В 40 років заміж за іноземця: сповідь українки в Канаді

Вікторія Кравець переїхала в Квебек близько двох років тому, вийшовши у віці 40 років заміж за канадця. До цього вона жила у Вінниці і працювала фінансовим директором приватної фірми, а зараз удосконалює мову і планує працювати інтернет-маркетологом. Публікуємо її розповідь від першої особи.

Розповідь можна було б красиво назвати «Почати життя заново в 40 років – Канада: Квебек», але це буде не зовсім правдою. Коли я поїхала в іншу країну, весь мій досвід радянського дитинства, пострадянської юності і української зрілості – залишився зі мною. Що добре: зміни в житті і постійне навчання – не в новинку, унікальність і несхожість – в моді. І погано: інтегруватися ментально, культурно і професійно – значить змінити свій сформований менталітет на їх менталітет.

Мій чоловік – канадець з Квебеку, нащадок перших французьких переселенців. Відразу зазначу, що Квебек відрізняється від інших провінцій країни франкомовним населенням і постфранцузскім менталітетом, який, як і мова, американізованого під впливом сусідів. А ось мій список очікувань і реальності.

1. Погода і природа. Кінець грудня 2015 року, третій за рахунком літак маршруту «Київ-Квебек» приземляється в аеропорту Квебека близько опівночі і до ранку випадає близько метра снігу.

Середній сніговий покрив тут, з урахуванням усадки снігу і відлиг – більше 1,2 метрів. З температурами від -25 градусів взимку до +35 влітку.

Через підвищену вологість все росте, як в джунглях. Зате краса «жaxлива»: кількість квітів і декоративних дерев (іноді і тропічних) на вулицях біля всіх видів будівель зашкалює. Дика природа теж наче відчуває, що Канада – цивілізована країна, і рости як попало тут не прокотить. Я живу в передмісті і у себе на ділянці спостерігаю білок, ховрахів, ящірок і маленьких різнокольорових пташок.

Читайте також  Канада підтримує вступ України до НАТО – глава МЗС

2. Освіченість. Супервідповідальність, суперволодіння новими технологіями, супервихованість: це все про тих, хто на вершинах кар’єрних сходів. Решта освічені рівно настільки, наскільки це необхідно для їх рівня життя. У віддалених північних провінціях є люди без повної середньої освіти; чимало людей у віці не користуються інтернетом. Вища освіта в Квебеку можливо тільки після отримання професії в училищі (сежепе). Багато людей не хочуть витрачати п’ять років на університет, який сам по собі не забезпечує хороше робоче місце.

3. Люди і поведінка. При згадці України або Польщі часто бачу здивовані обличчя канадців. Для себе зрозуміла: при спілкуванні з місцевими ставити питання або відповідати можна і не по суті справи, головне – щоб красиво звучало. У той же час, вони люблять спілкуватися: навіть незначні питання обговорюються ретельно, на час не звертають уваги. Але в разі ділових дзвінків найчастіше розмовляю з автовідповідачем: тут, якщо людина занурена в задачу, на дзвінки вона не відповідає.

Тут далеко не всі пунктуальні і акуратні, але посмішки і ввічливість – повсюди. Правилом хорошого тону вважається волонтерство та благодійність.

4. Комфорт і порядок. Всі сервіси тут на службі суспільства, що для кожного особисто загрожує місячними очікуваннями прийому лікаря, здачі іспитів на права і так далі. Поліція екіпірована штатом дбайливих і доброзичливих психологів, але патрульні стрiляють після першого невиконаного наказу.

Бюрократія теж є. Правила дорожнього руху тут суворі, але зрозумілі, комфортні і логічні, але численні і часті знаки можуть призвести до затримки в місті неймовірно. На магістралях – навпаки: є нижній ліміт швидкості, і з тим, щоб зупинитися, можуть бути проблеми.

Дороги ремонтуються щороку, що викликає невдоволення жителів через блокування руху. Але в провінції дороги середньої якості.

