Чому голодують підлітки. Франківчанки поділились страшним досвідом

Прагнення юних дівчаток міняти свою фігуру, підганяючи її під кумирів, давно стало небезпечною тенденцію. Та й самі кумири іноді потрапляють у ті ж тенета. Наприклад, минулого тижня світові ЗМІ повідомили про те, що кінозірка Анджеліна Джолі госпіталізована з вагою 35 кг і діагнозом «анорексія»⃰

Навіщо вони це роблять та як уникнути біди від надмірного худнення?

-e1460645066732

Тисяча та одна дієта

Поняття дієти існує з давніх-давен. Хоча в ті часи харчуватися «дієтично» означало, швидше, «правильно» і не завжди передбачало зменшення ваги.

Вперше дієта згадується у творах Піфагора. Він запропонував відмовитися від м’яса, гороху, квасолі, сочевиці та інших продуктів, бо вони викликають підвищене газоутворення. До числа послідовників Піфагора цілком можна зараховувати й сучасних вегетаріанців, хоча далеко не всі вони про це знають.

У Стародавньому Римі процвітала обжерливість. Проблема ожиріння стала настільки актуальною, що підключилася влада міста, заборонивши вживання будь-якого м’яса, крім курячого.

На початку XIX століття в Англії раптом з’ясували, що сіль і цукор шкодять організму. Один із лікарів виявив, що на дієті, призначеній для зменшення симптомів подагри, пацієнти посилено худнули, оскільки обмежували себе у солодкому та соленому.

У 1966 році у світі набула популярності білкова дієта, а на сьогодні вже є понад 1000 різних дієт.

Їсти змусила мама

Аліна Соловей —15-річна франківська школярка, яка старанно боролася з зайвою вагою, доки не досягла бажаного результату. Зараз дівчина у чудовій формі, але…

«Я зрозуміла, що треба худнути, бо важила 85 кг — найтовстіша в класі! — розповідає Аліна. — Однокласниці ходили з хлопцями, а на мене ніхто не звертав уваги, і це було останньою краплею. Худнула на правильному харчуванні плюс спорт. Не люблю дієти і нікому їх не рекомендую, бо вони лише псують здоров’я!».

За словами дівчини, за рік їй вдалося схуднути на 40 кг. Та при цьому, каже, трохи зіпсувалося здоров’я, бо спершу не знала, як правильно харчуватись.

«Раціон мій спочатку був простим — нічого смаженого й солодкого, а потім купила кухонні ваги та почала їсти просто дуже мало, — продовжує Аліна. — Сніданок — вівсянка на воді та яблуко, обід — шматочок куриного філе й салат, вечеря — сир і кефір. Схудла до 42 кг, почалися скандали з родичами. Всі говорили, що виглядаю надто худою, що в мене анорексія. Я нікого не слухала, але на Новий рік мама таки змусила мене їсти, бо я не могла дивитись, як вона плаче».

Анастасія Холод — типовий франківський підліток. Дівчина завжди була не задоволена своєю фігурою, навіть будучи у добрій фізичній формі. Вона розповідає:

«Я вирішила довести себе до досконалості. На той час важила 57 кг. Худнула на найжорстокіших дієтах, які знаходила в інтернеті, але всі ці «мінус 7 кг за тиждень» — цілковита маячня! Мені вдалося схуднути за 4,5 місяці на 9 кг, але воно того не варте. Я дуже сильно пошкодила нервову систему (оскільки ти тільки й думаєш про схуднення), почалися проблеми зі шлунком, у результаті лікую гастрит».

…Автор цього матеріалу сама опитала понад 50 учениць 9-11 класів. Виявилося, що 100% не задоволені собою, вважають себе більшими, ніж треба. Та це ще нічого, адже 10% справді мали проблеми, але не з зайвою вагою, а з… анорексією.

Читайте також  Мешканці просять створити парк в одному з мікрорайонів Івано-Франківська

Проблему шукаємо в сім’ї

Роксолана — франківська мати-одиначка, яка виховує 16-річну доньку, хвору на анорексію.

«Ніякі вмовляння, крики та насильницьке годування не помагають, донька просто тане на очах, — скаржиться жінка. — Коли Ніці було 13, вона важила 58 кг, однокласники глузували з неї. Пам’ятаю, вона приходила додому і плакала. Зараз при рості 169, вона важить 40 кг. Нещодавно ми звернулись до фахівців, вони порадили більше спілкуватися з донькою, давати їй більше свободи, але ніколи не змушувати їсти. Це табу! Адже саме це може дати зворотній ефект. Зараз вона вже два місяці відвідує психотерапевта і, схоже, йде на поправку. Навіть вдалося набрати 1,5 кг».

Психолог Христина Максимець говорить:

«Анорексія — це захворювання. Це не просто відмова від їжі заради зменшення ваги. Це хвороба, при якій організм не сприймає їжі. Причини — психологічного характеру: неприйняття себе, почуття непотрібності, конфлікти в сім’ї. Насправді ілюзія зайвої ваги може вказувати на глибшу психологічну проблему, коли підліток переконаний в тому, що він такий нікому не потрібен. Це сімейна проблема. У таких ситуаціях я б рекомендувала звертатися за допомогою до психолога чи психотерапевта. Є інші варіанти, крім відмови від їжі, бути собою задоволеним — спорт, творчість. Тобто треба спробувати інший спосіб, де можна ставити перед собою ціль і досягати її».

За статистикою, до анорексії найбільш схильні дівчата від 12 до 16 років. У такому віці в них формується самовідчуття себе як жінки. При цьому їм дуже важлива думка збоку, вони більш вразливі і прагнуть відповідати чомусь не завжди конкретному. На анорексію страждають 2% дівчат.

Говорять фахівці

Наталя Суслова, лікар-дієтолог:

«До 18 років дієти, у прямому значенні цього слова, протипоказані! Дієтолог проводить корекцію харчування з урахуванням віку, зросту, рухового режиму, розпорядку дня тощо. Результатом неправильного харчування у дитячому віці можуть бути алергії (аж до астми), захворювання шлунково-кишкового тракту, ожиріння, цукровий діабет, порушення статевого дозрівання, безпліддя…».

Тетяна Терсенова-Заводовська, керівник модельного агентства «Ювента»:

«Я взагалі проти будь-яких дієт, крім тих, що за медичними показаннями. Треба просто збалансувати своє харчування. Відмовитися від мучного, смаженого, солодкого. Не переїдати, особливо на ніч, вести активний спосіб життя, більше рухатись, ходити. Бажано, не їсти після шостої вечора. Я категорично забороняю своїм підопічним різного роду голодування, оскільки молодий організм може дати збій».

⃰Аноре́ксія (грец. — без апетиту) — хвороба, що характеризується критичним зниженням маси тіла, часто небезпечним для життя, втратою апетиту. В основі захворювання лежить спотворене уявлення про власне тіло та змінене ставлення до харчування.

 

Джерело http://www.blitz.if.ua/

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: