Це вам вже не мінімалка! Парламент підвищив зарплати вчителям, в очах рябіє від цієї космічної суми

Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект № 3491-д “Про освіту”. “За” проголосували 255 народних депутатів.

12-річка для школярів

Вводиться 12-річне навчання для школярів:

для початкової освіти – з 1 вересня 2018 року;
для базової середньої освіти – з 1 вересня 2022 року;
для профільної середньої освіти – з 1 вересня 2027 року.
І тільки з 1 вересня 2027 року строк здобуття профільної середньої освіти усіма здобувачами становить три роки. До цього теж можна, але за певних умов – наприклад, якщо є відповідний стандарт профільної середньої освіти та відповідної типової освітньої програми.

Після молодших класів, середньої та старшої школи запроваджується державна підсумкова атестація, її можуть провести і в формі Зовнішнього незалежного оцінювання, однак наприкінці початкової школи – лише для того, щоб відслідкувати рівень успішності учнів.

Законопроект приділяє багато уваги дітям з особливими потребами. Так, обов’язково створюють інклюзивні та спеціальні групи і класи за зверненнями осіб з особливими потребами або їх батьків.

Новини за темою: Реформа освіти: Що зміниться для школярів
При чому категорії осіб з особливими освітніми потребами визначаються актами Кабміну. А освітні програми можуть мати корекційно-розвитковий складник для таких дітей.

Законопроект зобов’язує заклади освіти інформувати про свою діяльність – зокрема, на своїх сайтах чи сайтах засновників. Треба публікувати документи, що свідчать про дозвіл на освітню діяльність та інші особливості – мова викладання, правила прийому, чи пристосований заклад до дітей з особливими потребами, перелік додаткових (платних) послуг і ціни на них.

Документ передбачає створення сайту з підручниками для школярів. Про це має подбати Міносвіти. Електронні книжки чи книжки в електронному вигляді мають у повній версії перебувати у вільному доступі. Окрім того, книжки і підручники, створені за державні кошти, розробник має публікувати на своєму сайті.

Читайте також  «Скажені» батьки – головний біль і стихійне лихо для будь-якого вчителя

Зарплати педагогів

Зарплати вчителів прив’язали до мінімальної зарплатні. Так, оклад педагога найнижчої кваліфікаційної категорії має скласти щонайменше 9600 грн.

Кожна наступна кваліфікаційна категорія має “подарувати” педагогу щонайменше 10% зазначеної суми до окладу.

При цьому оклади науково-педагогічних працівників на чверть вищі, ніж у педагогів. Ну, а кожен наступний рівень категорії, так само, надає +10%.

Схеми посадових окладів затвердить Кабмін.

Новини за темою: Для реалізації реформи освіти в 2018 році необхідно 1,8 млрд грн, – Міносвіти
Прописані надбавки за вислугу років як педагогам, так і науково-педагогічним працівникам:

понад три роки – 10 відсотків;
понад 10 років – 20 відсотків;
понад 20 років – 30 відсотків посадового окладу.
Окрім того, плюс 20% посадового окладу дає сертифікат, поки він діє.

Разом з тим, виплати пропонують вводити не одночасно, а поступово.

Мова навчання представників нацменшинств

Питання мови навчання предстаників національних меншинств в Україні стало одним із найбільш гострих. Безпосередньо в ході розгляду поправок до законопроекту депутатська група розробляла компромісний варіант – щоб з одного боку не позбавити права вивчати рідну мову представників нацменшинств, а з іншого зобов’язати їх вивчити державну мову.

Ухвалили варіант, який дозволяє тим, хто наразі навчаються у школі, до 2020 року навчатися за правилами, які діяли до ухвалення даного законопроекту – проте з поступовим збільшенням кількості предметів, які викладаються українською мовою.

Новини за темою: Освітня реформа передбачає створення центрів для визначення кваліфікації для тих, хто займався самоосвітою
Всім представникам нацменшинств і корінних народів України, які навчатимуться у середній школі з наступного року, пропонують створювати окремі класи і групи.

“Особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах для здобуття дошкільної, початкової освіти поряд з державною мовою мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через окремі класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд з державною мовою, що створюються відповідно до законодавства. Не поширюється на класи (групи) з навчанням українською мовою”, – зачитав фінальну весію статті нардеп від БПП Костянтин Усов.

Читайте також  “Привіз з Італії купу доларів і нема к*рва, що купити”: п’яний заробітчанин викликав “швидку”, бо нема таксі

Той же принцип застосували до корінних народів України.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.