11 доказів того, що ти прямо зараз захочеш віддати дитину в фінську школу!

На жаль, шкільна освіта є ахіллесовою п’ятою нашої держави. Щороку міністерство випускає все нові закони, від яких у багатьох батьків починається нервовий тик.

Напрошується питання: чи скрізь твориться такий бардак в сфері освіти, як у нас? І чи є на цій планеті школи, які дійсно дають корисні знання?

Фінська школа

Безкоштовна освіта

Наша безкоштовна освіта в корені відрізняється від фінської. Справа в тому, що в Фінляндії держава забезпечує дітей буквально всім: від шкільного приладдя до їжі і транспорту в школу. При цьому все абсолютно безкоштовно! На освіту щорічно виділяють 12,2% бюджету країни.

 

Індивідуальний підхід до кожного

Відмінною рисою фінських шкіл є можливість кожного учня залишатися самим собою.Тут немає розумової зрівнялівки, яка пропагується в наших навчальних закладах.

реклама
Діти з різними розумовими і фізичними можливостями навчаються разом, але виконують різні за складністю завдання. Якщо хтось не справляється, вчителі обов’язково проводять індивідуальні заняття.

 

Особлива система оцінки знань

Уяви, протягом всього навчання про успішність дитини не знають його батьки, тільки сам учень! Причому до кінця третього класу оцінки взагалі не ставлять. З третього по сьомий клас вчителя усно відзначають успіхи учнів, без запису нічого в журнали.

Ніхто навіть не подумає сварити дитину за погану відповідь чи доповідь, оцінки потрібні для того, щоб мотивувати школяра на успіх.

 

Відсутність шкільної форми

Комфорт – негласне правило, яким керуються фінські школи. Саме тому учням дається свобода у виборі власного одягу. Тут ти не зустрінеш дітей, які мріють позбутися від ненависної шкільної форми.

 

Необов’язково весь час сидіти за партою

Під час уроку кожен учень може вибрати для себе зручне місце. Це необов’язково повинна бути парта, адже у фінській школі можна сидіти на дивані, в кріслі або прямо на підлозі.

Читайте також  Порошенко вступив у суперечку зі студентом через війну

 

Невеликі домашні завдання

У Фінляндії дітей не змушують займатися вдома і страждати від нескінченного потоку письмових вправ. Вчителі вважають, що свій особистий час діти повинні проводити в компанії батьків, а не підручників. На виконання домашнього завдання фінські діти витрачають не більше 15-30 хвилин в день.

 

Відсутність іспитів

У Фінляндії школи готують дітей не до іспитів, а до життя. Тому в фінських школах немає іспитів. На свій розсуд кожен учитель може провести невелику контрольну, обов’язковим вважається лише стандартний тест, який все учні проходять в 16 років.

 

Деякі школи скасували всі предмети

Таке рішення було прийнято для того, щоб діти мали можливість вивчати певну тему з різних сторін протягом тривалого періоду часу.
Замість шести уроків кожен день – тижневі розділи по одній темі. Наприклад, феномен еміграції діти вивчають з точки зору історії, географії, культури. Найчастіше діти самі придумують питання і шукають на них відповіді.

 

Зміна в 15 хвилин

Кожні 45 хвилин фінські школярі мають можливість відпочити протягом 15 хвилин. На жаль, у багатьох наших школах діти відпочивають зовсім мало – по 5-10 хвилин.

 

Вчителі

У Фінляндії бути вчителем не просто почесно, а й дуже престижно. Адже заробітна плата вчителя коливається в межах 3 500 євро. В університеті Гельсінкі під час вступу на педагогічний факультет завжди величезний конкурс – 20 осіб на місце.
Саме тому вчителі в Фінляндії найкращі. При цьому в школах не існує жорсткої програми навчання: кожен учитель сам вирішує, яким чином буде вести уроки.

 

Харчування

Харчування в фінських школах більш різноманітне, ніж в наших навчальних закладах.На сайті кожної школи раз на місяць публікується меню, кожна дитина може вибрати улюблені продукти і страви. В меню враховані різноманітні дієти, а також переваги вегетаріанців.

Читайте також  Дружина солдата морської піхоти поховала його на 7-му місяці вагітності: “Моє життя закінчилося разом з життям чоловіка”

 

Тема вільного освіти вже давно розбурхує уми і на просторах нашої батьківщини. А як ти ставишся до подібних школам? Обов’язково поділися своєю думкою в коментарях!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.