НА ПРИКАРПАТТІ ЗНАЙШЛИ СТАРОДАВНІЙ ПОХОВАЛЬНИЙ КОМПЛЕКС

IMG_0926-2

Поблизу села Підпечари було знайдено поховальний комплекс, в якому знаходилась урна з прахом, а також меч та спис.

 

Поховання виявили на орному полі, після того, як трактор плугом витягнув прадавню поховальну урну.

Ентузіасти-археологи, які давно займаються тим, що розшукують старовинні монети, за допомогою металошукача натрапили на знахідку.

 

Під урною, аматори знайшли декілька металевих предметів, які здались їм, на перший погляд, металобрухтом. Але після детального огляду, вони зрозуміли, що натрапили на справжній історичний артефакт.

 

Після цього археологи зв’язалися із професором кафедри теорії та історії держави і права, доктором  історичних наук Сергієм Адамовичем, та повідомили про знахідку. Адамович зразу ж виїхав на місце, де знайшли поховання.

 

Старший викладач кафедри етнології та археології Ігор Кочкін, який теж приїхав з Сергієм Адамовичем, підтвердив здогади, ентузіастів про те, що це поховання відноситься до Пшеворської культури, оскільки саме пшеворці згинали зброю померлого, та спалювали їх тіла. Потім це все поміщалося у яму, та закопувалось.

 

Хлопці викопали вже розбиту урну, в якій, скоріше за все, можуть знаходитись останки померлого, яку належали всі речі, також було знайдено меч, який був деформований за пшеворським обрядом, але не зберігся в автентичному вигляді та розколовся на три окремі частини.

 

Сергій Кірій, один із тих, хто знайшов артефакти розповів, що там знадився добре збережений втулковий спис, саме металічний наконечник, який теж був зігнутий, та інші металічні предмети, які поки важко ідентифікувати.

 

Археолог Ігор Кочкін зазначив, що поховальна урна відноситься вже до Черняхівської культури, тобто це поховання відноситься до перехідного періоду.

 

«Знайдені артефакти потребують детальної чистки та консервації», – пояснив археолог.

 

Сергій Адамович наголосив на тому, що унікальність цієї знахідки полягає в тому, що Пшекорська культура не зустрічається на теренах Івано-Фракнівщини, знахідки даної епохи, здебільшого знаходять на території Чернівецької області.

 

«Пшеворська культура датується 200 роком до н.е. – 400 роком н. е.», – уточнив Кочкін.

 

Завідувач відділу реставрації Обласного краєзнавчого музею, та по професії – реставратор Валерій Твердохліб, оглянувши знахідки, розповів що ці металічні вироби досить добре збереглись. Але до реставрації не можна приступати, поки не буде складено програму реставрації.

 

«Потрібно спочатку проконсультуватися зі спеціалістами, які саме займаються відновленням металічних виробів, щоб вони надали свої рекомендації стосовно реставрації. Головне правило реставратора – не нашкодь. Краще десь щось не дочистити, ніж перечистити і знищити знахідку», – додав Валерій Твердохліб.

Джерело http://gk-press.if.ua

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: