Європейський суд визнав українські пенсії грубим порушенням прав людини

Європейський суд із прав людини ухвалив рішення у справі «Петриченко проти України», визнавши порушення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з тим, що національні суди не розглянули доводи заявника з прямим посиланням на статтю 46 Конституції України про те, що розмір його пенсії був нижчим від прожиткового мінімуму. Про це повідомляє Українське право.

Спершу заявник звернувся до суду першої інстанції з позовом до районного управління Пенсійного фонду України щодо виплати заборгованості у пенсії та відшкодування моральної шкоди. За словами заявника, розмір його пенсії був нижчим від прожиткового мінімуму, що суперечило статті 46 Конституції України.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову. Апеляційний суд Києва та Вищий адміністративний суд України залишили рішення суду першої інстанції без змін. Жоден із цих судів не розглянув доводи заявника за статтею 46 Конституції щодо невідповідності розміру його пенсії прожитковому мінімуму.

До Європейського суду з прав людини заявник скаржився згідно з пунктом 1 статті 6 Конвенції у зв’язку з тим, що національні суди не розглянули його аргумент про те, що розмір його пенсії було встановлено всупереч вимогам Конституції.

Європейський суд ухвалив, що, цілком проігнорувавши доводи заявника, національні суди не дотримались свого зобов’язання за пунктом 1 статті 6 Конвенції.

Таким чином, ЄСПЛ визнав порушення пункту 1 статті 6 Конвенції, а також постановив, що Україна протягом трьох місяців повинна сплатити заявнику 1 200 євро відшкодування моральної шкоди та додатково суму будь-якого податку, що може нараховуватись.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.