Як франківські митники планують співпрацювати з патрульними і виявляти нелегальні авто на іноземній реєстрації

Останнім часом на українських дорогах їздить усе більше автомобілів з литовськими номерними знаками, які поряд зі значною кількістю машин на польських, рідше чеських, німецьких, угорських номерах справляють враження, що Європа вже тут. Проте 80% цих автівок кермують українські громадяни, і кількість їх зростає. Попри Закон про ввезення іноземних авто віком до 5 років, українці не поспішають користуватися таким «благом», широко розкрученим окремими народними обранцями. Причина банальна – ціна. Навіть попри зменшення в рази вартості розмитнення автомобілів віком до 5 років, вона все одно далека від можливостей пересічного громадянина, хоч і виходить нижчою від вартості такого ж авта на якомусь автобазарі під Івано-Франківськом. А купити за кілька десятків тисяч гривень суперову «тачку», хоча і в дуже поганому стані, щоби підремонтувати і їздити, як на новенькій, щастить не всім.

Отож і шукають наші співвітчизники можливостей купити авто за кордоном, приганяють «на рік». Правда, є тут деякі нюанси і обмеження, однак і їх вдається обійти. До пори до часу.

Литовські лайфхаки для «постачальників»

Можна шукати авто самостійно, але це довго, затратно і – через незнання особливостей – складно. Простіше, хоча й трохи дорожче, скористатися послугами «перевізників». Спілкуємося з одним із них. Зі зрозумілих причин чоловік відмовився себе назвати.

Наш співрозмовник, назвемо його умовно «постачальником», працює через Литву. Там, каже він, усе дешевше: і страховка, і зняття з реєстрації, і податки. Чоловік має у Литві зареєстровану юридичну особу, далі «фірма». Про особливості її діяльності не говоримо – комерційна таємниця. До речі, у Польщі, кажуть деякі наші співрозмовники, дуже часто офіційно реєструють компанію на короткий період. Після здійснення кількох операцій з перегоном автомобілів її закривають і відкривають нову. По суті, ці контори існують лише на папері.

Можна шукати авто самостійно, але це довго, затратно і – через незнання особливостей – складно. Простіше, хоча й трохи дорожче, скористатися послугами «перевізників».

Так от, на «фірму», продовжує наш «постачальник», зареєстровані автомобілі. Він, як особа фізична, за документами є власником машини. Після того, як з’являється потенційний покупець, оформляються відповідні документи і автомобіль в’їздить на територію України. Переважно це відбувається в одному з 14 режимів, передбачених митним законодавством нашої країни. Оформляється 10-денний транзитний коридор, в межах якого авто, в’їхавши у зону дії однієї митниці, має покинути територію держави через іншу. Перетнувши кордон, скажімо, на Львівщині, «постачальник» у межах 10 днів виїздить, наприклад, до Молдови чи Румунії.

Далі шукають нерезидента (тобто будь-кого, хто не є громадянином України), він може проживати навіть на території нашої держави чи за її межами – не важливо. На нього якраз «постачальник» оформляє довіреність. До речі, каже співрозмовник, це документ скоріше для наших митників, бо ніде за кордоном такого поняття не існує. Може бути оформлений договір оренди автомобіля у «фірми» за певну суму, яка, зрозуміло, не вказується.

Перетнувши кордон у режимі транзиту, «постачальник» таким чином знімає з себе авто і за довіреністю (договором оренди) від фірми, на якій зареєстрована машина, передає її нерезидентові. Той вже у свою чергу ввозить цю машину знов до України. Але тепер уже в тимчасовому режимі, на рік. Після оформлення всіх нюансів покупець отримує свій товар. Все в межах закону і підписаної Україною Стамбульської конвенції, яка передбачає ввезення до держави одного автомобіля іноземцями для власних потреб. До вартості самого авто всі ці процедури додають від 500 до 600 доларів за послуги «постачальника». Нерезидент також отримує від 50 до 150 доларів.

