Чому на Прикарпатті дороги ремонтують за вдвічі вищими цінами, аніж на Львівщині?

Ціна 1 км відремонтованої дороги на Прикарпатті обходиться державі майже в 10 мільйонів, в той час як на Львівщині на це витрачають менше 5 мільйонів.

У системі Прозорро за 2017 рік зареєстровано 21 тендер, де замовником виступає Служба автомобільних доріг в Івано-Франківській області. 10 з них – це замовлення на капітальний та поточний ремонт доріг області, пишуть Версії.

Найбільше коштів в САД готові спрямувати на поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Н-10 Стрий-Мамалига на 6 ділянках, загальною протяжністю біля 50 км. З держбюджету на це готові виділити 635 мільйонів гривень. Таким чином 1 км дороги може обійтись в 12 мільйонів 641 тисячу 378 гривень. Звісно, після проведення тендеру ціна буде трохи нижчою (на це дуже сподіваються в САД), однак цьогоріч ремонт цієї дороги обійдеться значно дорожче, аніж минулого.

В 2016 вже проводили тендер на ремонт дороги Н-10 Стрий-Мамалига на ділянці довжиною 102 км. Переможцем торгів стала фірма ПБС, яку пов’язують з нардепом Олександром Шевченком.

Тоді ремонт цієї ділянки обійшовся в понад 717 мільйонів гривень, вартість 1 км становила трохи більше 7 мільйонів гривень. Цьогоріч же планка встановлена на позначці 12 мільйонів.

До слова, за останні два роки всі тендери САД на капітальний та поточний середній ремонт доріг області вигравала саме компанія ТОВ ПБС (два тендери в 2016 і вже три – в 2017).

За даними інформаційної платформи YouControl компанією ПБС в 2016 році на державних тендерах було освоєно 4 мільярди 701 мільйонів 654 тисяч 240 гривень. В цьому році вже 691 мільйон 793 тисяч 989 гривень. Але оскільки всі «ласі» тендери ще попереду, до кінця року ця сума може значно зрости.

Читайте також  ПБС: від Львова до Яблуницького перевалу та від Чернієва до Снятина ожеледиці немає

Загалом аналіз тендерів, де замовником виступає Служба автомобільних доріг в Івано-Франківській області, демонструє, що середня ціна за 1 км відремонтованої дороги в 2017 році коливатиметься в межах 9,5-10 мільйонів гривень (на даний момент вона становить 9 885 668 гривень).

Разом з тим Версії проаналізували тендери 2017 року на капітальний та поточний ремонт доріг,оголошені САД Львівської області. В наших сусідів середня ціна 1 км відремонтованої дороги – менше 5 мільйонів (а точніше 4 мільйони 919 тисяч 160 грн).

 

В порівнянні з «франківськими» 9,5-10 мільйонами, виходить, що львів’яни ремонтують свої дороги за цінами, вдвічі нижчими.

За даними САД Івано-Франківської області на Прикарпатті загальна довжина доріг державного значення – 995 кілометрів. Тож за передбачені державою кошти, які виграла згідно тендерів фірма ПБС за останні три роки (а це близько 6 мільярдів), за «львівськими» цінами можна було б уже відремонтувати 100 % доріг державного значення в нашому регіоні.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.