3 причини видалити нижнє листя у томатів

Багато городників чули, що нижні листя у томатів треба обрізати.

 

Навіщо це робиться?

Причин для видалення нижніх листків кілька.

По-перше,

цей прийом дозволяє поліпшити циркуляцію повітря і полегшити його доступ до першим плодам.

По-друге,

за рахунок постійного провітрювання на поверхні грунту не затримується волога. Саме зайва волога часто стає причиною розвитку у томатів грибних захворювань, і нижні листя першими піддаються нападу їх збудників. Найнебезпечніші хвороби для томатів – фітофтороз і бура плямистість – виникають як раз з-за високої вологості.

По-третє,

обрізка нижніх листків усуває загущення. Після неї плоди краще освітлюються сонцем, завдяки чому швидше дозрівають і стають смачніше.

Видалити нижнє листя слід тоді, коли починають буріти перші плоди. Раніше обрізати листя не рекомендується, оскільки на етапі цвітіння і утворення зав’язі плодова кисть отримує необхідні поживні речовини з листя. Далі плоди починають самі їх синтезувати. Обрізають листя до першої плодоносної кисті. У дорослої рослини зазвичай 30 см стебла під першою плодової гілкою оголені.

Обрізку краще проводити сонячним ранком, щоб томати швидко підсушили і закрили місця зрізів. Не варто видаляти все листя відразу. Бажано робити це поступово, по два листа за раз.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.