Редактор The Guardian розповів світові шокуючу правду про те, що зараз відбувається в Україні, та що приховують від українців

Колишній головний редактор авторитетної британської газети «The Guardian», а в даний час один з керівників Оксфордського університету (Інститут журналістських досліджень) Алан Расбріджер опублікував статтю під назвою «Нерозкрите вбивство», присвячену смерті Павла Шеремета. Він була оприлюднена на сайті Мedium.com.

Матеріал з’явився після звіту Міжнародного комітету із захисту прав журналістів, який підготував спеціальну доповідь «В правосудді відмовлено: Україна не просунулася в розслідуванні вбивства Павла Шеремета». «Країна» раніше опублікувала даний доповідь повністю.

Зараз ми наводимо повний переклад статті Алана Расбріджер.

У передмові він попередив, що це модифікована формулювання зауважень, які він зробив в Києві з приводу вбивства Павла Шеремета.

«В цей же час в минулому році я був в Кенії на Комітеті із захисту журналістів, заснованому після смерті відважного редактора Джона Кітуї, який загинув після того, як невідомі розтрощили його череп каменем.

На цьому тижні – це Україна і вбивство ще одного відомого журналіста Павла Шеремета. Його підірвали на вулиці Києва приблизно рік тому.

Ні в тому, ні в іншому випадку вбивці не були притягнуті до відповідальності.

Ця нездатність знайти винних створює відчуття безкарності при вбивстві журналістів. Або загрози, залякування.

Не секрет, що люди при владі не люблять журналістів. Вони завжди шукають способи, щоб ті мовчали. Але сьогодні в усьому світі мовчання журналістом все частіше не означає закінчення, загрози або застосування репресивних законів. Їх змушують замовкнути в результаті смерті.

На щастя, у журналістів у всьому світі є дух солідарності.

Якщо ви вб’єте одного з нас, то з почуття поваги до себе, і своїх колег, і роботі, яку ми робимо, ми піднімаємо шум, на який тільки здатні.

Читайте також  Володимир Зеленський: якщо не закінчу війну, потрібна інша людина

Це все, що ми можемо зробити. І це те, що ми робимо в Києві з делегацією Міжнародного комітету із захисту прав журналістів. Піднімаючи стільки шуму, скільки можемо. Сподіваємося, що українські журналісти будуть робити те ж саме.

В Україні діють незалежні медіа. Ми знаємо це. Ми також знаємо. що країна переживає важкі часи. Але це не нормально підривати журналіста серед білого дня в столиці держави. І це не нормально так і не з’ясувати, хто зробив це.

Ми розслідуємо вбивства всіх журналістів, але по відношенню до Павла Шеремета хотілося б відзначити, що – це представник найвищої журналістики. Він був мужній, утворений, жалісливий і непохитний.

Ми до цих пір не знаємо, хто його вбив. Ми розуміємо всю складність розслідування.

Але ми тут, щоб сказати, що це дійсно дуже важливо, щоб їх знайшли. І ось чому.

Товариства не можуть просуватися, вчитися, вдосконалювати або розвиватися без фактів – не знаючи, що істинно, а що ні.

Журналісти – не просто люди, які можуть допомогти нам встановити факти. Але журналісти, кращі представники, дійсно добре це роблять.

Журналістиці – ми знаємо – загрожує цифрова революція і деякі ще не розроблені питання, що стосуються економічної моделі новин.

Але зараз настав час захищати і вшановувати людей і організації, які приносять нам факти, іноді перед обличчям великої особистої небезпеки.

Друга причина, по якій піймання вбивць дійсно має значення, полягає в тому, що коли ви вбиваєте журналіста, і ніхто не спійманий, він створює страх. Можливо, це те, чого хотіли вбивці.

На цьому тижні ми бачили страх в Києві. Журналісти визнають, що тепер вони займаються самоцензурою, що не беручись за якусь історію або не ставлячи якихось питання. Вони не розуміють, чому Павло був убитий. Можливо, на його місці могли б бути вони.

Читайте також  “Щасливо”: Зеленський приїхав до батьків та оскандалився у Кривому Розі (відео)

 

Це зрозуміло. Всі ми люди.

Але це викликає запеклий занепокоєння.

Як спостерігачі ви б не хотіли цього в Кенії – хоча це і відбувається там. І, звичайно ж, ви не хочете, щоб це відбувалося тут, в Україні, країні з таким сильним і енергійним майбутнім.

Дехто з журналістів, з якими ми говорили, заявили, що відчували себе дуже безпорадними і ізольованими після вбивства Павла. Вони сказали, що, на жаль, єдиної підтримки того, що вони роблять всередині України не було …. Журналісти кажуть, що їх просять вибирати між тим – вони «патріоти» і мовчатимуть або журналісти працюють на Путіна.

 

Чи справедливо це по відношенню до України? В традиції її незалежних ЗМІ – допомогти українцям визначитися, хто вони. Хіба це не варто захищати і пишатися цим?

Журналісти – щоб не означало це слово – повинні залишатися незалежними від всіх. Особливо від держави. Вони не можуть дозволити існуючому уряду диктувати громадські інтереси.

І це стосується навіть тих часів, коли в країні війна. Особливо тих часів, коли конфлікт або війна.

Guardian рішуче засудила британське вторгнення в Суец в 1956 році. Газету засудили за це, вона втратила рекламу і читачів. Але тепер історія говорить, що це було правильно. В історії є численні приклади.

Ми тут, в Києві, тому що правоохоронні органи через рік не змогли знайти вбивць по-справжньому незалежного журналіста.

Звіт CPJ про провал розслідування не є щасливою історією. Ніхто, я думаю, не надимається відсутністю успіху за останній рік. Але в історії є два світлих моменту.

Один з них – чудовий фільм «Вбивство Павла». Колишні друзі і колеги Павла вшанували його, розслідуючи його смерть, і зробили таку чудову роботу.

Читайте також  Порошенко раптово оголосив про резонансний захід

Цей фільм спонукав слідчі органи до нових дій і поставив під сумнів ретельність офіційного розслідування.

Той, хто вбив Павла, намагався заглушити журналістику – і журналісти відмовилися замовкнути. Вони використовували журналістику проти вбивць. Це по-справжньому вдохновляюще.

І друге світла пляма – це ті журналісти, яких ми зустрічаємо в Києві, які настільки сміливі, настільки спритні, настільки серйозні, настільки вірні, що журналістика має сенс.

Хотілося б закупорити то, що вони роблять, і повернути це в Лондон і в інші місця, де деякі люди забули про грубій силі і потребують серйозної і чесної журналістики.

Так що є надія. Є рік смутку. Є розчарування. Є торжество.

Мені здається, це час, коли українські журналісти об’єднуються через цього випадку. Я впевнений, що є багато речей, які їх розділяють. Але це повинно обов’язково об’єднати всіх нас.

Хто вбив Павла Шеремета? Нам потрібно знати. Україна – якщо вона хоче стати країною, яка відбулася – повинна знати. Світ повинен знати.

Це важливо”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.