“До 1 жовтня моя бабуся отримувала 1767.99…”: Комаров емоційно висловився про пенсійну реформу

На фото – документ про недавнє підвищення пенсії моєї бабусі, передає Корупція.Інфо

Але почну здалеку. Тільки що закінчилася серія «Світ навиворіт» про японських пенсіонерів і довгожителів. Як би я хотів, щоб наші люди похилого віку жили так само. Доживали до 90-100 років, і в цьому віці отримували задоволення від життя. В Японії це явище не одиничне, а масове. Довгожителів багато. Так, на деяких островах (наприклад, Окінаві) причина тому – особливий клімат і продукти. Але головний секрет в тому, що японські бабусі і дідусі живуть активно, часто зустрічаються і разом спілкуються, грають, танцюють, займаються спортом. Одним словом – живуть. А не виживають.

В Японії пенсії не бояться, а навпаки чекають її, як другу молодість. Тому що до 60 років ти працюєш в японському «роботизованому» стилі, по 15 годин на добу, дуже важко працюєш. Але знаєш, заради чого – вийшовши на пенсію, ти починаєш кайфувати від життя, подорожувати. Так роблять японці на пенсії, тому і живуть довго. Тому що пенсія – це спокій, задоволення, посмішки, щастя і гарний настрій. А ще власне пенсія – більше 1000 доларів на місяць. Ми спілкувалися з багатьма пенсіонерами і мені в основному зустрічалися ті, хто отримують від 1500 і більше доларів на місяць. Там все теж залежить від професії і стажу.

Коли ми знімали програму і заговорили про гроші з японської бабусею, я розповів, що в свої 92 роки моя бабуся, яка все життя пропрацювала вихователем, отримує близько 50 доларів. Японка просто не повірила в те, що чують. Я тоді трохи обмовився – до 1 жовтня бабуся отримувала 1767.99 грн, або більше 60 доларів. І ось недавно в поштову скриньку бабусі поклали документ, який повідомляє про підвищення пенсії. І за мірками нашої країни підняли її непогано підняли – на 557 гривень, і тепер бабуся отримує аж цілих 2325.55 гривень. Це 86 доларів або 75 євро. І я точно знаю, що якщо б у моєї бабусі не було великої родини, яка її підтримує і забезпечує – вона б за ці гроші не вижила. Без варіантів. Тому що хворіє, і тільки на ліки ми щомісяця витрачаємо більше, ніж розмір пенсії навіть після підвищення.
Не кажучи про квартплату, комуналкуі інших обов’язкових витратах (хоча б їжі). Навіть цей мінімум з’їдає більше двох пенсій. Що б вона робила, якби не було у неї трьох онуків – що працюють, заробляють і допомагають? Я не уявляю, варіантів не бачу. А будь бабуся здорова – змогла б подорожувати і отримувати задоволення, як японські колеги-пенсіонери? За цю пенсію – однозначно ні. Скажу чесно: на цей папірець, кинуту в поштову скриньку, мені соромно дивитися. Дуже. Це офіційне підтвердження того, що пенсіонери в нашій країні кинуті. І надія тільки на кожного з нас. Якщо не будуть допомагати діти і внуки – життя пенсіонерів перетворитися в виживання. Більшість пенсій дозволяє тільки економ-пакет продуктів, причому без надмірностей, плюс «у свята» – шматочок м’яса.

Читайте також  “По дорозі в лікарню відключився апарат”: Померла жінка, яку везли в лікарню декілька годин. Важка пневмонія

А звідси головний висновок: друзі, борг кожного з нас – допомагати літнім батькам, бабусям і дідусям. Постаратися зробити їхню старість щасливим періодом, наскільки це можливо.

 

У своїх експедиціях я бачу дуже багато пенсіонерів-туристів. У всіх країнах, починаючи від африканських саван до гімалайських передгір’їв. Бачу, як дідуся і бабусі, яким за 80, бадьоро тупотять по гірських стежках в трекінгових черевиках, капелюхах і сонцезахисних окулярах, з фотоапаратами. Як вони кайфують від життя. В основному це європейські, американські і японські пенсіонери. Я дивлюся, як ці бабусі і дідусі тримаються за руки, спостерігаючи за заходом сонця, і заздрю. По доброму. Хочу бачити таке і у нас. Думаю про те, що в цей самий час багато наших пенсіонери стоять біля прилавка в магазині, крутять в руках банку сметани і думають – купити, або краще взяти пачку вершкового масла? Виключно «або». Тому що якщо купити і те, і інше – пенсії до кінця місяця може не вистачити. Потрібен точний розрахунок.

Друзі, будь ласка, задумайтеся прямо зараз: яка ситуація у вашої бабусі, у батьків? Ви, можливо, в своїх повсякденних турботах ситуацію до кінця не знаєте. А старі, щоб вас не турбувати, по телефону відповідають: «Все добре, гроші є, у нас же пенсія». А насправді насилу виживають. Дізнайтеся реальну ситуацію і допоможіть. Зателефонуйте. Приїжджайте в гості. Привезіть продуктів. Приділіть увагу. Це дуже важливо.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.