Звичайним штрафом не обійдеться: Стало відомо, що очікує на водіїв за кермування у нетверезому стані. До такого українці не були готові

П’яні водії продовжують створювати небезпеку на дорогах України, провокуючи ДТП, у тому числі зі смертельними наслідками.

Близько року тому вступив в силу закон про збільшення відповідальності за водіння в нетверезому вигляді. Тепер штраф становить 10,2 тисячі грн, при повторному порушенні – 20,4 тисячі грн. Але, за словами народного депутата від “Народного фронту”, секретаря парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Антона Геращенка, обговорюється також ідея криміналізації повторного водіння у п’яному вигляді. Детальніше про ініціативу політик розповів в бліц-інтерв’ю “Обозревателю”.

– Чи справді без криміналізації не обійтися? Адже штрафи вже збільшені.

– Ми бачимо, що збільшення штрафів недостатньо. Якщо люди сідають за кермо в нетверезому стані після того, як їх уже штрафували, отже вони не поважають суспільство, закони і систематично піддають людей небезпеці.

У багатьох європейських країнах, у США існує кримінальне покарання за повторне водіння у п’яному вигляді. Чому така жорстка відповідальність? Тому що нетверезий водій створює підвищену небезпеку, яка може закінчитися травмами і смертю інших людей.

Тому в Україні необхідно створити можливість притягнення до кримінальної відповідальності за таке порушення. Я з колегами планую восени внести в Раду відповідний законопроект. Якщо парламент його підтримає, то повторне водіння у п’яному вигляді стане кримінальним злочином, хоча б легкої тяжкості.

– Про яке покарання може йти мова?

– Це може бути умовне позбавлення волі. Але в будь-якому випадку це буде судимість. Крім того, суспільство повинно знати про людей, які їздять п’яними за кермом.

Про це повинні бути проінформовані роботодавці, банківські установи. Вони повинні розуміти, що мають справу з людиною, яка не раз сідала п’яною за кермо, ризикуючи своїм життям і життям інших людей. Такі порушники повинні бути покарані суспільством.

Читайте також  П’янa матір ледь не oтpуїла газом двох маленьких дітей

– Чи буде градація відповідальності за ступенем сп’яніння?

– Звичайно. Зараз ми повинні внести зміни в законодавство, щоб градація ступеня сп’яніння відповідала європейським нормам.

Мова йде не про тих, хто випив келих пива, а про тих, хто вживає алкоголь в кількостях, які несумісні з адекватним водінням. Відповідальність не повинна стосуватися тих, хто пригубив вино на якомусь заході.

– У Раді є і ті, хто виступає проти криміналізації. Я розмовляла з декількома нардепами. Наприклад, член БПП Микола Паламарчук вважає, що це не допоможе. На його думку, подолати п’яне водіння як явище можна тільки в разі невідворотності покарання. Що ви про це думаєте?

– Зараз патрульні поліцейські штрафують всіх за п’яне водіння. Неважливо, нардеп це чи ні. Ви чули про випадок з депутатом Павлом Різаненко (нардеп від БПП – Ред.)?

– Звичайно.

– Він був оштрафований, у нього забрали права на рік. А криміналізація потрібна для тих, хто вже був покараний, але все одно наполегливо створює небезпеку на дорогах.

– І все ж, як вам здається, чи буде підтримка в парламенті?

– А це ми побачимо. У Раді іноді більшістю голосів приймаються абсолютно абсурдні закони, а іноді на найпотрібніші ініціативи не вистачає голосів. У будь-якому випадку Рада – це майданчик для обговорень. Це ініціатива. Ми повинні її обговорити.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.