Улітку деякі протизаплідні провокують загущення крові й підвищення тиску

Як не пропустити перші симптоми небезпеки? Розпитуємо Валерію Бабенко, акушера-гінеколога.


— Наскільки сучасні контрацептиви шкодять здоров’ю? 

— Протизаплідні пігулки можуть провокувати побічні — часом дуже серйозні — ефекти. Про це, до речі, і написано в iнструкцiї до бiльшостi протизаплiдних пiгулок. Виробники попереджають, зокрема, про венозну тромбоемболiю, яка може виникнути при використаннi будь-якого з комбiнованих пероральних контрацептивiв. Протипоказiв для прийому пероральних контрацептивiв чимало. Серед них, примiром, хвороби печiнки та варикозне розширення вен — доволi поширена медична проблема.

З огляду на це жінкам, які приймають оральні контрацептиви, обов’язково двiчi на рiк слiд здавати кров на аналiз. Потреба у такiй пересторозi iснує через те, що контрацептиви можуть призводити до загущення кровi. Якщо це підтвердиться, пацієнтці запропонують відмовитися від прийому пігулок або замінити препарат на такий, що містить меншу дозу прогестагенів — саме цей компонент може провокувати небажані симптоми.

— Чому побічний ефект контрацептивних пігулок може заявити про себе саме влітку?

— Тому що влітку, у спеку, рідина швидше, ніж зазвичай, випаровується з тіла, і кров згущується. Додатковий вплив таблеток підсилює небажаний ефект. До того ж певні оральні контрацептиви “не люблять” сонця — на фоні їх прийому на шкірі розвивається реакція фоточутливості. Відкриті ділянки шкіри сильно червоніють, навіть якщо ви просто прогулялися під сонцем. У такому раз слід уникати сонця. Або ж подбати про інші засоби контрацепції.

З другого боку, постійно приймати протизаплідні таблетки не бажано. Без шкоди для здоров’я можна їх уживати не більше як десять рокiв, і то під наглядом лiкаря. А через три роки пiсля початку прийому оральних контрацептивiв треба зробити перерву на два-три мiсяцi — щоб органiзм “вiдпочив” вiд штучних гормонiв. Можливо, літо — якраз час для такого відпочинку.

Читайте також  Гінеколог пояснила, чому для людини важливе статеве життя

— За яких обставин оральні контрацептиви доречно замінити на інші засоби?

— Не лише жінкам, які вже мають проблему з венами (наприклад, варикозне розширення, тромбофлебіт), а й тим, хто потерпає вiд гіпертонії, цукрового діабету, а ще таким, які не можуть відмовитися від куріння, прийом оральних контрацептивів узагалі не рекомендований.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.