Вересень вже близько: 7 основних нововведень для школярів та вчителів

Незабаром 1 вересня, діти знову підуть у школу, але вже за новини правилами та нововведеннями. Міністерство освіти і науки України приготувало ряд змін, а 12-річна форма навчання чекає як дітей, так і вчителів.

Ця реформа освіти передбачає, що школи отримають автономію з можливістю самостійно формувати освітні програми, навчальні плани і вибирати методики. МОН залишить за собою контроль за якістю і стандартом освіти. Управління школами буде здійснюватися на місцевому рівні.

— Тепер в школах вчителі будуть говорити оцінки лише дитині і її батькам.

Як зазначається, більше ніхто не буде навіть складати рейтинги успішності або так звані дошки пошани або ганьби. Кожен вчитель не має права оголошувати результати контрольної перед всім класом.

— Нам важливо, щоб дитина в школі розкрила свої здібності, знайшла, з чим їй цікаво працювати і чим займатися, щоб вона в результаті хотіла вчитися, а не робила це тому, що є батіг у вигляді рейтингу, – зазначила радник міністра освіти Іванна Коберник.

— Вчителі молодших класів, як і раніше, першокласникам не ставитимуть оцінки.

У першому класі роботи не оцінюються, у другому класі перший семестр, а вже 2 семестр за рішенням педагогічної ради. Також не будуть оцінюватися всі чотири роки в початковій школі такі предмети як музика, образотворче мистецтво, трудове навчання та інше.

— Вчителі будуть по-новому оцінювати дітей у початковій школи.

Тепер викладачі не будуть знижувати оцінки за неправильний відступ кількості клітинок і рядків в зошиті. Тобто, вчителі не будуть більше оцінювати каліграфію, але за ними залишиться вимога до акуратності і розбірливості письма дитини.

— Дітей будуть привчати спочатку писати олівцями.

Читайте також  Коли в Україну повернеться зима? Синоптики дали несподіваний прогноз погоди

Так, вчителі самі вирішуватимуть коли дитина зможе почати писати ручкою. При цьому, при необхідності правопис олівцем може тривати і до 3 класу. Хоча, деякі викладачі Мукачева дивуються, адже вже у садочках діти часто пишуть ручками. А згодом виникає питання, чи не звикнуть вони до можливості затерти помилку та виправити її?

— В зошитах першокласників буде заборонено робити позначки червоним чорнилом.

У школах планують відійти від червоної ручки якою завжди виправляли помилки та викладали оцінки.

— Вилучено вимоги та критерії щодо підписання зошитів.

Тепер зошити можна підписувати у довільній формі, головне, аби він виглядав охайно. Тепер вчитель сам вирішує, як оформити робочий зошит. А наявність охайних виправлень, здійснених самою дитиною, не буде впливати на зниження балу за роботу.

— Ця практика була введена ще за радянських часів, але ніяких критеріїв цього оцінювання прописано не було», – відзначили в міністерстві.
— Канікули та свята школярі будуть проводити без домашніх завдань.

Певно, цього рішення діти чекали найбільше.

Звісно, зміни торкнуться і педагогів, тепер всім готують переатестацію на предмет їх професіоналізму. Сертифікація для вчителів буде добровільною. У разі успішної здачі, викладачам будуть платити щомісячну доплату в розмірі 20% посадового окладу на термін дії сертифіката.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.