«Смерть Україні!» – привітання на в’їзді до Варшави (ФОТО)

«Смерть Україні!» – такий напис вітає пасажирів потягів, які прибувають до столиці Польщі з боку Мінська-Мазовецького (місто в центрально-східній Польщі).

Відповідну світлину публікує польське видання wyborcza.pl.


«Заввишки півметра і завширшки майже десять: «Смерть Україні» – такий напис вітає пасажирів потягів, котрі в’їжджають до Варшави з боку Мінська-Мазовецького. Напис зауважив пан Андрій у понеділок…», – йдеться у повідомленні, опублікованому ЗМІ 16 листопада.

Як уже писав «Вголос», сьогодні,18 листопада, польські прикордонники не пропустили Шеремету до Польщі, повідомивши, що в’їзд у Польщу і Шенгенську зону йому заборонено на рік.

Як наслідок, МЗС України терміново викликало польського посла, а після зустрічі заявило, що заборона в’їзду Шереметі «суперечить логіці конструктивних домовленостей».

Напередодні очільник польського МЗС Вітольд Ващиковський оголосив, що Польща запускає процедури, які не дозволять людям, що демонструють вкрай антипольські погляди, в’їхати до країни.

Потім у польських ЗМІ з’явилися повідомлення про заборону в’їзду до країни голові Українського інституту національної пам’яті Володимирові В’ятровичу. У «чорному списку» українців польські ЗМІ також називали прізвище Шеремети. Однак до тепер офіційно не було відомо, кого з українців Польща вирішила оголосити персонами нон грата.

Що цікаво, учора ввечері українська та польська сторони погодились з необхідністю зняти мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт та спільного їх відновлення і «підтвердили свою відданість зміцненню стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща».

Згаданий мораторій на ексгумацію поляків в Україні був ініційований Інститутом національної пам’яті України у відповідь на вандалізм щодо українського пам’ятника на кладовищі в с. Грушовичі під Перемишлем (Польща).

Тоді директор Українського інституту національної пам’яті, історик Володимир В’ятрович заявив, що Україна зможе дозволити ексгумацію останків польських жертв тоді, коли польська сторона оголосить її бачення того, як будуть легалізовані українські пам’ятники на польській території і як польська держава буде відновлювати знищені пам’ятники.

Читайте також  У Польщі затримали трьох українців за вимагання методом «онука»

Нагадаємо, що під час круглого столу на тему: «Волинський експеримент Генрика Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період» у Рівному віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку Марек Запур заявив, що у 1918 році Української держави не було, а Львів – це польське місто.

Також Міністр закордонних справ Польщі, відомий скандальними закидами в бік України, заявив, що українці мусять зробити вибір: будувати ідентичність на Українській повстанській армії або на нових героях – Небесній сотні чи загиблих на Донбасі військових.

До всього, очільник МЗС РП спровокував гучний скандал, відмовившись відвідати музей «Тюрма на Лонцького» через позицію його директора. А по тому в інтерв’ю польським ЗМІ заявив, що Київ використовує Варшаву.

Врешті, і Президент РП Анджей Дуда закликав гаранта Петра Порошенка вигнати з української політики націоналістів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.