Українці готуйтеся! Розповіли про чергове подорожчання, яке зачепить ВСЕ

У Верховній Раді планують ввести Мито на імпорт нафтопродуктів. З такою пропозицією виступив Комітет ВР з питань податкової та митної політики. Згідно з цією пропозицією, мито становитиме 5,5%.
Директор спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев прокоментував таке рішення ВР та розповів, до чого воно може призвести.

“Рішення виключно лобістське. Це не призведе до поповнення державної казни чи зменшення цін нафтопродуктів. Навпаки, існує ризик, що ціна пального зросте десь на 1 гривню. Поправку про мито вніс один із депутатів Дніпропетровської області. Чесно кажучи, людей, які пропонують таке зробити, потрібно показувати по телевізору. Щоб автомобілісти знали своїх “героїв””, – цитує Рябцева.

Експерт зазначив, що сьогодні в Україні не існує мита на імпорт нафтопродуктів.
“По-перше, в Україні не можна запроваджувати ще якісь мита крім тих, які вже були. По-друге, так зване загороджувальне мито призведе до того, що компанії, які завозять нафтопродукти до нас, звернуться до власних урядів з пропозицією запровадити відповідні заходи проти українських товарів. Нагадаю, що пальне ми імпортуємо з Литви, Польщі, Румунії та інших країн ЄС”, – каже Рябцев.
Експерт додав, що від непродуманого запровадження мита постраждають не лише автомобілісти. Оскільки нафтопродукти – інфраструктурний товар, від якого залежать ціни на товари і послуги в Україні. Це матиме негативний вплив на українських експортерів.

В той же час Директор консалтингової компанії “Юпеко” Олександр Сіренко зауважив, шо це вже не перша спроба запровадити мито на імпорт палива в Україну.

 

“Це вже друга спроба. У 2011-2012 роках нафтопереробні українські заводи об’єдналися і проводили дослідження щодо переваг іноземних постачальників на український ринок. На скільки мені відомо, розслідування провалилося – це була корупційна схема”, – зазначив Сіренко.

Читайте також  Вже від завтра подорожчають найнеобхідніші медичні препарати: весь список ліків і цін на них

Фахівець наголосив, що варто всіляко стимулювати розвиток українських заводів.

“Якщо ми говоримо про енергетичну безпеку України, то варто віддавати перевагу саме українському продукту. Це матиме позитивний вплив як на бюджет країни, так і на розвиток бізнесу в Україні. Купуючи імпортне паливо, ми інвестуємо у модернізацію іноземних заводів. На ринку має переважати вітчизняне паливо”, – каже Сіренко.

Зауважимо, що сьогодні Україна імпортує близько 80% палива, і лише решта 20% припадає на український продукт.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.