Що обов’язково треба зробити 24 липня, у день рішучої Ольги, щоб усе життя не спокутувати тяжкий ГРІХ

24 липня вшановували святу Ольгу, яка багато зробила для прийняття християнства на Русі, передає Корупція.Інфо

Згідно з переказами, Ольга була дружиною князя Ігоря, і останній вже при зустрічі з майбутньою дружиною відзначив її благочестивий характер. Ігор, побачивши дівчину, одразу запалився до неї пристрастю і спробував схилити до гріха. Однак Ольга сказала, що для початку він повинен з нею одружитися.

Ігор та Ольга уклали шлюб, і незабаром у них народився князь Святослав. Однак щасливе сімейство недовго прожило разом, адже Ігоря вбили древляни. Після цього правитель древлян запропонував Ользі вступити з ним у шлюб. Та зробила вигляд, що згодна це зробити і заманила посольство древлян до Києва, де їх вбила. Після цього вона розпорядилася спалити місто Іскоростень – столицю древлян. Жителі міста були або вбиті, або продані в рабство. Ці легенди говорять про те, що Ольга була дуже жорстокою людиною. У той же час, відомі її благі справи. Так, літописи містять відомості, згідно з якими Ольга активно займалася облаштуванням господарського та політичного життя своєї держави. Саме вона заявила, що народу для свого ж благополуччя необхідно прийняти віру і стати послідовниками релігійного вчення.

Спочатку сама Ольга вирушила до Константинополя, щоб познайомитися з християнським вченням і поспостерігати за церковною службою. Ольга прийняла хрещення, отримавши ім’я Олена, і повернулася до Києва з іконами і книгами. Вона звернула в віру багатьох своїх родичів і заклала основи для шанування Святої Богородиці.

Син Ольги, Святослав, не побажав прийняти хрещення і був язичником. Незважаючи на старання Ольги, за часів його правління прихильників християнської віри було дуже мало. Правда, своїх онуків Ольга все-таки привчила до християнської віри, і це дало свої плоди, адже її справу зміг продовжити один з онуків – Володимир, при якому відбулося хрещення Русі.

Читайте також  День святої княгині Ольги: заборони, історія та традиції

У народі Ольгу прозвали страдницею, оскільки в цей період спостерігався розпал польових робіт. Також 24 липня відзначали Єфимії-стожарниці. Якщо в ніч цього дня на небі яскраво сяють Стожари (Плеяди), то буде хороше полювання на ведмедя. Дощі, а особливо грози, які супроводжуються сильним громом, у цей день обіцяли рибалкам багатий улов, ну а сонце — гарний урожай хліборобам. Зазвичай дуже жаркий день. Також жарку суху погоду передбачали по грайливим ранковим бджолам і метушливим бурундукам. Особливо жарко повинно було бути, якщо вдень карпи плескаються біля поверхні води і вистрибує на перекатах і очеретів. Навпаки, дощ обіцяли ховаються гусениці соснового шовкопряда.

Говорили, що 24 липня настав час жнив і гроз. На луки і поля зазвичай виходили всім селом. Хтось займався заготівлею сіна, а хтось збирав гриби в лісі – загалом, вдома не сиділи.

Молилися в цей день святій княгині Ользі, щоб вона послала гарну погоду і допомогла закінчити жнива якомога швидше. Також 24 липня поспішали прибрати жито і зібрати сіно в копиці, оскільки погоди в цей період були дощовими, а ранкові роси теж не сприяли тому, щоб покоси збереглися в хорошому стані. Говорили, відповідно до прикметами, що пора рос дуже шкідлива для городніх культур і, особливо, для огірків – намагалися їх обов’язково вкривати від вологи. Погода 24 липня була вологою і спекотною.

Народні прикмети на 24 липня

Грім прогримів – буде добре риба ловитися

Гулкий грім 24 липня віщує досить сильний дощ

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.