні списки» і партія «Опозиційний блок».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: