Всіх заллє. Розкрита причина екстремальних ливнів по всій планеті

Німецькі вчені опубликовали в журналі Nature Climate Change результати досліджень, які мають на меті пояснити, чим викликані природні аномалії останніх років

Метеорологи пришли до висновку, що причина екстремальних погодних умов на планеті – збільшення глобальної температури на півдруга. Так, виросли максимальні літні температури, стали більш інтенсивними ливні і грози, а періоди аномальної жари – більш тривалі.

 

Оказалося, що до 2010 року істотно змінилися річна максимальна і річна мінімум температури, а також тривалість жарких періодів: приблизно за четверту всю поверхню суші річна максимальна збільшилася на один градус, а річний мінімум «потеплів» на 2,5 градуса Цельсію. Засухи стали довшими на шість днів для половини земної поверхні, і ці погодні переходи виходять за рамки природної мінливості.

Крім того, результати аналізу показали, що над африканськими тропіками та Південної Азії екстремальні температури також зросли. Збільшена інтенсивність екстремальних опадів – ливні та снігові пастки, що приводять до пожеж, пошкоджень ліній електропередач, паралізують транспорт і завдають шкоди сільському господарству.

Сурові погодні умови по-різному проявляються в різних регіонах Землі. На це впливають як природні фактори, так і антропогенні викиди аерозолів у атмосферу. Однак для Європи, Північної Америки, Росії та Азії зміни в екстремальних погодних умовах, як було встановлено дослідниками, спровоцировані саме глобальним потепленням.

Учені вважають, що отримані ними результати можуть використовуватися для оцінки мінімальних наслідків, викликаних зростанням середньої температури Землі з 1,5 до 2 градусів, навіть незважаючи на те, що ефекти від потепління можуть бути нелінійними. Однак експерти вказують, що людство ще не в повній мірі відчуло наслідки настання підвищення температури, тому всі прогнози наукових можуть вважатися відносно оптимістичними, а ситуація в майбутньому може виявитися набагато гірше.

Читайте також  Європа закривається на карантин: як українцям проскочити "всі кола пекла"

Кліматологи прогнозували, що до кінця XXI століття три четверть населення Землі будуть страждати від найсильнішої жари. Найтяжчі всі погодні умови будуть в тропічних районах планети. В даний час, за оцінками авторів, від жари страждає всього третина людства.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.