У франківському медуніверситеті заступили на навчання перші ерготерапевти. ФОТО

Цього року в Івано-Франківському національному медичному університеті відкрили спеціальність «Ерготерапія, фізична терапія». 8 вересня студенти спеціальності ознайомилися із волонтерським проектами, які працюють у цьому напрямку.

“Найперше ми хочемо донести до наших студентів, що це за спеціальність, показати їм на прикладі тренувального центру, чим вони будуть займатись, — говорить завідувач кафедри, професор Василь Міщук. — Хоча б на манекенах ми показуємо, що таке суглобова, м’язева, кісткова системи. Окреслюємо найбільш важливі завдання. Мова йде не просто про працю ерготерапевтом, а про роботу в команді з пацієнтом”.

В Україні вже зараз дуже потрібні реабілітологи, і з часом ця потреба тільки зростатиме, упевнений організатор проекту з реабілітації бійців АТО «Бандерівський схрон» Ігор Чернецький.

«Ці студенти, коли будуть випускатись зі університету попадуть на пік проблем, які виникають в учасників АТО, — говорить Чернецький. — Четвертий рік йде війна, і за статистикою, на восьмий рік після цього травматичного досвіду приходить пік проблем у людини, яка це пережила. Вони не просто будуть працювати з реабілітацією після поранень, а будуть слухати те, що бійці розповідатимуть їм, тож доведеться бути й психологами».

Сьогодні в університеті діють навчально-практичні центри, великий тренувальний центр на базі університетського спорткомплексу, де є ряд тренажерів, басейн, кабінети масажу, механотерапії, інформує прес-служба університету.

«Оскільки студенти лише почали вчити анатомію, фізіологію, то наразі ми показували елементарні речі — рухові можливості людини, стан опорно-рухової системи, поставу пацієнта, наявність відхилень у тілі тощо. Робимо це на манекенах, — каже викладач кафедри Галина Григорук. –  Студенти мають зрозуміти, що у фізичній реабілітації головним інструментом є сам фізичний терапевт, тому що він безпосередньо контактує з хворим».

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.