Грибний сезон: кілька порад як правильно збирати лісові делікатеси та як діяти при отруєнні грибами

Серед харчових отруєнь літом і восени поширені отруєння грибами. Деякі гриби є токсичними і ядовитими, і навіть білий гриб сирим може дати отруєння. А, наприклад, отруєння блідою поганкою, як правило, закінчується летально.

Як правильно збирати гриби, де їх не варто збирати та як діяти коли ви чи ваші близькі отруїлися грибами виданню WestNews розповіла Шеремета Ганна Іванівна.

Симптоми отруєння грибами

Перші ознаки отруєння грибами – це блювота, головокружіння, пронос, затруднене дихання.

Отруєння грибами проявляється дуже швидко. Хвилин через десять, інколи до 1 години як ви з’їли отруйний гриб, у вас з’являються перші симптоми отруєння.

У випадку отруєння грибами потрібно негайно викликати швидку. До приїзду медиків потрібно промити шлунок водою з активованим вугілля. Потрібно давати пити людині воду і викликати рвотний рефлекс, так повторити кілька разів.

Також, щоб розбавити отруту, людині, яка отруїлася, можна дати випити молоко або солену воду. Але в жодному разі не спиртні напої, бо алкоголь посилює всмоктування отруйних речовин у кров.

Всім хто з’їв підозрілу страву, хоч і почувається добре, варто звернутися до лікаря.

При приготуванні отруйний гриб виявити не можливо. Народні методи, про кидання цибулі, яка має потемніти, або опускання срібної ложки, яка теж темніє, не є правдивими і не показує наявність отруйного гриба.

Поради любителям грибів

Дітям до 12 років не рекомендується давати ніяких грибів. Тому що, в дітей є ще неповноцінна, не до кінця сформована ферментативна система і вони не можуть перетравлювати ті білки та амінокислоти, які є в грибах.

Варто збирати тільки добре відомі гриби, якщо є сумніви щодо того чи іншого гриба, то краще його викинути.

Читайте також  Що слід знати про правила гігієни після сексу

Не варто збирати старих, пліснявих та червивих грибів, тому що вони містять в собі небезпечні продукти розпаду.

Не збирати гриби біля залізниць, автомагістралей та у промислових зонах, тому що гриби – це губка, і вони всмоктують в себе всі токсини, які є навколо, та накопичують їх. При вживанні таких грибів можна отримати харчове отруєння, але не від гриба, а від токсинів, які він увібрав. Таким чином можна отруїтися і білим грибом.

Не варто збирати гриби в тих місцях, де були радіаційні плями, тому що гриби всмоктують важкі метали.

Також, не варто збирати гриби у поліетиленові пакети, бо в них гриби запарюються, задихаються та швидко псуються. Краще збирати у відра і відкриті корзини, щоб гриби могли «дихати».

Особливо важливо бути обережними при збиранні грибів, які мають отруйних двійників. Найбільш отруйним грибом є бліда поганка. Вона схожа на сироїжки, але в них різного кольору шапки, та їстівні печериці. Бліда поганка має тонку ніжну з комірцем та бульбо подібним потовщенням в основі. Має білі пластинки і на зламі з часом не змінює колір. Для порівняння, сироїжки не мають комірця та бульбо подібного потовщення, а печериці можна відрізнити за кольором пластинок. Вони змінюють його від блідо-рожевого до темно-синього, в залежності від віку.

Якщо вам в корзину разом з їстівними грибами потрапила бліда поганка, варто викинути всі гриби.

Не досвідченим грибникам не варто брати дуже молоді гриби, тому що вони ще не мають всіх ознак, за якими їх можна відрізнити.
Отруйні гриби

Всі гриби перед вживанням обов’язково варто відварити, а відвар зливати.

Варто перевіряти всі гриби зібрані дітьми та не дозволяти їм самостійно готувати грибні страви.

Читайте також  Епідеміолог назвав чотири правила захисту від COVID-19

Не рекомендовано їсти гриби людям, які мають хвору підшлункову залозу, виразки шлунка, захворювання кишечника, адже гриби є важким продуктом.

Їжте на здоров’я

Попри всі небезпеки, які пов’язані з вживанням грибів, вони є дуже цінним харчовим продуктом. В них є дуже цінні амінокислоти, які не містяться в жодних інших продуктах. Якщо в людини не має проблем з шлунком, а також здорова підшлункова залоза, то гриби вживати варто і це є корисно та смачно.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.