Важкі пологи: коли у Франківську добудують новий перинатальний центр?

14c461fd75d742dda9a14b00628f7d60_M

                   Цього року законсервований довгобуд Обласного перинатального центру, який
         знаходиться на території Івано-Франківської обласної клінічної лікарні, добудувати
        не беруться. Прогнози на 2017-ий – непевні.

Перспективи добудови Обласного перинатального центру обговорили на круглому столі, який ініціювала франківчанка Марія Козакевич. Активістці вдалося зібрати представників обласної і міської влади, депутатів, керівників медзакладів, громадських активістів. Долучилися також нардеп Юрій Соловей і заступник голови Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко.

Начальник Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Мирон Матейко і головний спеціаліст з акушерства та гінекології Департаменту Володимир Дзьомбак обґрунтували потребу в новому ОПЦ.

Теперішній Обласний перинатальний центр щороку надає допомогу більше 6 тис. вагітних, приймає близько 3,5 тис. пологів. 80% з них – патологічні, з ризиком для матері чи дитини. Близько 500 новонароджених кожного року виходжують в реанімації перинатального центру. З року в рік зростає кількість хворих жінок, які відважуються народити дитину, тож збільшується кількість передчасних пологів та немовлят, яким потрібні особливі умови після народження. Відтак ОПЦ потребує розширення – сучасної реанімації, пологових залів, додаткових післяпологових палат та стаціонару, є потреба відкрити в центрі відділ малоінвазійної хірургії.

“Реконструювати трущобу для цього неможливо”, – сказав про будівлю теперішнього ОПЦ Володимир Дзьомбак.

Будівництво нового ОПЦ на території Обласної клінічної лікарні є принциповим, зазначив головний лікар ОПЦ Ігор Вакалюк. Це дало би змогу використовувати додаткові ресурси, наприклад МРТ, а також залучати для допомоги вагітним профільних спеціалістів обласної лікарні.

“Я вже кілька разів звертався до влади, щоби зробила собі пам’ятник – завершила новий перинатальний центр”, – проголосив Вакалюк.

Як повідомляв КУРС, наприкінці цього року новий перинатальний центр мали би ввести в експлуатацію. Проте через брак коштів будівництво законсервоване з 2014 року.

Читайте також  Вночі у Франківському дворі чоловік влаштував стрілянину. Відео

Влада у питанні фінансування добудови нового ОПЦ ще не визначилася. Голова профільної медичної комісії Івано-Франківської облради Манолій Піцуряк вважає, що це питання державного бюджету. Тоді як голова профільної бюджетної комісії облради Микола Палійчук, зважаючи на перевиконання обласного бюджету, пропонує спрямувати на проект ці кошти. І завершити будівництво на умовах співфінансування. Але не цього року – у бюджеті області на 2016 рік фінансування добудови ОПЦ не передбачено.

“Частково з обласного, міського та державного бюджетів, – могли би за це взятися з наступного року”, – каже Палійчук.

Секретар міськради Івано-Франківська Оксана Савчук нагадала, що місто вкладає гроші в міський пологовий будинок, який так само далекий від сучасних стандартів, як і ОПЦ.

“Ми готові долучатися, але тільки тоді, коли забезпечимо всі матеріальні потреби міського пологового”, – пояснила Савчук.

Начальник управління капітального будівництва ОДА Роман Пацак повідомив: готовність нового ОПЦ – лише 21%. Для завершення будівництва потрібно 210 млн гривень: 88 млн для будівельно-монтажних робіт, решта – для укомплектування і оснащення медзакладу. Сума – в цінах трирічної давності, тоді востаннє “прикидали”, в скільки обійдеться ОПЦ. “Прикидали” тому, що не складали кошторису – для офіційних розрахунків потрібний проект. А проекту на сьогоднішній день, каже Пацак, немає.

На сьогоднішній день, щоби відновити будівництво нового ОПЦ в Обласній лікарні, де стримить шестиповерхова недобудова, слід починати з проектування. Вартість проекту за цінами 2016 року – близько 2 млн гривень.

“Цей об’єкт несистемно проектувався і так само несистемно будувався, – виступив директор франківської фірми “ЮМІ”, яка займалася проектуванням нового ОПЦ, архітектор Олександр Микуляк. – Ми тричі переробляли проект, бо освоювали кошти держпрограми…”

opc4

Державна програма з будівництва перинатальних центрів у областях фінансувалася впродовж останніх п’яти років. Останній транш з цієї програми – 17 млн гривень – отримали в 2014 році, повідомив Роман Пацак. Відтоді будівництво ОПЦ зупинене. Недобудову поліклініки офіційно законсервували.

Поліклінікою, як з’ясувалося, відпочатку була спроектована та 6-поверхова недобудова, яку мешканцям області подають як новий ОПЦ, розповів КУРСу Микуляк. “Поліклінічне відділення плюс лабораторії – таке було замовлення”, – пояснив він.

У 2013 році, коли проект переробляли під держпрограму, його провели по документах як незавершене будівництво і склали проект реконструкції поліклініки. Тільки під такі проекти тоді виділялися бюджетні гроші. “Гібридний”, як його називає архітектор, варіант передбачав поєднання поліклініки зі стаціонаром та власне пологовим будинком. Під поліклініку залишили перший поверх, решту п’ять пристосували для ОПЦ.

opc

Через нецілий рік проектанти отримали завдання до “гібридної” будівлі ОПЦ допасувати другу чергу будівництва – триповерховий корпус площею у 5 тис. кв. м. У ньому мали розташувати “серце” ОПЦ – 9 пологових залів, операційні, дорослу і дитячу реанімації, післяпологові палати та стаціонар. А в 6-поверхівці, яку знову переробили, залишилися поліклінічне відділення і лабораторії, а також гінекологічний стаціонар, відділення патології і постінтенсивного нагляду – кожне по 25 ліжок. Саме на цьому проекті – на 120 ліжок – і зупинилися. “Тепер Вакалюк каже, що це мало і знову треба переробляти проект”, – говорить Микуляк.

          “Потрібен чіткий проект. Якщо треба переробляти те, що є, то ми повинні розуміти, про які конкретні цифри і суми йдеться”, – підсумувала Ірина Сисоєнко.

Вона пообіцяла підтримку на рівні ВРУ, але тільки за умови нового вмотивованого проекту ОПЦ, готового до урядової експертизи.

Наразі ніхто не береться називати навіть приблизний термін введення нового ОПЦ в експлуатацію.

Джерело http://kurs.if.ua/

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: