Епідемія кору на Прикарпатті: наскільки реальна, і як уберегтися

На Прикарпатті, як і по всій Україні, поширюється типове осіннє захворювання – кір, яке масово вражає дітей, а іноді – й дорослих.


Що взагалі таке ця хвороба, і як її можна “підчепити”?

Кір – дуже заразна інфекційна хвороба, яку характеризує яскраво виражена гарячка, інтоксикація, запалення в органах дихання, кон’юктивіт і, звичайно, червоні плями на тілі та слизових оболонках, зокрема, в роті. Про цю недугу в історії відомо ще з четвертого століття до нашої ери, тож він “тероризує” людство більше двох із половиною тисяч років.

Вірус кору поширюється повітряно-крапельним шляхом, тож при розмові, чханні хворого дуже легко заразитися, і вже за два-три дні інфекція “дає свої плоди”. Зокрема, в людини піднімається температура одразу до 39-40°С, зростає інтоксикація організму, від чого самопочуття суттєво погіршується. З’являється висип, посилюється нежить і кашель. У хворих виникає світобоязнь та сльозотеча.

Через високу температуру людина млява й сонна, нерідко має галюцинації й марить, втрачає апетит, блює. Може падати артеріальний тиск, виникнути тахікардія і нудота.

Перебіг хвороби можуть ускладнювати ураження дихальної системи: ларингіт, трахеїт, бронхіт, пневмонія; ока – кон’юнктивіт, блефарит; травної системи – диспепсія; запалення середнього вуха – отит або слухової труби – евстахеїт. У маленьких дітей часто буває стоматит.

Чи має кір шанси цьогоріч перерости на Прикарпатті в епідемію? 

За десять місяців 2017 року, як повідомляють в Управлінні охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради, Франківщина стала “лідером” по кількості хворих на кір: 810 проти лише 78 в минулому році. У цьому показнику наша область випередила навіть Одещину, де двоє людей взагалі загинуло від ускладнень після кору. Притому в нас встигло захворіти і півсотні медпрацівників, і четверто вагітних жінок, а половина всіх, хто захворів і потрапив до лікарні, опинилася одразу в реанімації.

Читайте також  З початку року вже понад 3,5 тисячі прикарпатців захворіли на кір

Статистика показує, що найбільший відсоток хворих на кір спостерігається в Івано-Франківську, на Долинщині, Богородчанщині та Надвірнянщині.

 

Як максимально убезпечитися від кору і як лікуватися, якщо таки захворіли?

Якщо ж вже захворіли дитина чи дорослий, хворобу слід просто “перележати”. Лікування симптоматичне, оскільки сам вірус не лікують. Намагаються понизити температуру і стежать за її підвищенням, вживають вітаміни А и С, жарознижувальні засоби на основі парацетамолу або ібупрофену; таблетки або мікстури для полегшення кашлю; антигістамінні засоби; судинозвужувальні краплі в ніс; краплі й мазі для очей і т.д.

У кімнаті хворого слід щоденно робити вологе прибирання, прикривати вікна (щоб додатково не подразнювати світлом очі). Варто пити багато води, компотів, морсів, їсти легку овочеву й молочну їжу.

До слова, у дітей ця хвороба минає легше, аніж у людей старшого віку, і немалу роль у боротьбі організму з вірусом відіграє вакцинація. Вважають, що саме вона суттєво знижує шанси вірусу завдати великих збитків здоров’ю дитини та навіть каліцтв.

Навколо того, треба чи не треба робити щеплення вихованцям дитсадків і школярам, точаться гострі дискусії між батьками, педагогами та лікарями. Днями в Івано-Франківську навіть відбулася конференція для представників міських ЗОШ і ДНЗ, де обговорили вакцинацію як головний засіб профілактики кору.

Як розповідає очільниця управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради Марія Бойко, наразі вакцини проти кору в Україні цілком вистачає на всіх. Дітям роблять щеплення у віці шість та 12 років, і саме зараз в Україні триває сезон осінньої вакцинації діток від одного до дев’яти років.

“На сьогоднішній день немає іншого способу, як захистити дитину від хвороби, крім вакцинації. З другого боку, вакцинація не запобігає виникненню хвороби, але тоді кір проходить набагато легше, тобто це є здоров’я дитини.

Кір може мати важкі наслідки, з тисячі захворілих десь 50 дітей можуть отримати інвалідизацію після перенесеного захворювання“, – наголосила керівник.

Рутинна імунізація, за словами начальниці управління, на Прикарпатті почалася ще 13 вересня. Приблизно сім з половиною тисяч (це 12%) дітей по області вже провакциновано. В Івано-Франківську станом на зараз від початку року захворіло 138 людей, серед яких 89 дітей.

Читайте також  В Івано-Франківську за добу згоріли два автомобілі

Всі діти до 18 років проходять щеплення державним коштом. Для щеплення діток використовують якісну вакцину з Бельгії, яка перевірена майже п’ятнадцятирічним досвідом використання в Україні.

У сезон застуд і вірусів важливо дбати про себе і про своїх близьких, уникати ситуацій, у яких можна легко підхопити інфекцію, добре харчуватися, висипатися, не нервуватися надміру і вдягатися відповідно до погоди. І, звичайно, у випадку хвороби не займатися самолікуванням, але й намагатися не “переборщити” з синтетичними ліками, аби потім не довелося лікуватися після лікування.

Шануйтеся і будьте здорові!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.