Батьки та вчителі івано-Франківської школи №3 подали звернення міському голові Руслану Марцінківу

Батьки та вчителі івано-Франківської школи №3 подали звернення міському голові Руслану Марцінківу з проханням втрутитися у ситуацію, що склалася в навчальному закладі, і захистити директора від безпідставних нападок директора Департаменту освіти.

Директор департаменту освіти Ігор Смаль ще є учасником бойових дій
Батьки та профспілка опонують тиску директора Департаменту освіти Ігоря Смаля на директора школи №3 Світлану Долгову, що стало причиною написання нею заяви на звільнення. Про це пишуть Версії з посиланням на Курс.

“Будемо до кінця відстоювати директора, школу, дітей і педагогічних працівників”, – каже голова піклувальної ради школи Зоряна Світна.

Очільниця батьківської громади школи №3 зауважує, що ситуацію треба розглядати не в площині конфлікту між головним освітянином міста та директором школи. А ширше – директор Департаменту освіти та його підлеглі ігнорують школу, викладання в якій ведеться українською, польською та російською мовами, закидають батькам і вчителям сепаратизм і на рівні міста створюють атмосферу загального тиску й приниження.

За словами Зоряни Світної, упереджене ставлення вчителі і батьки відчувають, відколи головним освітянином міста став Ігор Смаль, а його заступником Мар’яна Продан.

“Пан Смаль негативно налаштований проти нашої школи. В наш бік на різних освітянських заходах лунають постійні закиди в сепаратизмі. Пан Смаль ділить українців на своїх і чужих, виходячи з мови спілкування. У нього російськомовні українці вже не українці. Вважаємо, що це некоректно і неграмотно – нав’язувати мову спілкування. Вважаємо, що в Україні, на своїй рідній землі, україномовні і російськомовні українці мають однакові права. Натомість від Департаменту освіти, який вважає інакше, ми маємо постійні приниження”, – розповіла Зоряна Світна.

За час своєї роботи пан Смаль не відвідав школу №3 жодного разу, наголосила голова піклувальної ради навчального закладу. Так само в школі, за її словами, не бував ніхто з Департаменту освіти. Тож чиновники попросту не можуть знати, як виховують учнів у школі. А їх виховують патріотами України, незважаючи на мову, зазначила Зоряна Світна. Вона навела приклади проведення в школі і в окремих класах Днів вишиванок, здобуття призових місць у конкурсі стройової підготовки, активність учнів у акції «Напиши листа воїну АТО», що її проводили у франківських школах волонтери.

Читайте також  Після смертей двох пацієнтів звільняють керівництво РДА і медзакладу

“Цими днями, з початком нового навчального року, тиск відновився. Після Свята першого дзвоника директора довели до точки кипіння і вона написала заяву на звільнення. Це дуже людяний педагог, людина, віддана своїй справі, з досвідом роботи понад 20 років, опора і стрижень нашої школи. Світлана Володимирівна завжди відкрита до батьків і дітей, надзвичайно толерантна і чутлива. У неї є порозуміння з батьківською громадою в той час, як директор Департаменту освіти ігнорує і нас, і школу як таку. Ми будемо до кінця відстоювати нашого директора”, – висловила позицію батьків школи №3 голова піклувальної ради.

Що саме підштовхнуло директора написати заяву на звільнення за власним бажанням, розповіла голова профспілкового комітету школи Віра Сем’янчук.

“Протягом тривалого часу, вже близько двох років, на всіх нарадах вчителів, завучів та інших представники Департаменту освіти принижують адміністрацію школи. Всі знають, що наша школа з польською і російською мовами викладання. Нас звинувачують, що ми школа сепаратистська, що патріотичне виховання у нас не на належному рівні. Це все неправда. У нас вчаться діти не лише з Івано-Франківська, багато вимушених переселенців. Окрім того, є діти з Узбекистану, Таджикистану, Грузії, Білорусі, з Алжиру та інших країн Сходу – найчастіше вони знають рідну мову і російську. А у нас вивчають російську і українську на одному рівні. Крім того, спілкування в школі – з пріоритетом української мови. Так само було і на першовересневій лінійці, яка була проведена трьома мовами – польською, російською та українською, – з пріоритетом знову ж таки української. Всі дітки у нас знають Гімн України, навчені, як поводитися. Після лінійки Ігор Смаль звинуватив нас у тому, що лінійка проводилася російською мовою, і наказав директору писати пояснюючу. Це стало останньою краплею, директор – жива людина, вона не витримала і поклала Смалю заяву на стіл”, – докладно описала ситуацію голова профспілки вчителів школи №3.

Читайте також  ЗСУ за день звільнили майже 30 сіл від російських окупантів - Генштаб

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.