Аби дітей не вбивали. Де на Франківщині допоможуть породіллі, якщо вона на межі

Нещодавно стало відомо про одразу два шокуючі випадки, коли мати позбавила життя новонароджене немовля – у Рожнятівському та Косівському районах.

Причини страшного вчинку не можуть виправдати жодну матір, та все ж трагедії можна було уникнути, якби жінки звернулись по допомогу. Та від кого чекати підтримки і куди звертатися, коли породілля на межі, пише Репортер

Дитина хворіла…

Як розповідає начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС в Івано-Франківській області Алла Бойчук, в обох випадках жінки просто не знали, що можна просити допомоги.

«Жінки йдуть на злочин через незнання і зазвичай у містах такі випадки – рідкість. Час від часу це трапляється в районах, – говорить Алла Бойчук. – На Косівщині дитина хворіла, плакала, мати її придушила. Якби молодій матері вчасно допомогли, можливо б трагедії не сталося. А в Рожнятівському районі жінка одразу знала, що дитину залишати не буде, але в пологовий піти не додумалася – народила вдома. Ще був випадок у Тисменицькому районі – жінка не розуміла, що почалися пологи, та придушила немовля випадково».

Тож, перш за все, просять народжувати не вдома, а в лікарні, де мама, як не дико це звучить, принаймні може відмовитись від дитини. Відповідальності не буде, окрім хіба докорів сумління. З пологового немовля на два місяці переводять до дитячої лікарні, а звідти – до Надвірнянського будинку дитини. Якщо мати за шість місяців не передумає, її остаточно позбавлять батьківських прав.

А от за вбивство, навіть у стані шоку, доведеться відповідати – від 10 до 15 років позбавлення волі. Бойчук стверджує, що усі служби готові йти назустріч породіллі. Головне – звертатися про допомогу.

Допоможуть соцслужби

«Якщо жінка народжує в обласному перинатальному центрі (ОПЦ) чи будь-якому районному пологовому будинку, їй там роз’яснюють, від кого чекати допомоги, – додає Бойчук. – Коли медики бачать, що жінка у кризовій ситуації, то звертаються до нас, підключають соцслужби – міста чи області».

Також звертаються до соціальних служб і коли породілля хоче відмовитися від дитини. Надія Герасимів, начальник відділу організаційно-правової та кадрової роботи Івано-Франківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, розповідає, що тоді вони працюють і з жінкою, і з її сім’єю. У більшості випадків породіллю вдається переконати, і вона забирає дитину додому.

«Буває, що відмовляються і забезпечені матері, які бояться осуду чи не можуть доглядати хвору дитину, – говорить Герасимів. – Коли жінка вагітна, то вона може боятися зайвих розмов, якщо дитина непланована чи без батька. Та як немовля народилося, то ставлення до нього – зовсім інакше. Минає місяць-другий, приходить усвідомлення, що пересуди не мають значення, головне – що дитина здорова».

Соцслужби допоможуть, якщо є скрутні обставини, з’ясують умови, куди дитину виписують, працюють з родичами, щоб жінку прийняли в сім’ю. Матеріально тут не виручать – для цього є соцзабес. А в міському центрі ще й підкажуть, в які благодійні фонди звернутися, як оформити папери на допомогу, пільги чи навіть свідоцтво про народження.

«Ми не залишаємо жінку на­одинці з маленькою дитиною і проб­лемами, – додає Лілія Кухар, фахівець соціальної роботи міського центру соціальних служб. – У нас є угода з пологовим будинком і нас інформують про жінок, які опинилися в складних життєвих обставинах. Таких повідомлень небагато, але допомагаємо всім».

Милосердя вистачить на всіх

Читайте також  Негода на Прикарпатті наробила лиха: буревій зірвав дах ліцею, повалив дерева на школу та маршрутку

З державних установ, які тимчасово можуть прийняти маму з новонародженою дитиною, є лише центр психологічної допомоги у Верховині, але там жінка може залишатися до трьох місяців.

Решта – це робота благодійників. Так, «Карітас» допомагає сім’ям, які перебувають у них на обліку – ведуть жінку всю вагітність і допомагають після того. Левову частку беруть на себе сестри милосердя Містечка святого Миколая. Там жінка з дитиною може залишатися стільки, скільки потрібно.

«Якщо жінка думає про відмову, ми пропонуємо різні варіанти, на які вона може погодитись. Найбільша проблема з неодруженими дівчатками 14-16 років, коли вони наважуються виносити і народити дитину. Бо після пологів вони просто не знають, куди подітись», – говорить Лілія Кіндяк, завідувачка відділенням новонароджених № 2 ОПЦ.

