Недбалість лікарів чи куріння матері? На Хмельниччині за загадкових обставин померло немовля, прямо в утробі матері

Мати дитини звинувачує лікарів у недбальстві, а акушер-гінеколог каже, що причиною могло стати куріння жінки, яке негативно впливає на внутрішньоутробний стан дитини.

У Хмельницькому напередодні Нового року, 31 грудня, у 39-річної Любові Аммар померла в утробі дитина.


ТСН.ua племінниця породіллі Олена та сама Любов розповіли, що жінка народжувала 31 грудня, період перед пологами минув добре і не було жодних проблем та патологій. Варто зазначити, що це була перша вдала спроба завагітніти з чотирьох. Жінка не могла мати дітей, тому вдалася до штучного запліднення.

“В неї не було жодних проблем та патологій, вона жодного разу не лежала на збереженні. 37-й тиждень в неї тоді був. Вона 30 грудня ввечері відчула себе погано та подзвонила до лікаря, який вів її вагітність. Їй сказали швиденько їхати до місцевого пологового будинку у приймальний покій щоб їй КТГ (кардіотокографія – ред.) зробили та послухали серцебиття дитини. Виявилося, що серцебиття монотонне і їй сказали лягати до лікарні”, – розповіла племінниця.

Любов лягла до лікарні, зателефонувала до лікаря, який мав їй кесарів робити. Згодом, жінці вкололи магнезій у крапельницю, серцебиття дитини підняли, хоча до цього воно було монотонне. Але на ранок дитина вже не рухалась.

“Треба було тоді одразу ще робити кесарів, і так потім багато лікарів нам сказали”, – розповіла вона.

За словами племінниці, того дня лікарі просто поставили породіллі крапельницю і більше до неї не підходили.

Своєю чергою головний лікар Хмельницького пологового будинку Андрій Ропотан, який і приймав пологи у Любові, наголосив, що попередні КТГ не показали ніяких ускладнень, і з дитиною все було добре.

Читайте також  У Запоріжжі мати залишила однорічного сина в лікарні, каже, що грошей для догляду за ним нема

“Внутрішньоутробна загибель була, так. Вона була госпіталізована до відділення патологій вагітних. На жаль, дуже велика проблема у неї була з курінням і не тільки з ним. Вона курила під час вагітності, я весь проміжок звичайно не бачив, але лікарі мені казали, що бачили, що курила. І я бачив у неї виражений хронічний бронхіт курця. Вона була під контролем і їй проводилась КТГ три рази на добу. О 7:35 їй також того дня проводилася КТГ, стан був відносно задовільним. Вона тоді відпросилася додому, а ми сказали що запишемо КТГ і подивимося стан плоду, і там будемо вирішувати”, – розповів лікар.

За словами Ропотана, вже наступного четверга буде патологоанатомічна конференція, де лікарі будуть розбиратися детально за всіма параметрами, чому це сталося. Також буде розбиратися висновок патологоанатома та ті моменти, які могли спричинити смерть дитини: “Тут ще питання, чому не відреагувала КТГ, зазвичай вона показує. Саме по ній ми записуємо зміни і бачимо все”.

“Я особисто брав участь у розродженні. Це неприємно всім, але якщо врахувати такі токсичні дії, як куріння, якого було дуже багато, то думаю, що це мало важливі моменти”, – додав лікар.

Головний лікар також зазначив, що жінка мала народжувати в середині січня, проте її передчасно госпіталізували.

“Оскільки у неї екстракорпоральне запліднення (штучне запліднення – ред.) і вже не перше, тому що вона не могла завагітніти природнім шляхом, госпіталізація була вчасна, контроль вчасний, але оті її фактичні дії, я так думаю, могли вплинути на це”, – додав він.

Лікар також розповів, що плід був свіжозамерзлим, тому, коли відбувається антенатальна загибель плоду, то проводиться спеціальна операція, для того, щоб унеможливити травмування мами і дістати померлу дитину.

Читайте також  Зеленський: Росія готується до нових атак, бо блекаути – її остання надія

“Щодо монотонного серцебиття, то таке іноді буває. Показів у КТГ, що треба терміново щось робити, не було. Якщо щось десь відбувається, то ми оперуємо одразу, але тут такого не було”, – наголосив лікар.

З приводу куріння, племінниця Любові підтвердила, що це правда.

“Так, вона курила, але у неї жодних ускладнень не було, це може підтвердити лікар, яка вела вагітність до 37 тижня. У неї не було жодної патології. Вона курила багато років і до вагітності, і під час, і їй сказали, що не треба кидати, тому що це буде великий стрес для організму”, – розповіла вона.

Олена зазначила, що це було четверте штучне запліднення Любові, проте лише цього разу вперше воно прижилося: “Першого разу вона його зробила по державній програмі, а наступні три вона сама платила. Десь коштувало це 75-80 тисяч гривень”.
ТСН.ua зв’язався також з лікарем-гінекологом Світланою Танчук, яка вела вагітність Любові та дізналася, чи дійсно породіллі було дозволено курити.

“Був такий нюанс в неї, так. В анкеті перед тим як стати на облік, вона зазначала, що не курить. Тому, в принципі, я не знала, що вона курить, вона мені не розповідала про це. Коли вона приходила до мене на прийоми, то я не чула запаху куріння. Про цей нюанс мені розповіли тільки тоді, коли вона почала себе погано почувати, і її поклали на стаціонар. Ну, як жінка вже цілодобово перебуває під наглядом, то акушери вже побачили і розповіли. Ми, звичайно, були здивовані. Тому що, це була заслужена жінка, заслужена вагітність”, – розповіла гінеколог.

Танчук наголосила, що куріння зашкоджує вагітності, і звичайно воно негативно впливає на внутрішньоутробний стан дитини.

Читайте також  Зеленському в Естонії подарували велосипед

“Ви можете будь-яку статтю відкрити і почитати причини антенатальної загибелі плоду, і куріння – одна із причин. Ще точно причин ми не знаємо зараз, бо письмового висновок від лікарів я ще не бачила, тільки усно мені повідомили. Але в мене є документація, заповнена вагітною від руки, де вказано, що вона не курить. Цей випадок не з простих. Тут треба розібратися що до чого. Було багато нюансів по вагітності і ця причина в тому числі”, – додала лікар-гінеколог.

Наразі проводиться спеціальна експертиза, після якої будуть встановлені причини смерті дитини, загальний стан породіллі та оцінка всього терміну вагітності.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.