Франківцям на замітку: правила поводження під час грози.

Слухати шум дощу та спостерігати за нічними блискавками дуже романтично, проте не слід забувати, що грози можуть мати абсолютно непередбачувані наслідки для людей, якщо не стежити за правилами поведінки.

Блискавки — електричний розряд між хмарами чи між хмарою і землею. Вони становлять велику загрозу для життя людей. Найчастіше страждають люди, що перебувають під час грози поблизу включеного електрообладнання,на відкритій місцевості або ховаються під деревами.

Дотримуйтеся правил безпеки під час грози:

В будинку

На час грози треба відключати в будинку всі побутові електроприлади, не стояти біля вікон і дверей, не торкатися  кабелів чи антен, водопровідних кранів, не користуватися  водогоном (а тим більше митися у ванній чи душі).

Простежте, щоб у приміщенні не було протягу, який може притягнути кульову блискавку. Піч або камін краще не топити в цей час, оскільки дим, що виходить із комина, має високу електропровідність, і вірогідність удару блискавки зростає.

Не користуйтеся звичайним телефоном. Стільниковий телефон, якщо ви знаходитеся на вулиці, краще вимкнути. Утримайтеся від розмов по телефону, при великій потребі робіть це швидко, відразу після чергового грозового розряду.

В населеному пункті

Постарайтеся швидше сховатися в магазині або житловому будинку, вони мають надійний захист від блискавок, на відміну від зупинок громадського транспорту. Можна сховатися в автомобілі – машина має спеціальний захист від блискавки. Потрібно прибрати зовнішню антену.

Не можна бігти! Також не варто розкривати над собою парасольку, адже на ній багато металевих деталей. Не ховайтеся в невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах, тим більше серед острівців дерев.

Перебуваючи на вулиці, в парковій зоні або в лісі не можна ховатися під високими деревами, краще піти від них метрів на 30-40. Імовірність влучення блискавки в дерево прямо пропорційна його висоті. Берези, клени, ліщина практично не піддаються ударам блискавки. «Притягують» блискавку дуби, тополі, ялини, сосни. Небезпека зростає, якщо поблизу вже є дерева, раніше уражені блискавкою.

Читайте також  Екс-співробітник Генконсульства Польщі намагався “відкупитися” від військової служби за 800 євро

На відкритій місцевості

На відкритому просторі краще присісти в суху яму чи канаву.Не лягайтена землю, бо тим самим збільшуєте площу враження розрядом. Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею. Краще присісти, злегка нахиливши голову, щоб вона не була вище предметів, які знаходяться поряд; п’ятки зведені, голова на колінах, руки на голові.

Перебуваючи у сховищі, ноги тримайте щільно разом, так можна звузити площу можливого ураження розрядом. На землю під собою постеліть хоч якусь ізоляцію – звичайний поліетиленовий пакет, бажано складений у кілька шарів, рюкзак або, у крайньому разі, просто сухе гілля.

На відпочинку

Не можна купатися під час грози. Якщо гроза застала під час купання, то до берега слід добиратися повільно, спокійно, не вимахуючи руками. Якщо гроза застала вас на човні, то слід вибратися на берег, а коли це зробити неможливо – треба сидіти нерухомо, витягши з води весла. У горах потрібно уникати різних виступів і підвищень. Ховайтеся в будь-яку яму чи канаву, навіть найменшу низину.

Якщо вас кілька людей – не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці, бо розряд перебігає через контакт людських тіл. Негайно слід позбавитись усіх металевих предметів поблизу: мангали, велосипеди, лопати, сокири, ножі, браслети, навіть годинники – покладіть у захищеному місці далі від себе.

Більшість нещасних випадків під час грози стається через незнання чи нехтування правил безпеки, неправильну поведінку, відсутність систем захисту. Першу допомогу потерпілому від удару блискавки слід надавати негайно, безпосередньо на місці випадку і викликати швидку допомогу.

За матеріалами з мережі Інтернет

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.