1 січня вступить в силу закон, який вдарить по кожному: що треба знати

З 1 січня 2019 року запроваджується пеня за кожний день прострочення оплати після дати, до якої повинні бути оплачені житлово-комунальні послуги

У законі про житлово-комунальні послуги, який, нагадаємо, був прийнятий Верховною Радою 9 листопада, передбачена пеня з 1 січня 2019 року в розмірі 0,01 (однієї сотої) відсотка за кожен день прострочення з дати, коли закінчився термін оплати.

Нововведення стосується ситуації, коли оплата за послуги ЖКГ вчасно внесена до 20 числа місяця або на іншу дату. Таким чином, 100 днів прострочення – це 1% від суми заборгованості, тобто в рік максимальна сума пені становить 3,65%.

Законом про ЖКГ передбачено, що в разі заборгованості держави по субсидіях і пільгах пеня не нараховується. Також пеня не нараховується, якщо у людини є заборгованість по оплаті праці. Однак це має бути підтверджено документально.

Як повідомляла Politeka, 9 листопада, Верховна Рада в другому читанні і в цілому ухвалила законопроект №1581-д «Про житлово-комунальні послуги», який спрямований на демонополізацію ринку житлово-комунальних послуг.

За прийняття законопроекту, який передбачає прозорий поділ тарифу із зазначенням розміру плати за комунальні послуги та плати власне за послуги з управління, проголосували 262 депутати.

Перед голосуванням в документ було внесено уточнення, за яким пеня на борг за комунальні послуги не повинна нараховуватися, якщо є борг держави перед споживачами за субсидіями або виплаті зарплати бюджетникам.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.