Як знайти нормальну роботу у Польщі й не бути ошуканим – радить рекрутер з Франківська

Все більше українців мігрують до сусідньої європейської Польщі, аби заробити грошей. Нерідко люди приїжджають і залишаються без обіцяної роботи та житла. Яким чином можна працевлаштуватися, що з собою мати та як уникнути шахрайства – МІСТУ розповіла франківка Ольга Пархуновська, яка нині займається підбором персоналу  у польській агенції праці.

Є три основні шляхи пошуку роботодавця в Польщі, каже Ольга.

  1. Підготувати резюме польською або англійською мовамии і разом із мотиваційним листом надіслати на е-mail обраного вами роботодавця. Очікуєте запрошення на співбесіду, приїжджаєте на зустріч – і ви у грі.
  2. Не слід розчаровуватися, якщо роботодавець скерує вас до однієї з кадрових агенцій. Тому що багато польських фірм користуються послугами польських агентств  – довіряють їм не тільки підбір кадрів та ведення документації людей з України, а й організацію робочого процесу.  У цьому і  полягає другий спосіб працевлаштування в Польщі  – через агенцію праці. Більшість із них мають рекрутерів (людина, що займається підбором персоналу), що вільно спілкуються українською, тому жодних проблем в комунікації  не виникає.
  3. Третій, доволі популярний спосіб, – звернутися до посередників з України. Серед них можуть бути як і фірми, що тісно співпрацюють з тими ж польськими агенціями, так і звичайні шахраї, які продають вакансії, не маючи жодного уявлення про процес працевлаштування  закордоном.

Варто зауважити: у Польщі всі послуги з працевлаштування є безкоштовними для кандидатів. Жодна польська фірма не дозволить собі взяти гроші за вакансію, – попереджає Ольга Пархуновська.  Забудьте, що так звані «платні вакансії кращі», а номер «перевіреної людини» вартує сотні злотих.  Якби там не було, мінімальна зарплата в Польщі становить 13 злотих брутто за годину (це приблизно 9,7 нетто). Тому не ведіться, коли вам на неспеціалізованій праці (сортування, пакування, монтаж) пропонують одразу 12-13 злотих нетто, безкоштовне проживання, харчування та добирання до роботи. Скоріш за все, вас хочуть ошукати.

Вона радить при розмові з обраним посередником з’ясувати основне – яку фірму він представляє (сайт, сторінка в соцмережах, адреса), тип вашого трудового договору, оплата в брутто, вартість житла, додаткові витрати.

Якщо рекрутер надав вам адресу своєї фірми, перевірте, чи є його телефон  або е-mail на сайті.  Зазвичай на сайтах є контактні номери, за якими можна довідатися,  чи дана особа дійсно є представником фірми, – говорить Ольга і розповідає, як перевірити польську агенцію

За її словами, інформація про всі зареєстровані підприємства доступна на www.krs-online.com.pl, її можна знайти за номерами KRS, NIP роботодавця.

Читайте також  І про диплом не запитають: як влітку багато заробити в США

І ось цей день настав – ви на валізах з квитком до Польщі.

 

Як би не обіцяли забрати  вас прямо з підніжки потяга, завезти в готель та нагодувати теплим супом, обов’язково подбайте про себе самі, – застерігає Ольга Пархуновська.

  • розрахуйте кошти на своє проживання та харчування;
  • візьміть від роботодавця кілька контактних телефонів, на які можна зателефонувати ще з України;
  • адресу, де можна поселитися самостійно і в будь-який час доби;
  • поповніть рахунок, аби мати мобільний інтернет у роумінгу, доступ до карт Google, перекладача, програми для передачі повідомлень тощо;
  • перегляньте доступні у місцевості  хостели та служби таксі.

Ольга наголошує: якщо запізнився автобус, розрядився телефон, закінчився інтернет, немає грошей на доїзд чи їжу – ніякий посередник вам не допоможе.

Вдома залиште паніку, бо якраз  від неї і страждає більшість українців у Польщі, – радить Ольга Пархуновська.

Офіційний легальний процес працевлаштування  зазвичай триває від 3 до 7 днів. Якщо ваш тип трудового договору «Umowa o pracę» – ви проходите лікарське обстеження. Праця з харчовими продуктами вимагає виготовлення санітарної книжки.

Як відомо, обов’язковими є інструктажі з техніки безпеки – загальний та посадовий. НR-менеджери (спеціалісти  з підбору персоналу – МІСТО) деяких фірм влаштовують особисті зустрічі з кожним  новим кандидатом з України.  Аби уникнути ситуацій на кшталт «все пропало, нас кинули, ми приїхали, а  роботи нема», поцікавтеся в офісі роботодавця:

  • скільки триватиме процес працевлаштування;
  • які етапи вам потрібно пройти;
  • підтвердіть свою готовність очікувати на  працю, тим паче, якщо вас забезпечили житлом.

Ольга запевняє, що у будь-якому випадку завжди варто підготуватися до змін місця праці і проаналізувати ситуацію, а  не мандрувати Польщею і спокушатись рекламою то одного, то іншого роботодавця.

Читайте також  Жах для водіїв повертається! Що чекає на автомобілістів у 2018 році, тільки не впадіть

До речі, каже Ольга Пархуновська, з 2018 року Польща упорядкує процес працевлаштування українців.

Запрошення – документ, безкоштовний для працівника, для роботодавця коштуватиме 30 злотих.

Тож міграція від однієї фірми до іншої  контролюватиметься (працівник буде зобов’язаний підтвердити те, що він розірвав співпрацю з роботодавцем відповідно до польського законодавства).

Такі зміни допоможуть позбутися шахраїв з Польщі та України, які за минулий рік продали тисячі запрошень та робочих місць, – пояснює рекрутер і також застерігає від купівлі так званих воєвудських запрошень (на рік) в Україні, які коштують до 500 доларів.

Вона зазначила, що офіційний платіж за запрошення від воєводи в Польщі становить 100 злотих. Воно виготовляється в терміні від 45 днів і дає право працювати лише у конкретного роботодавця, на визначеній посаді та з визначеною ставкою.

При зміні місця праці потрібне нове запрошення від воєвуди. Отримати «воєводське» від свого роботодавця може кожен офіційно працевлаштований в Польщі українець, – запевняє Ольга Пархуновська.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.