До вартості самого авто всі ці процедури додають від 500 до 600 доларів за послуги «постачальника». Нерезидент також отримує від 50 до 150 доларівюї.

По суті, те, що відбувається, каже «постачальник» – це ухиляння від сплати податків. І всі про це знають, від прикордонників до урядовців. І хоч державі це не вигідно, але нічого наразі не можливо зробити – авто в’їздить в Україну на законних підставах. Не порушує закону і те, що нерезидент передав машину резиденту.

Читайте також  У Києві в 2 патрульні авто врізались машини під час оформлення ДТП

Труднощі у «постачальницькому» автобізнесі

Щоправда, зараз, каже «постачальник», ціна піднімається через те, що попит на авто зростає, а нерезидентів шукати важче, адже раніше вони мали по кілька паспортів і могли кататися на різних. Тепер це прикрили – особа внесена в базу, і її прізвище одразу помітне. Одного нерезидента можна «використати» один раз.

До речі, машина може стояти на обліку в Литві, тому це й вигідно. В разі потреби там її знімають з обліку за 3 євро. У Польщі ж, Німеччині чи Нідерландах все набагато дорожче. У декого може виникнути побоювання – мовляв, у разі арешту фірми арештовують її майно. Однак в Україні, каже «постачальник», це важко перевірити – немає спільних баз даних[1].

Так само неможливо перевірити, чи перебуває машина в розшуку або викраденні. Треба писати офіційні запити, чекати відповідей, а з урахуванням того, скільки в’їздить автомобілів, робити цього ніхто не буде.

Митники це знають. Але всі люди, з усіма можна домовитися. Наприклад, на кордоні проінформовані, що переважна більшість машин, які потрапляють до України в режимі транзиту, зняті з обліку. Не створювати «черги» на кордоні допомагає принцип «не помастиш – не поїдеш».

Тому ще не відомо, у що виллються ці новації – пошук нових схем та спроби «здешевлення» штрафних санкцій в індивідуальному порядку чи перелаштування суспільства на зміни та необхідність дотримання законів.

До речі, кажуть, таку машину і перепродати не можна. За законом так, але на практиці – покупець, який вирішив перепродати таку машину, звертається до «постачальника», і за символічні гроші той виписує довіреність від фірми на іншу особу.

Порушення закону відбувається вже після передачі авто «покупцеві». Ввезений в режимі «на рік» автомобіль рідко хто вивозить з України. Можна, звичайно, з нерезидентом домовитися, що через рік він нею виїде і знову заїде в Україну, але мало хто так робить.

Ця система для покупця має свої плюси і мінуси: машину, за яку треба викласти 7-8 тисяч у.о., можна придбати за 2-2,5 тис. Мінуси – це авто для внутрішнього користування в Україні. За кордон ним не поїдеш, і через рік треба шукати варіантів: залишити машину чи позбутися її.

Можна, звичайно, оформити митний режим «до 5 днів», але він вигідний для тих, хто живе близько від кордону, так званий МПР. Для інших це накладно.

Митники і патрульна поліція співпрацюватимуть

«Поки що», як сказав «постачальник», це дуже реальне припущення. Вже невдовзі, кажуть в Івано-Франківській митниці, усе зміниться. Тут розробили проект співпраці з патрульною поліцією для виявлення порушень митного законодавства.

Справа в тім, що затримувати автомобілі митники не мають права. Причина зупинки машин чітко визначена статтею 34 ЗУ «Про Національну поліцію». Є 9 пунктів. На підставі п. 2.1 ПДР водій повинен мати при собі посвідчення водія, реєстраційний документ та страховий поліс. І все. Якщо документи в порядку – може їхати далі. Якщо порушив – склали постанову чи протокол – і вільний. Перевірити, коли авто перетнуло кордон, патрульна поліція не має можливості. Поки що.