Читайте також  Як розпізнати “серійного зрадника” – 5 ознак

Країна велика, щільність населення – одна з найменших в світі. Відстані величезні, а з ними великі і машини, і будови, і навіть двері, упаковки товарів і предмети особистого користування. Одиниці вимірювання – фути, фунти і милі – часто використовуються і плутають.

5. Мова та інтеграція. Я думала, що знаю французьку на базовому рівні, і вже точно розрізняю її на слух, але помилялася: це була ілюзія. Я застигла, почувши перший раз розмову мого чоловіка з сином. Це було схоже на звуки, які видають дельфіни – набір голосних, вимовлених з повним ротом картопляного пюре. У відповідь мені сказали, що моя мова складається з одних приголосних, і навіть птахи виражаються ясніше мене.

Щоб стати своїм для них, потрібно говорити на їхньому сленгу і в їх манері. В іншому випадку вони не впевнені, чи можеш ти хоча б скористатися всіма пристосуваннями сучасного туалету, якщо звичайно ти не говориш чистою англійською, німецькою або французькою. Зате тут є все для вивчення мови: курси з ранку до вечора, всіх форматів, безкоштовні або навіть доплачують тобі: все залежить від умов імміграції. На іспиті – складні завдання з життя.

Дискримінація будь-якого роду заборонена навіть на початковому етапі – жарти про жінок, наприклад, сприймуть не всі.

6. Робота. Роботи та сервісів з її пошуку багато, тільки вибирай. Але закордонний диплом зазвичай проходить переоцінку і вимагає місцевого стажування, на яке брати не хочуть. Тому краще переучуватися, починати з простої і/або нової роботи: на щастя, навіть мінімальна зарплата покриває первинні потреби. Навчають по вузькій спеціалізації, швидко, якісно.

7. Ціни і вибір. Я не очікувала такого вибору продуктів: ніколи навіть в Європі не бачила такого розмаїття в харчуванні за такими прийнятними цінами. У той же час, канадці все ще люблять шкідливу їжу.

Читайте також  Водій думав що на дорозі лежить колода, але підійшовши ближче він посивів від побаченого...(ВІДЕО)

Цінники на товари завжди без ПДВ. Не всі кафе і магазини працюють ввечері.

Ціни на нерухомість в провінції Квебек не набагато вищі, ніж по Києву і області, а інфраструктура в рази краща. Це правда, що більшість канадців живуть в кредит, маючи великі будинки і люксові машини, плюс інформаційне суспільство і трафік на дорогах – все це породжує cтрeси і дeпресії.

8. Здоров’я і екологія. Дeпрeсії, до якої можуть віднести і відсутність посмішки на обличчі, лікуються медикаментами, як застуда, повсюдно. Вітаміни і харчові добавки є невід’ємною частиною раціону.

Сортування сміття, питна вода з-під крана і чистота вулиць говорять про високий рівень якості життя, а кількість парків, пішохідних маршрутів і велодоріжок надихає. Канада – велосипедна країна і тут відкрито найдовший в світі пішохідний маршрут. Бігають навіть повні люди, я ними захоплююся. Одного не розумію: чому люди, в тому числі люди похилого віку та з дітьми, гуляють і займаються спортом в розпал спеки під сонцем.

Відкриттям для мене стало агрохоббі канадців: вони люблять збирати у вихідний ягоди, яблука, заплативши за це гроші. Тут взагалі можна знайти заняття для всіх видів творчості.

9. Жінки і зовнішність. Тут розчарую: недивлячись на стереотипи щодо доглянутості тутешніх жінок, поряд з повними жінками різного віку є чимало підтягнутих, стильних і доглянутих дам. Але їх стиль і навіть колірна гамма в гардеробі відрізняються від європейського. Я б, наприклад, все ж вважала за краще одягатися в Європі.

Але в цілому, як мені здається, канадці – одні з найпростіших і милих людей в світі, а Канада об’єднує високорозвинену економіку з гуманістичною ідеєю.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.