Як живеться українці в Австрії: сповідь студентки в місті Моцарта

Богдана Шитюк – дівчина з Миколаєва, яка закінчила з відзнакою Університет Вістула в Польщі і продовжила навчання в Австрії. Її мета – стати дипломатом. І тут, як в її улюбленій грі – шахах, важлива правильна стратегія. До речі, Богдана – кандидат в майстри спорту з шахів і навіть брала участь у чемпіонаті світу з шахів у Греції в 2010 році.

“Обозреватель” розпитав Богдану про тонкощі навчального процесу і вартості навчання в Австрії.

Далі – від першої особи.

Хочу бути дипломатом

Якось в сьомому класі вчитель запитав: “Ким ти хочеш стати в майбутньому?”

“Дипломатом”, – без роздумів відповіла я. Учитель лише посміхнувся у відповідь – мабуть, він вирішив, що це відповідь з серії “хочу стати космонавтом” або “хочу стати принцесою”.

Йшли роки, проте моя мета з часом не змінилася. Мені завжди були цікаві міжнародні відносини, політика і психологія. Я в захваті від того, скільки є спільного і одночасно скільки відмінностей між країнами, національностями, культурами.

Після 11 класу я здала іспит FCE- FirstCertificate of English і отримала сертифікат. З ним можна подавати документи в іноземні вузи. Щоб скласти іспит, потрібно володіти письмовою та розмовною англійською на рівні Upper-Intermediate.

Другою сходинкою стало відвідування освітніх виставок і спілкування з представниками різних вищих навчальних закладів по всій Європі. Порадившись з батьками, я вибрала університет в Польщі. Три роки навчання там принесли найрізноманітніші враження і досвід – від вміння зварити гречану кашу на кухні гуртожитку до знайомств з діючими політиками і дипломатами. Я з відзнакою закінчила бакалаврат і вирішила продовжити навчання в Австрії.

місто Моцарта

Зараз я студентка University of Salzburg в Зальцбурзі – місті Моцарта. Річка, гори, свіже повітря, дух старої Європи – все це можна знайти в Зальцбурзі. Безліч музеїв, будинок, де народився геніальний композитор, смачний шоколад, названий теж в його честь.

Читайте також  4 наймстивіші та найзлопам’ятніші знаки Зодіаку

Місто славиться не тільки красою, але й дорожнечею життя. Хліб коштує 2-5 євро, один кг курячого філе – 5-7 євро, йогурт – 2 євро. Можна харчуватися в студентських їдальнях (в середньому, обід коштує 10-12 євро, еспресо – 2.80 євро), але дешевше виходить, якщо готувати самостійно.

Для студентів з Європейського Союзу навчання безкоштовне, для студентів з інших країн світу вартість навчання складає близько 750 євро в семестр.

Навчальний процес

На моїй спеціальності трохи лекцій, 60% часу йде на обов’язкову самостійну підготовку. Розуміння матеріалу – запорука успіху, тому що під час семінарів (в моєму випадку кожна лекція є семінаром) студенти аналізують, критикують і дискутують ідеї і цілі конкретних авторів. Необхідно вільно володіти основними теоріями міжнародних відносин і політології, аргументувати свою точку зору.

Кожен професор вибирає зручну для нього форму іспиту. Він може бути усним чи письмовим, також як іспит може бути зарахована письмова робота. Фінальна оцінка залежить від відвідування лекцій, участі в дискусіях, презентацій, домашніх завдань і результатів самого іспиту.

Нюанси вивчення німецької мови

Незважаючи на те, що більшість людей тут володіють англійською, німецька мова у них в пошані, і краще її вивчити, щоб відчувати себе вільно і в супермаркеті, і в компанії одногрупників.

Крім курсів німецької мови при університеті, можна піти на платні або безкоштовні курси німецької в самому місті. Я ж вчу німецьку за допомогою комп’ютерної програми Rosetta Stone.

Кумедний факт: німці дуже чітко відокремлюють себе від австрійців. Не дай Бог в розмові сказати, що австрієць говорить “по-німецьки”, вечір буде зіпсований. Німці вважають, що австрійці кажуть “по-австріяки”, і відмінності дійсно є.

Читайте також  У Грузії в море впав дельтаплан з українцем

Відносини між викладачами і студентами

У більшості європейських вузів викладач і студент – це колеги, а навчальний процес – співробітництво. Ніколи професор не стане применшувати гідності студента. Ви дискутуєте з викладачем, обмінюєтеся думками, висловлюєте власне розуміння питання.

У нас викладають люди, які працюють в Європейській комісії або в Європейському Суді, тобто практикуючі фахівці. З одного боку, слухати їх дуже захоплююче, з іншого – вони не є викладачами в повній мірі, вони перш за все практики. А студенту важлива теорія. Це єдиний істотний мінус, з моєї точки зору.

Бібліотека

На території університету кілька шикарних бібліотек, доступ до каталогів є у кожного студента в особистому online кабінеті. Ти можеш знайти потрібну книгу, не виходячи з дому, а потім сміливо йти по неї в одну з бібліотек. Правда, багато статей і книги доступні тільки online.

Якщо потрібної тобі книги немає в жодній з бібліотек Зальцбурга, її можна замовити з будь-якої іншої бібліотеки Австрії. Також можна скористатися послугами Print Center, де є всі необхідні книги, вже роздруковані на замовлення викладачів.

Гуртожиток

Гуртожитків у Зальцбурзі багато, ціни варіюють від 310 до 500 євро на місяць. Я живу в двомісній кімнаті, це досить комфортно. З сусідками, правда, має пощастити, щоб жити спокійно.

Наш гуртожиток знаходиться недалеко від центру міста і прямо біля гори. Вранці можна насолодитися видом Зальцбурга з великого балкона або із загальної кімнати, де студенти можуть пограти в настільний футбол, подивитися телевізор або влаштувати вечірку.

Звичайно, в житті і навчанні за кордоном є свої труднощі. Але я переконана: добра освіта – це гарантія місця під сонцем в майбутньому.

Читайте також  Зниклу в Івано-Франківську студентку знайшли живою у Києві

І я вірю, що коли-небудь мій учитель, який іронічно посміхнувся, почувши, що я мрію про кар’єру дипломата, посміхнеться з повагою і гордістю за мене. Але зараз на питання: “Ким ти хочеш стати?” – я відповіла б, що хочу стати щасливою.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.