«Хто не з нами, той проти нас»…

У Криму триває тиск на незалежні громадські об’єднання. По суті, це наступ на свободу думки і слова. «Команда переможців» нервує: є ще активісти, здатні мати незалежну від влади точку зору, та ще озвучувати її.

До цього цькування активно підключили державні ЗМІ. Програма від 5 жовтня на Першому кримському телеканалі відомої кримської журналістки Марії Волконської «Все Як Є» присвячена громадянській активності на півострові. Її учасники намагалися відповісти на питання «чим займаються некомерційні організації в Криму», «чим живуть і які проекти реалізують інститути громадянського суспільства» і «над чим працюють громадські функціонери».

За даними статистики, озвученими в програмі, в Криму зареєстрована 1 551 громадська некомерційна організація – що досить-таки високий показник. Але проблема в тому, що переважна більшість цих організацій – це при- і провладні об’єднання. За великим рахунком, вони обслуговують інтереси не суспільства, а влади і свої власні.
Та незначна кількість незалежних громадських діячів і активістів, які насмілюються працювати в Криму, виявляються під жорстким пресингом з боку системи. «Команда переможців» встановила свої правила, за якими «якщо не з нами, то проти нас». Незалежних кримських громадських діячів і активістів відразу ж зараховують до ворогів.
У програмі Марії Волконської прозвучали всі негативні «ярлики» щодо кримських незалежних громадських об’єднань. Головне послання для глядачів – нагнітання негативного іміджу по відношенню до всіх, хто сміє критикувати «команду переможців». Критикувати їх – це табу. Адже вони врятували кримчан від «злих бандерівців», так що тепер ті зобов’язані їх не тільки терпіти, але і любити.
Тож не дивно, що у «команди переможців» затребувані безпринципні пристосуванці. Та ж ведуча програми, вона ж редактор «Кримської газети» Марія Волконська за вказівкою згори без коливань «попросила» звільнитися з видання журналістку Ольгу Крамного – після того, як та виступила в телеефірі на підтримку ненависного «команді переможців» Олега Зубкова.

Читайте також  Б'ють залізною трубою та змушують мити туалети: у дитячому притулку жахливо знущаються над дітьми

В таких умовах займатися громадською діяльністю в Криму можуть собі дозволити тільки сильні духом люди. Як би не старалися кримська влада зганьбити їх, популярність незалежних активістів лише зростає. Людям імпонують НЕ дармоїди, а бійці. Їх не багато, але аудиторія їх зростає з кожним днем, а значить зростає і їх вплив. Це дратує «команду переможців», а значить тиск на незалежних активістів з їхнього боку буде зростати. Хтось не витримує цього пресингу і йде в тінь або купується на посаду, а хтось продовжує боротися, тому що діяльність незалежних активістів в сучасному Криму – це боротьба.

 

Зарема Сеітаблаєва, кримчанка, блогер (ім’я та прізвище автора змінені в цілях безпеки)

Джерела:

http:/news-global-rus.com/зарема-сеитаблаева-кто-не-с-нами-тот/новости/32840

https://ru.krymr.com/a/28786415.html

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: