Що каже церква про біометричні паспорти? Відмовлятися чи ні?

З початку цього року громадяни України мають можливість отримати біометричний паспорт. Від звичного новий документ відрізняється наявністю в ньому електронного чіпа, у якому міститься інформація про людину в цифровому вигляді.

Окрім традиційних даних, туди заносяться ще й відбитки пальців. Упроваджуючи біометричні паспорти, Україна виконує один із пунктів договору з Європейським союзом про безвізовий режим.

Та не всі сприймають нововведення як прогрес. Дехто лякається перспективи бути закодованим у паспортних даних, здебільшого через релігійні переконання. Як ставляться до запровадження біометричних паспортів представники різних християнських спільнот, дізнавалася журналіст газети «20 хвилин».

– З релігійної точки зору, немає жодних пересторог для отримання такого документа, – вважає настоятель Семінарійського костьолу Святого Йоанна з Дуклі отець Мирослав. – Це просто новий, сучасний засіб підтвердити особу людини. Ми ж користуємося звичайними паспортами, і нічого вартого осуду в тому немає. Вважаю, що віруючі повинні більше уваги звертати на свої вчинки у повсякденному житті, а не боятися біометричних паспортів.

Однак, людина повинна мати вибір – отримувати такий документ чи ні, вважає клірик Житомирської єпархії Української Православної Церкви Московського патріархату отець Сергій:

– Боятись треба не паспорта, а гріха, який, на превеликий жаль, існує в нас. Оскільки ми живемо в демократичній країні, то держава зобов’язана надавати людям можливість за їх бажанням замість біометричного одержати інший документ. Саме так у свій час зробили з ідентифікаційним кодом, і ніхто від того не постраждав.

Суджень про біометричні паспорти, які відверто лякають вірян, – маса. Кажуть, що запровадження документів з електронним чіпом є передостаннім кроком до цілковитого підкорення людей темним силам. Запевняють, що далі настане примусове вживляння електронного чіпа в людське тіло,що, вважають віруючі, є нанесенням знаку диявола.

Читайте також  Українці з 1 квітня зможуть піти до лікарів без направлення: до кого вдасться потрапити в "обхід" сімейного

«А чи не зрікаємося ми Христа, отримуючи біометричний паспорт?» – питають люди.

Тих, хто сумнівається, заспокоює настоятель кафедрального Свято-Михайлівського собору УПЦ Київського патріархату отець Богдан:

– Христа ми таким чином не зрікаємось. Біометричний паспорт – це просто документ, який безпосередньо не стосується нашого тіла. У повсякденному житті ми легко, без усякого страху надаємо свої персональні дані. І нічого?

Варто згадати один з описаних у Біблії епізодів. Спокушаючи Ісуса Христа, у Нього запитали, чи потрібно платити податки кесарю. Спаситель узяв монету і сказав: «Подивіться на монету. Чи є тут зображення кесаря? То віддайте кесарю кесареве, а Богові Боже». Ми повинні про це пам’ятати. А ось коли чіп, на якому буде закодовано інформацію про людину, вимагатимуть вживляти в тіло, тоді це насправді буде зречення Христа, сaтaнізм.

На думку отця Богдана, не можна сказати, що чіп у паспорті є печаттю сaтани, скоріше, це підготовка до пришестя зла. Багато людей, які у свій час відмовлялись від ідентифікаційного коду, навіть не замислювались, що номер їх звичайного паспорта вже є таким.

Знову звернемося до Євангелія: про кінець світу питали і в Ісуса Христа, на що Він відповів: «Ніхто не знає, ні я, ні ангели, лише Отець Небесний». Нам частіше треба замислюватись над іншими питаннями: як живе людство, чи дотримуємось ми заповідей Божих?

Одержувати чи ні біометричний закордонний паспорт, кожен має вирішити сам. Та навряд наявність його або відсутність вплине на вчинки людини, змінить її ставлення до оточуючих, додасть чистоти в душі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.