Керівник Івано-Франківської митниці ДФС Василь Ватаманюк розповів, що Митний кодекс передбачає 14 митних режимів. Сьогодні водії використовують два з них: транзит на 5 днів – переміщення в межах зони діяльності однієї митниці, після чого авто має виїхати з України на тій же митниці; або 10 днів – в зоні діяльності двох митниць.

Читайте також  Весілля можуть дозволити: Івано-Франківщина вийшла з “червоної зони”

Другий – режим так званого тимчасового ввезення, коли транспортний засіб перебуває до року на митній території України. Відповідно до постанови КМУ, яка регламентує порядок реєстрації ТЗ у відповідних органах, такий транспорт після двох місяців перебування на території України має бути зареєстрований в українських реєстраційних органах. Водій звертається на митницю, отримує спецпосвідчення на відповідне право реєстрації, ставить авто на тимчасовий облік, здає іноземний техпаспорт і номери, отримує українські, де зазначено, що ТЗ перебуває на тимчасовому обліку, номер посвідчення і дату виїзду за 5 днів до кінця річного терміну з моменту в’їзду на територію України. За 5 днів до закінчення терміну водій здає українські номери і техпаспорт, отримує знову іноземні номери, знімається з контролю на митниці і покидає територію України. Друга умова – ТЗ має бути зареєстрований в іноземних реєстраційних органах за кордоном. Якщо там його знімуть з реєстрації, то він не має права в’їздити сюди без сплати митних платежів. Щойно машину зняли з обліку, за неї треба заплатити податки – якщо в режимі транзиту, то водій платить завдаток, який йому при виїзді повертають. Якщо хоче тимчасового ввезення – повинен сплатити податки.

Але 80% тих, хто їздить на іноземній реєстрації – це громадяни України, які заїжджають в режимі транзиту, на 5-10 днів. Як правило, більшість заявляють саме про 10 днів, потім звертаються до лікарів, на технічні станції, де отримують довідки про хворобу чи поломку авто, – розповідає про виверти «автопостачальників» Василь Ватаманюк. – Вони попереджають митницю про те, що не можуть вчасно вивезти авто (законодавство передбачає таку норму). Просять продовжити термін на період, поки не вирішаться проблеми. А це може тривати довго, ми ж не можемо змусити людину швидше відремонтувати чи одужати. На цьому основна маса якраз і зловживає.

Однак зараз розроблений проект дій спільно з поліцією області, патрульною поліцією. Вона має право перевірити статус водія і машини на території України. Митники прописали процедуру, віддали в роботу поліції, чекають на відповідь.

У базах митниці поліція зможе отримати інформацію про те, хто і коли заїхав.

Звучить просто: зупиняє поліція автомобіль на іноземній реєстрації. А це часто є група ризику, бо на таких авто скоюють злочини. Особа дає документи. Якщо є закордонний паспорт, там буде відмітка про перетин кордону. Але ж людину не змусиш возити із собою закордонний паспорт. Тоді поліція оперативно в телефонному режимі зв’язується з нашим черговим (який працює цілодобово), дає інформацію – номерні знаки, він-код, дані водія. До 10 хвилин ми перевіряємо по базі автомобіль і надаємо відповідь, – розповів про сподівані зміни керівник Івано-Франківської митниці ДФС. – Якщо порушень немає, водій може їхати, далі вже поліція перевіряє в межах своїх повноважень інші аспекти. Якщо ж є питання щодо транзитного режиму, поліція пише нам офіційний рапорт з усіма реквізитами, ми тут же даємо відповідь, робимо витяг з бази для підстави подальшої затримки авта. Пропонуємо, щоб це все відбувалося на місці, уся процедура тривала до півгодини. Тоді вже є підстава затримати машину на арештмайданчику.

Далі – рапортом поліція нам передає документи, автівка на арештмайданчику, бо не має права пересуватися по території України. Митниця складає протокол, особу викликаємо до себе, вона дає пояснення, нараховується штраф – 7,5 тис. грн. Виписуємо протокол і направляємо його на виїзд за межі митної території України.

