Цинічний бізнес: як на Прикарпатті психіатр заробляв на підробці документів?

01 березня 2017 року стосовно лікаря-психіатра Калуської районної лікарні Наумчук Л.М. зареєстровано кримінальне провадження, яке розслідується сл

Мешканка Калуша подала заяву на лікаря Наумчук Л.М. у якій стверджує, що медпрацівниця сфальсифікувала записи про психічну хворобу Сирового О.Ю. (родича заявниці) і звинувачує лікаря у змові з дружиною та дітьми Сирового О.Ю., які претендують на заволодіння його майном шляхом визнання його божевільним, – пишуть Версії.

Житель міста Калуш Олександр Сировий помер від онкологічного захворювання 16.01.2015 року, а довідка, в якій вказано діагноз, пов’язаний із розладом психіки Сирового О.Ю., видана лікарем Калуської районної лікарні Наумчук Л.М. від 14.04.2016 року.

Чому мешканця Калуша обстежувала лікар з районної лікарні і на якій підставі за рік після смерті видаються довідки про психічний стан?

Відомо, що в амбулаторній картці Сирового є запис від 07.11.2014 р., згідно до якого вбачається, що був здійснений виклик лікаря для проведення психіатричного огляду на дому. Лікарем Наумчук констатовано, що «хворий у край важкому стані». Проте, у жодному нормативно-директивному документі районної лікарні не відображено інформації про здійснення цього огляду.

Крім того, Сировий О.Ю. був мешканцем міста і перебував на обліку калуського міського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Також сусідка Сирового О.Ю. заперечує «діагноз» поставлений лікарем Наумчук Л.М. станом на 07.11.2014 року та стверджує, що того дня двічі відвідувала Сирового і не підтверджує стан описаний лікарем.

Через чотири дні, 11.11.2014 року, після встановленого, так би мовити, важкого психічного стану, Сировий особисто звернувся із заявою до Калуського відділу міліції про протиправні дії, вчинені щодо нього його дружиною.

«Всі свята, майже всі вихідні ми проводили разом. Втік до нас тому, що ми йому найближчі родичі. Тут з нього дружина знущалася. Вона часто перебувала в нетверезому стані. І до нього відносилася просто жахливо», – розповідає тепер Зіновія Йенсен, племінниця померлого.

Читайте також  Прикарпаття торгує зі 108 країнами світу – статистика

Що їхній друг міг раптово стати душевнохворим – відмовляються вірити колишні співробітники Олександра. Вони з ним бачилися всього за кілька днів до його смерті, коли разом святкували його день народження. І нічого дивного в його поведінці не помітили.

«Ми прийшли з тортом. З посмішками, ми його розцілували, ми його привітали. Він сів з нами. Він з нами сидів, він розказував анекдоти. Він з нами спілкувався. І зараз нас обурює те, що в наших очах хочуть принизити його гідність», – зауважує Наталія Потапова, колишня співробітниця Олександра.

Крім того, дільничний терапевт Калуської міської лікарні стверджує, що розумово-психічну неповноцінності у Олександра Сирового не помітив.

«Цей хворий прийшов на мою дільницю за три місяці до смерті. Повністю адекватний, контактний, в контакт вступав, чітко відповідав на всі мої питання без зупинки. Культурний, ввічливий. Ніяких даних за якусь розумово-психічну неповноцінність у мене не виникло», – акцентує Роман Дуліба, дільничний терапевт Калуської міської лікарні.

Натомість, лікар-психіатр Людмила Наумчук, яка, за записами у медкарті, здійснювала огляд Сирового, наполягає на своєму.

«Він взагалі був непритомний. Така людина яка буває в непритомному стані вона може бути і буйною. Це не обов’язково він лежить без свідомості і спокійний», – запевняє Людмила Наумчук.

Цікаво, що випадок який стався з Олександром Сировим у Калуші не єдиний. Лікаря-психіатра Людмилу Наумчук звинувачує у підробці меддокументів також Наталія Михайлюк.

«У нас аналогічна ситуація. Тільки у нас лікар Наумчук видавала довідки коли мама ще жила, вона видавала ці довідки, що вона є неадекватна, що вона є психічнохвора. Відвезли в місто Івано-Франківськ для проходження судово-психологічної експертизи маму визнали адекватною. У 2013 році мама пройшла амбулаторну судово-психіатричну експертизу теж мама визнана здоровою», – переконує прикарпатка.

Читайте також  На Прикарпатті мешканці планують перекрити дорогу, якою їхатиме Президент

У разі доведення вини лікаря, мед працівниці грозить відповідальність у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

«Ст. 366 КК України передбачає відповідальність за службове підроблення, якщо його вчинила безпосередньо вказаний лікар. Досудове слідство повинне вияснити мотиви таких вчинків та мету, об’єктивну та суб’єктивну сторону правопорушення», – зазначив адвокат Володимир Бандура.

Наразі, Зіновія Йенсен (племінниця померлого) у суді захищатиме своє право на спадщину.

ідчим відділом поліції Калуша. Лікаря районної лікарні звинувачують у написанні липових довідок «пацієнтам». Зазвичай «жовті» картки отримували від медпрацівниці люди похилого віку, та, навіть, померлі.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.