Дарунки для творчості від природи: в Яремче відбувся пленер художників. ФОТО

Українські Карпати завжди були і є привабливими для митців. Тут народжувалися прозові та поетичні твори, малярські полотна та кінематографічні стрічки. Гори полонили серця  І.Франка, М. Коцюбинського, Г. Хоткевича, С. Параджанова,  О. Новаківського, Я. Лукавецького, Г. Смольського  тощо. І сьогодні вони не перестають приваблювати  митців своїми краєвидами,  народною архаїкою, культурою, звичаями.

Цьогоріч з 6 до 19 листопада у м. Яремче за підтримки Благодійного фонду Олександра Шевченка «Новий Івано-Франківськ» відбувався пленер художників.

Серед його учасників митці з східної частини України, Києва, Півдня та представники Західної України, загалом 25 представників українського малярства та Білорусі.

Мистецтво є невід’ємною частиною державотворчих процесів. Через мистецтво Україну знають у цілому світі та захоплюються красою нашої держави. Ми повинні допомагати митцям презентувати Україну на міжнародній арені через свої роботи, а самі маємо плідно працювати, аби та краса нашого краю була підкріплена матеріальним достатком українців та благополуччям усієї держави, – наголошує народний депутат України Олександр Шевченко.

Митці знайомились із звичаями, традиціями та історією краю, працюючи не тільки у Яремче, а й здійснюючи виїзди на етюди до Ворохти, сіл Яблуниці,  Поляниці та туристичного комплексу «Буковель». Природа ж була щедрою на різні сюрпризи, дарунки для творчості, адже була досить таки мінливою: то кружляв сніг, то накрапав дощ, то сонячне проміння засипало золотом гори.

Юлія Петрова ділиться думками про своє сприйняття гірського краю:

Яремче надзвичайно цікаве місто, воно різноманітне своїми мотивами. Тут можна відтворити на полотні чудовий водоспад, містичні камені, загадкові гори та теплі й привітні хатки. Все це надихнуло мене на написання “легких” робіт.

Вечорами ж дискутували про сучасне мистецтво, шляхи його розвитку та підводили підсумки творчого дня. Результатом  цих бесід стала пропозиція  мисткині з Кременчука Оксани Бойко про створення мистецького центру на базі туристичного комплексу «Буковель». І запропонувала, як один із можливих варіантів,  проект архітектурно – паркового комплексу зі своєї дисертації, яку вона захищала у Мюнхені.

Читайте також  У Франківську представили виставку робіт у техніці каліграфічного письма

Народний художник України Іван Боднар, підводячи підсумки пленеру, відзначив:

Цей симпозіум, є великою школою розуміння багатьох аспектів творчого процесу, що зумовлює глибинне завдання художника, створювати образ землі, держави та людини, яка живе й творить світову славу Україні.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.