Чому суд остаточно заборонив “Свідків Єгови”

По дорозі Третього рейху.

Апеляція була відхилена колегією Верховного суду РФ, передає Ukr.Media.

Крапку в питанні визнання «Свідків Єгови» екстремістською організацією з забороною її діяльності на території Росії поставила в понеділок, 17 липня апеляційна колегія Верховного суду РФ після вивчення матеріалів справи.

Колегія підтвердила прийняте 20 квітня рішення Верховного суду, яким за ініціативою Мін’юсту організація була ліквідована на території всієї країни, а весь її дохід повернуто на користь держави. Тепер це рішення вступило в законну силу.

На засіданні в понеділок представники «Свідків Єгови» стверджували, що не займалися екстремістською діяльністю. За їх словами, вони лише «читали і обговорювали Біблію». Також члени організації, за словами адвоката Антона Омельченка, не використовували екстремістську літературу, оскільки всі книги були знищені самими віруючими, а якщо якісь екземпляри і залишилися, то тільки на руках окремих людей і використовувалися вони «ніяк не для поширення, а для особистого читання». За словами адвоката, матеріали екстремістського списку в приміщення організації підкидали самі правоохоронці.

А представник Мін’юсту РФ Світлана Борисова заявила суду, що незважаючи на всі претензії і профілактичні бесіди, керівництво центру “Свідків Єгови” не тільки не припинив свою екстремістську діяльність, але і продовжує наполягати на тому, що вона не є такою.

Рішення, прийняте судом, позитивно прийняв російський релігієзнавець, заступник голови Експертної ради з проведення державної релігієзнавчої експертизи при Міністерстві юстиції Російської Федерації Роман Силантьєв:

– Рішення правильне. Це найбільша екстремістська організація, що діє на території Росії. Її чисельність 80 тисяч осіб. Присутня вона практично у всіх регіонах, тільки в Інгушетії їх немає. Екстремізм буває двох типів зовнішній – коли розпалюється ворожнеча до людей іншого кольору шкіри, інших національностей, віросповідання і внутрішній – коли в організації знущаються над самими членами. У “Свідків Єгови” були присутні обидва види екстремізму. Це одна з найбільших сект в світі і в ряді країн вона теж заборонено, так що Росія — не перша країна, яка заборонила їх діяльність.

Читайте також  Рафінад в рукавичці і заміжжя в 12 років: весільні традиції різних країн світу

– У багатьох країнах, в тому числі, в США і країнах Західної Європи.

– У них інша специфіка законодавства і ведуть вони себе там інакше. Все-таки це секта американського походження і на території США їй важко займатися, зокрема, шпигунством. А в інших країнах вона цілком може діяти під прикриттям шпигунських структур.

– З нею пов’язані ціла сукупність смертей дітей з причини відмови їх батьків у переливанні крові. Чимало таких випадків. Вмирають і дорослі, звичайно, але особливий резонанс викликають смерті дітей. Крім того, ця організація дуже жорстко контролює життя своїх членів. Зараз вже доступні свідчення про те, що людям забороняли самостійно вибирати роботу, отримувати освіту, що обмежували їх коло спілкування. А тим людям, які з організації виходили, оголошували бойкот. На Сахаліні була така історія, коли лідер організації з неї пішов, після чого інші її члени, побачивши його, переходили на інший бік вулиці.

– Найбільше членів вона налічувала в Краснодарському краї. Але керівний центр її під Санкт-Петербургом, в селищі Сонячна. У якихось регіонах громаду вже визнали екстремістською, ще до заборони основної організації.

– Гарне питання. В принципі, Краснодарський край сам по собі займає третину Російської федерації, там багато населених пунктів, а в Москві і Санкт-Петербурзі вище конкуренція інших сект. У Краснодарському краї ця конкуренція менша. Я схильний пояснювати цим, хоча, вважаю, що можуть бути й інші причини, які я спеціально не вивчав.

Між тим, російський релігійний діяч Андрій Кураєв рішення суду розкритикував:

– Бачите, наша Держдума прийняла досить жорсткий закон про боротьбу з екстремізмом, згідно якого будь-які колгоспні збори можна визнати екстремістами. А будь-який районний суд залучає абсолютно незрозуміло звідки набраних експертів з утворенням сільгосптехнікуму, які виявляються фахівцями в історії релігієзнавства, історії, літератури, мови, чия думка потім не ставиться під сумнів. Ось з свіжих скандалів: досить класична книга, оголошена екстремістської — книга іудейського письменника Маркуса Лемана «Насильно хрещені». Це художня книга з історичною основою, з приводу якої єврейські організації заявляють свій протест, подивимося хто виявиться сильнішим у цьому питанні. Що стосується иеговистов, то я так і не зміг побачити конкретно, тексти яких видань є екстремістськими. Це ситуація на рівні юнаки інваліда, який забрав мотоцикл у омонівців або п’яного хлопчика. Тому що ось людей, яких Гітлер і Сталін саджали за пацифізм, звинувачувати в екстремізмі, це сміх крізь сльози. Так, звичайно, у них є різкі оцінки інших релігій. Але і в нас вони є в їх адресу. Тут ми квити. Я і зараз вважаю, що так, це секта, небезпечна для людей, але, мені здається, інші повинні бути методи протистояння їй. Зокрема, інформування, наприклад, через мережу поліклінік району про те, як вони зі здоров’ям своїх парафіян звертаються. А не заборони і загнания їх у підвал. Пробували все це і в Третьому рейху, і в Радянському союзі, нічого хорошого це не принесло.

Читайте також  Святкували ювілей і відпочивали родинами: стали відомі подробиці та імена 14 жертв в аварії на фунікулері в Італії

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.