І додає, що сестри ніколи не відмовляють. Якщо йти немає куди, можна написати заяву настоятельці містечка і її приймуть разом з малям. Поки мама дбає про дитину, сестри шукають підхід до родини. Кіндяк каже, часто сестри знаходять вдалий момент і потрібні слова – жінок забирають додому.

Якщо нема куди йти, у Містечку святого Миколая маму приймуть разом з малям

«У нас була студентка з розлученої сім’ї, жила з бабусею, бо мама поїхала в Італію, щоб оплатити навчання, – згадує завідувачка. – Батько дитини її не підтримав. Вона не хотіла відмовлятися від маляти, але що робити далі – не знала. У вересні приїхала до Франківська на навчання і народила. Бабуся нічого не знала – дівчина їздила щовихідних допомагати їй. Жила в сестер, вдень ходила на пари, а вночі бавила маля. Її група цілий рік не знала про дитину, поки та не показала фото. Нині вона закінчила університет, зустріла чоловіка, – в неї життя склалося добре».

Таких історій у Лілії Кіндяк багато. Каже у неї особливе відділення – туди йдуть народжувати необстежені жінки або ті, які мають туберкульоз, сифіліс, СНІД. А такі хвороби є супутніми до низького соціального статусу: «В мене за ці роки роботи вже й око наметане. Якщо сумніваємося в жінці, телефонуємо, перевіряємо».

Читайте також  На Заході України в учнів почали масово виявляти гостре інфекційне захворювання

Медсестри дивляться, як мама доглядає за дитиною, чи бере на руки, і якщо є проблема – спілкуються з жінкою, кличуть психолога, затримують на довше, щоб розібратися – звідки жінка, що за проблема, підключають поліцію.

Лілія Кіндяк розповідає про породіллю, яка вийшла з тюрми. Від першої дитини, якою опікувалася бабуся, вона тікала. Жила з чоловіком, який теж свого часу сидів. Тож його родичі не дуже зраділи її вагітності. Тоді Кіндяк розшукала її маму. Та сказала, що прийме дитину, якщо жінка не тікатиме: «І на диво вона доглядає за дитиною. Я районного педіатра часом бачу, то каже, що все у них добре».

Ще один випадок – студентка коледжу з багатодітної родини.

«Вона нам розповіла, що її зґвалтували. Коли прийшла до нас, то хотіла відмовитись від дитини, – розповідає Лілія Кіндяк. – Тоді ми почали шукати маму дівчини, яка навіть нічого не знала. Та сказала, що раз виростила стільки своїх дітей, то й цю не покине. Поки дівчина закінчила навчання, малям опікувалися сестри, там її і охрестили. А згодом в неї теж усе склалося– одружилася, народила двійню і знову ж таки охрестила в сестер. Хотіла показати, що тепер вже має сім’ю».

«Буває, що жінка народжує та одразу тікає, щоб не доглядати за дитиною. Але краще вже хай залишить нам, ніж викине, – продовжує Лілія Кіндяк. – І про «Вікно життя» потрібно постійно говорити, особливо там, де скупчення студентів – виші, коледжі технікуми».

Одне таке вікно відкрили в Містечку милосердя на вулиці Вербовій, 8, ще одне давно є в центрі – в дитячій лікарні на Чорновола, 44. Там мама анонімно може залишити новонародженого. У чергового лікаря автоматично спрацьовує сигнал і дитину забирають.

Якщо жінка хоче залишити дитину собі і їй потрібна підтримка, вона може звертатися в міський центр соціальних служб за номерами 77-20-28, 0667749894, 0686357539. Залежно від вулиці, на якій вона проживає, її відвідає дільничний фахівець центру, визначить, якої допомоги потребує молода мама.

Читайте також  ПРИКАРПАТЦІ ЗЛІПИЛИ 10 ТИСЯЧ ВАРЕНИКІВ ДЛЯ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ (ФОТО)

Відділення центру соцслужб є в кожному районі Прикарпаття. Гарячої лінії немає, номери радять шукати в інтернеті.

Якщо сім’я у складних життєвих обставинах – її беруть під соціальний супровід. Але соцслужби не можуть встежити за всіма, тому просять сусідів чи родичів повідомляти. Якщо є ­підозра, що жінка не справляється, – інколи мамі потрібно порадити, куди звернутися. Бо ж вона може й не знати, що має право на допомогу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.