Постріляти в «укропів»: Багаті росіяни їдуть на Донбас, як на сафарі, – Адам Осмаєв

Адам Осмаєв розповів свою версію замаху на нього і його дружину, пояснив, як йому вже за тиждень вдалося стати на ноги після важкого поранення, та розповів, які завдання нині виконує його батальйон у зоні АТО.

– Чому ви погодилися на інтерв’ю з Артуром Крінарі, який представився Алексом Вернером?

Для нас було цілком нормально спілкуватися із західними журналістами, багатьох з них ми зустрічали, перебуваючи на передовій і є повно матеріалів про це у вільному доступі. Тому ми погодилися дати інтерв’ю журналісту з нібито провідного французького видання.

– Ви – людина вкрай обережна. Чи намагалися дізнатися більше інформації про цього нібито французького журналіста?

Звичайно, Аміна отримала підтвердження від інших журналістів, які сказали, що дали наші контакти. Це нас розслабило. З другого боку, ми безуспішно намагалися знайти його ім’я через Google. Не знаходячи, вирішили дочекатися підписання контракту з його видавництвом, що він запропонував зробити у французькому консульстві, куди ми, власне, і прямували в день замаху. Буквально поруч із консульством він сказав, що ми приїхали рано, і потрібно трохи почекати, а заодно він хотів би вручити нам подарунок від їх видавництва. Але замість цього дістав із коробки пістолет і почав стріляти по нас.

– Раніше ЗМІ писали, що Артур Денісултанов-Крінарі на прізвисько Дінго в 2009 році у Відні вбив екс-охоронця Кадирова Умара Ісраїлова, який критикував главу Чечні через тортури в республіці. Що вам про це відомо?

За наявною в нас інформацією, Дінго приїхав до Умара Ісраїлова і сказав йому: або він домовляється особисто з Рамзаном Кадировим по телефону, який Дінго привіз, або Умара ліквідують. Умар Ісраїлов звернувся в поліцію і Дінго заарештували. Арештований розповів поліцейським Австрії, що є представником Кадирова і отримав завдання змусити Ісраїлова відмовитися від поданого до ЄСПЛ позову проти Кадирова щодо тортур у Чечні. Однак поліція Австрії легковажно поставилася до його слів і вислала Дінго до Росії. За деякий час Умара Ісраїлова розстріляли в центрі Відня просто на вулиці, коли той вийшов у магазин. Дінго фігурував і в безлічі інших кримінальних історіях до і після цього вбивства, доки опинився у нас в машині з пістолетом.

Читайте також  Франківські волонтери зібрали Великодні подарунки бійцям АТО

– Разом з Аміною Окуєвою ви кілька разів зустрічалися з підозрюваним. Для чого знадобилося багато зустрічей? Про що Крінарі вас питав?

Крім інтерв’ю, він переконував нас погодитися на цикл передач і прес-конференцію у Франції, а також у тому, що необхідно підписати контракт, переклад якого нібито готувався в диппредставництві Франції у Києві. Він дуже хороший актор, і вдавав, що саме їх видання брало активну участь у передвиборній кампанії Еммануеля Макрона. А тепер вони, мовляв, хочуть набагато більше висвітлювати ситуацію в Україні і допомагати становленню України як сильної європейської держави. Він говорив, що вже зустрічався з багатьма політиками, але «їх» (європейців) дуже турбує те, що Україна не може впоратися з корупцією, і просив прокоментувати цей факт на відео, але так і не дочекався критики діючої влади з нашого боку. Як ми зрозуміли після замаху, таке відео, очевидно, потрібно було для спецслужб РФ, щоб після нашої смерті звинуватити владу України в нашій ліквідації.

– Ви говорили, що були поранені з «Глока», який Крінарі нібито хотів вручити як подарунок. А він стверджує, що прийшов на зустріч без зброї. Які є докази, що зброю Крінарі приніс з собою і стріляв саме з власного пістолета?

Докази збирає слідство, яке ще триває. На цьому етапі як доказ можу запропонувати своє беззастережне твердження, що Крінарі приніс коробку і дістав із неї пістолет. Це факт. Обрана Крінарі тактика захисту очікувана і зрозуміла, іншого йому, власне, і не залишається. Обурення «ах, як йому не соромно так брехати» або щось подібне – зайве.

Зараз проводять безліч експертиз, які, як я думаю, доведуть цей факт без сумнівів (те, що Крінарі стріляв із власної зброї). Поки що можу лише послатися на абсурдність його твердження. Адже, з одного боку, він говорить, що у нас з Аміною була параноя, а потім каже, що ми вручили йому заряджений пістолет і одразу накинулися, намагаючись його забрати. Насправді, ми з дружиною були дуже близькі до загибелі. Слава богу, що наші злагоджені дії не дозволили здійснитися злочинному наміру Крінарі.

Читайте також  Чуркін вирішив за Україну, чи потрібні миротворці ООН на Донбасі

– Обвинувачений також стверджує, що на місці перестрілки опинився співробітник Служби безпеки, який викликав поліцію. Ви знаєте цього співробітника? Як так сталося, що саме він опинився на місці події?

Я не знаю цього співробітника, і думаю, що це просто випадковість, що він там опинився.

– Які ще люди стали свідками стрілянини?

Не думаю, що було багато свідків. Крінарі спеціально вибрав більш-менш глухе місце, а також спостерігав за ситуацією навколо, підбираючи момент, коли буде мінімум свідків. Якраз його очі, які бігали в різні боки, мене насторожили, і я встиг зреагувати, побачивши в його руках пістолет.

– У лікарні після поранення ви пробули лише тиждень. Але ж спочатку поширювалась інформація, що у вас було важке поранення. Аміна Окуева про це писала в Facebook. Як вдалося так швидко стати на ноги?

У мене було наскрізне поранення в груди. Одна куля увійшла з правого боку грудей, а вийшла за сантиметр від хребта. Мені видалили частину легені, зашили печінку і діафрагму. Також було поранення в праву руку, куля зламала променеву кістку. Я сам був здивований, що так легко відбувся після такого поранення. Слава богу, мені попалися хороші лікарі, які майстерно зробили свою роботу, за що я буду їм вдячний до кінця життя. Думаю, певну роль у швидкому відновлення зіграло те, що я не п’ю і не палю, а також регулярно займався бігом і мав достатній об’єм легенів. Треба сказати, що я був дуже близький до смерті спочатку від нестачі кисню, поки не приїхала швидка допомога за хвилин 30, а потім від втрати крові, близько 3 літрів. На щастя, кров зібралася в черевній порожнині, і лікарі визнали можливим перелити мені мою ж кров назад.

Читайте також  Дівчина з Прикарпаття, що вагітною воювала в АТО отримала орден "Народний Герой України"

Також Аміна одразу надала мені першу допомогу після поранення скориставшись кровоспинним препаратом Celox, який вона завжди має при собі. Усе разом врятувало моє життя.

– Крінарі стверджує, що коли він вивалився з машини, ви вісім разів у нього вистрілили. Навіщо?

Навіщо я вистрілив, чи навіщо Крінарі таке стверджує? Як говорив пірат Джек Горобець в одному фільмі: «Щоб вершити розбій на потребу моєї чорної душі». Хоча душа не така вже і чорна – я «забув» контрольний в голову. Вибачте, але я вже втомився серйозно коментувати твердження кілера.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.