Безперечно, громадянин може оскаржити ці дії в суді.

Читайте також  Їзда по колу згідно нового порядку: хто кому поступається?

Така практика, зі своїми нюансами, вже існує в інших регіонах. В Івано-Франківську спробували обрати золоту середину. На митниці сподіваються, що така процедура запрацює вже найближчим часом.

Безперечно, все це не надто вигідно продавцям і покупцям за умов зубожіння суспільства, відсутності якісної пропозиції від «вітчизняного» автопрому і доступних цін в українських автосалонах. Тому ще не відомо, у що виллються ці новації – пошук нових схем та спроби «здешевлення» штрафних санкцій в індивідуальному порядку чи перелаштування суспільства на зміни та необхідність дотримання законів.

Уже коли матеріал готувався до публікації, в мережі Інтернет з’явилося повідомлення про те, що схеми «безмитного пересування на іноземних номерах територією України» найближчим часом ліквідують. Про це зокрема повідомили «Волинські новини»: «…під час наради в стінах Волинської ОДА за участі президента України Петра Порошенка. Зі слів Гаранта, у Ягодині він поспілкувався з водієм авто на литовській реєстрації, за кермом якого перебував українець. «Я питаю його, «на 5 днів виїжджаєте»? А він у відповідь – ну, які 5, всі ж усе знають…», – розповів Петро Порошенко.

Ті, хто купує автомобілі в Україні і сплачує всі податки та мита, м’яко кажучи, не дуже розуміють, чим власники автомобілів з іноземною реєстрацією такі особливі, щоби дозволити їм мито і податки не платити.

З його слів, від такої практики в майбутньому будуть відмовлятися, оскільки «схеми», які використовують окремі громадяни – нечесні щодо інших власників авто. «Не буде такого, не будуть комусь «підмазувати». Чому одні мають платити акцизи та збори, а інші – ні», – підсумував Петро Олексійович».

Навздогін заяві Президента прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про необхідність впорядкувати проблему авто на іноземній реєстрації «з урахуванням національних інтересів України». Про це прем’єр заявив під час  години запитань до уряду 26 травня. Питання, як заявив Гройсман, треба розглядати виважено. Що означає «виважено» в українських реаліях – при українських зарплатах і «європейських цінах», говорити не треба. Тим часом у Комітеті Верховної Ради з податкової та митної політики уже схвалили законопроект, який передбачає, що власники авто на іноземних номерах мають сплачувати збір при перетині кордону України. Раніше його платили тільки за вантажні автомобілі, тепер же пропонують за користування нерозмитненою машиною (масою до 3,5 тонн і місткістю до 9 осіб) залежно від терміну експлуатації. Від 2 євро за день до 342 – на рік. Ініціатори законопроекту вважають, що так вдасться наповнити бюджет, а частину коштів скерувати на ремонт доріг. Це після акцизу на пальне і митних перевиконань буде ще одним джерелом грошей для ремонту автошляхів. Залишається дочекатися нарешті якісних доріг.

Тим часом українські автовласники, зокрема, машин на іноземній реєстрації, в останній тиждень травня двічі на знак протесту перекривали у Києві вулицю біля Кабміну та ВР з вимогою взагалі скасувати розмитнення. Як не крути, а поки що маємо напругу в суспільстві. Ті, хто купує автомобілі в Україні і сплачує всі податки та мита, м’яко кажучи, не дуже розуміють, чим власники автомобілів з іноземною реєстрацією такі особливі, щоби дозволити їм мито і податки не платити. І одні, й другі погоджуються, що питання треба вирішувати в цивілізованому руслі. Наприклад, послабити напругу могла б нижча вартість розмитнення вживаних автомобілів. Але чи входить це в коло «національних інтересів» – питання…

[1] Розмову ми записували ще до прийняття безвізового режиму для України. Тому не виключено, що під час реалізації Україною відповідних зобов’язань ця система зміниться.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.