Кава з молоком: корисно чи шкідливо

Сьогодні для любителів кави є безліч виборів і варіантів — від еспресо і американо до латте і звичайної кави з молоком.

І якщо раніше основне «кавове» питання полягало в тому, наскільки шкідливий або корисний цей напій для здоров’я, то зараз багатьох цікавить, чи варто пити каву з молоком або краще віддати перевагу традиційній чорній каві.

Світові вчені і медики давно підтвердили, що регулярне споживання кави корисне для організму: вона має тонізуючий ефект, покращує пам’ять і концентрацію уваги, знижує ризик захворювання деякими видами paку, благотворно впливає на травлення, і багато іншого. У той же час, чорна кава і кава з молоком діють по-різному — з’єднавшись в одному напої, молоко і кавові гранули не можуть взаємодіяти, тому кава засвоюється організмом не так швидко і діє не так різко.

Користь кави з молоком. Дослідження щодо впливу молока на корисні властивості кави. Одні з основних корисних елементів, що містяться в каві, — це антиоксиданти поліфеноли. Вони мають ряд позитивних ефектів для здоров’я людини.

Учені дослідницького центру в Швейцарії провели дослідження, метою якого було з’ясувати, як молоко в каві впливає на вміст поліфенолів і на ступінь їх засвоюваності організмом. Для дослідження було відібрано групу дорослих, яким давали різні види кави, в тому числі з молоком.

За результатами дослідження виявилося, що додавання молока до кави не має ніякого впливу на вміст поліфенолів в організмі. Отже, додавання молока в каву жодним чином не зменшило користь цього напою.

Отже, чи варто пити каву з молоком? Пропонуємо вам кілька фактів, які допоможуть зробити вибір:

1. Кава з молоком корисніша вечорами. Чорна кава підвищує енергійність і розумову діяльність — оскільки в ній немає молока або вершків, які пом’якшували б ефект. Тому, якщо ви любите пити каву вечорами, то ризикуєте заробити безсоння. Виправити цю проблему можна за допомогою невеликої порції молока в каві (близько 50 г) — таким чином ви зможете і насолодитися улюбленим напоєм, і забезпечити собі спокійний здоровий сон. Для тих, хто вже погано спить вночі, медики рекомендують взагалі не пити каву після заходу сонця.

Читайте також  "Молочка" в Україні подорожчає: як виростуть ціни

2. Кава з молоком для тих, хто страждає від підвищеної кислотності. В такому випадку чорна кава не рекомендується — вона підвищує і без того високий рівень pH. Кава з молоком діє м’якше. Крім того, якщо ви страждає від підвищеної кислотності, не забувайте пити багато води і додавати в раціон продукти, в яких багато води, наприклад такі як огірки.

3. Молоко в каві запобігає paку стравоходу. Одне з основних побоювань щодо кави пов’язане з тим, що ароматний напій може привести до paку стравоходу. Загальновідомо, що дуже гаряча кава може привести до термічних опiків чутливих тканин стравоходу, що згодом призводить до розвитку злoякісної пyxлини. Якщо додати до кави молоко, це знизить загальну температуру напою, і ваш стравохід буде поза небезпекою.

4. Кава з молоком корисна для кісток. Чорна кава має один неприємний побічний ефект — вона заважає засвоєнню деяких елементів, зокрема кальцію. Додавання молока в каву допомагає компенсувати втрату кальцію.

Сьогодні існує безліч видів кави з молоком, і кожен може вибрати собі те, що йому більше до смаку.

Лате— кава займає чверть обсягу (або на порцію еспресо дві порції молока), молоко береться з пінкою (можна порцію молока і порцію молочної піни).

Капучино — однакове співвідношення кави і молока.

Макіато — еспресо і тонкий шар молочної пінки.

Лате-макіато — кава додається між шарами молока і молочної піни.

Мокко — комбінація шоколаду, еспресо, молока і збитих вершків.

Флет вайт — австралійський напій, який готується з еспресо і невеликої кількості спіненого молока.

Браунер — австрійська версія: маленька чашка кави і велика молока.

Кафе-о-ле (французький)— мало кави і багато молока.

Читайте також  Степанов сказав, коли Україні на добу загрожує до 20 тисяч хворих на COVID-19

Бреве — еспресо заливається сумішшю молока з вершками.

Медовий раф — в чашку додають рідкий мед, потім еспресо, зверху це все заливають спіненим молоком.

Існує навіть таке мистецтво як лате-арт — особливий спосіб додавання спіненого молока в еспресо, в результаті чого на поверхні створюються красиві візерунки. Спеціаліст з приготування кави, в тому числі лате-арту, називається бариста.

Лате-арт грає не тільки декоративну роль — по ньому можна визначити те, наскільки якісно був зроблений напій: якщо візерунок на молочній піні добре тримається, значить консистенція піни така як треба, і напій якісно приготований.

Як приготувати каву з молоком? Для звичайної кави з молоком підійде будь-яке молоко — тут можна експериментувати. Для лате і капучино, якщо ви збиваєте молоко парою, краще використовувати жирне молоко. Якщо хочете приготувати лате зі знежиреним молоком, постраждають смакові якості напою. Для баристи існує спеціальне молоко. Небажано додавати молоко в каву, приготовану методом крапельного заварювання (молоко переб’є особливий присмак кави).

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.