“Мали 2 тисячі доларів і 15 тисяч гривень…”: Дві сестри замерзли у власній хаті (ФОТО)

Хата, в якій жили пенсіонерки.

Про це пише “PressCentr”.

Без елементарних комунальних благ. Немає ні опалення, ні світла. В кожній з кімнат – купи мотлоху, а в сінях – дві кози. Саме таку картину застали сусіди та поліція, коли зайшли до будинку двох сестер Раїси та Зої на хуторі в селі Старий Корець. Пенсіонерок довго не бачили, тому односельці забили на сполох. І не дарма: тіла замерзлих жінок виявили в занедбаному будинку.

71-річна Раїса та 65-річна Зоя жили відлюдниками. В одній із кімнат складали сіно для двох кіз, яких тримали, а в іншій – самі тулилися. Цей будинок навіть важко назвати житлом: всюди – гори сміття, мотлоху, сморід і лише одне ліжко. У вікнах замість скла – шмаття.

– Молодша – Зоя з дитинства мала психічні відхилення. Свого часу суд визнав її недієздатною, а опікуном призначив її старшу сестру – Раїсу, яка всім і заправляла. Я не раз казала їй, щоб заплатила гроші, які вони обидві отримували, та й провели б їм світло. Однак та відмовлялася це робити. Отак сестри все і запустили, — розповідає сусідка Надія Іванівна. — Знаю, що до них час від часу ходив наш сусід. Купував і носив їм хліб та інші продукти, аби мали, що їсти. Від іншої допомоги жінки відмовлялися.

Практично усе приміщення було завалене мотлохом та сміттям.

Раїсу знайшли мертвою на ліжку, молодша — замерзла в кутку поміж сміття. Експертиза показала, що обидві померли від переохолодження. Але правоохоронців, які прибули на місце, вразило зовсім інше.

Вікна бабусі повибивали, щойно сільська рада їм їх засклила.

– Сестри цілком могли себе забезпечувати. У них знайшли майже дві тисячі доларів готівкою, — зазначив тимчасово виконуючий обов’язки начальника Корецького райвідділу поліції Іван Крайняй. – І це ще не всі їх заощадження. Окрім валюти, в пенсіонерок було 15 тисяч гривень.

Згодом, з’ясувалось, що знайдені правоохоронцями в оселі покійних жінок кошти, далеко не всі їх заощадження. На пенсійному рахунку, за інформацією голови Жадківської сільскої ради, до якої належить і Старий Корець, у жінок було ще близько 60 тисяч гривень. Адже старша сестра отримувала державну допомогу, як опікун.

Читайте також  Верещук розповіла, куди евакуюють людей зі звільнених територій Херсонщини

Одну із жінок знайшли мертвою прямо посеред сміття.

Серед людей прийнято про покійних говорити або добре, або взагалі нічого. Однак у селі за сестер-пенсіонерок почути щось добре дуже важко. Кажуть, що за життя багатьом позаливали сала за комір. А сільський голова Жадківки Ігор Якубець взагалі називає їх лінивими та шантажистками.

– Ми за рахунок сільради відремонтували їм в хаті грубку, поставили вікна. Однак жінки невдовзі шибки побили, а піч просто розвалили. Потім прийшли до мене і вимагали придбати їм нову хату. До речі, ми їм тричі пропонували переїхати в інше житло. Були варіанти старих, але охайних будиночків. Так ні! Вимагали придбати їм нову хату, – говорить пан Якубець. – Я подав заяву до районного суду, щоб позбавити Раїсу опікунства над Зоєю. Хотів у такий спосіб хоч якось допомогти меншій сестрі і відправити її з того жаху в будинок для пристарілих. Однак заяву не задовольнили.

Ігор Якубець, голова сільської ради.

Пригадують селяни, що жінок неодноразово на великі свята бачили поблизу Корецького монастиря, як ті просили в людей милостиню. Сільский голова припускає, що саме зібрані від жебрацтва гроші вони і переводили в долари.

Тим часом у соціальній службі кажуть, що неодноразово намагалися жінкам допомогти.

– Приїжджали до них додому, зустрічали в місті, пропонували допомагати на дому або оформити їх в будинок-інтернат, але сестри навідріз відмовлялися, — коротко зазначила заступник Корецького районного територіального центру соціального обслуговування Лариса Федорович.

Сестер уже поховали. Гроші на церемонію виділили з бюджету села. Тепер поліція розшукує родичів покійних, яким дістанеться будинок, земля та солідне грошове «придане».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.